Prachtige kastelen, burchten en paleizen in Tirol

Prachtige kastelen, burchten en paleizen in Tirol

9 april 2018

door Florien in Algemeen

In Tirol kom je tal van prachtige kastelen, burchten en paleizen tegen. Sommige daarvan nog in perfecte staat en lijken meer op ruïnes. Stuk voor stuk dragen ze allemaal hun eigen bijzondere geschiedenis met zich mee. De prinsen, prinsessen, keizers, koningen en hertogen zijn inmiddels verdwenen, maar hun verhalen worden nog altijd verteld. Een bezoek aan een kasteel, paleis of burcht neemt je mee terug naar deze bijzondere wereld en is altijd weer indrukwekkend. In dit weblog vind je de mooiste kastelen, burchten en paleizen van Tirol.

#1. Schloss Bruck - Lienz

Hoog op de heuvel, aan de rand van de stad Lienz, staat Schloss Bruck. Het kasteel werd gebouwd in de 13e eeuw, in opdracht van de graven van Gorzia. Nadat de laatste graaf kwam te overlijden, hebben er koningen gewoond en is Schloss Bruck zelfs als ziekenhuis gebruikt. Tegenwoordig huisvest er een museum in het kasteel met een bijzondere kunstcollectie.

#2. Burg Laudeck - Ladis

Burg Laudeck, ook wel bekend als Burg Laudegg, ligt op een heuvel boven Ladis. Het kasteel werd gebouwd in de 13e eeuw en door de strategische positie heeft het altijd een belangrijke rol gespeeld in de verdediging van de regio. Helaas is het kasteel door de eeuwen heen behoorlijk verwoest en lange tijd, door gebrek aan geld, niet herbouwd. Sinds Burg Laudeck in privébezit is gekomen, is dat gelukkig wel het geval en kun jij het als bezoeker ook vanbinnen bekijken.

Burg Laudeck in Ladis
Burg Laudeck (Foto: © Andreas Kirschner)

#3. Schloss Ambras – Innsbruck

In Innsbruck vind je veel prachtige historische gebouwen tegen. Eén daarvan is Schloss Ambras. In opdracht van aartshertog Fedinand II van Tirol werd het kasteel in de 16e eeuw gebouwd. Geheel in stijl van de Renaissance. Ferdinand bracht er destijds zijn kunstwerken, bijzondere objecten, beeldhouwwerken en wapencollectie onder. Hoogtepunten tijdens een bezoek zijn de kunstcollectie, de tuin en de Spaanse zaal.

Schloss Ambras in Innsbruck
(Foto: © Aichner Bernhard, Tirol Werbung)

#4. Schloss Tratzberg - Jenbach

Tussen de plaatsen Schaz en Jenbach ligt Schloss Trazberg. Het kasteel is schilderachtig en al van veraf te zien. In de 13e eeuw werd het gebouwd en gebruikt ter verdediging van Beieren. Vervolgens is het kasteel gerenoveerd in de 17e eeuw en heeft het een tijd gediend als kasteel van Tirol. Tegenwoordig is het kasteel voor publiek geopend en kun je een kijkje nemen in het vroegere kasteelleven.

Schloss Tratzberg in Jenbach
Schloss Tratzberg (Foto: © Aichner Bernhard, Tirol Werbung)

#5. Kasteel Landeck – Landeck

Kasteel Landeck ligt iets ten zuiden van Landeck, aan de vroegere Romeinse weg Via Claudia Augusta. Het kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd en vervolgens verder uitgebreid. In het kasteel kun je schatzoeken met de kinderen, de tentoonstelling over het Tiroler Oberland bekijken en tal van andere exposities.

Kasteel Landeck in Landeck
Kasteel Landeck (Foto: © Aichner Bernhard, Tirol Werbung)

#6. Schloss Matzen – Reith im Alpbachtal

Heb jij er altijd van gedroomd om eens in een echt kasteel te overnachten? Dan ben je bij Schloss Matzen aan het juiste adres. Daar waar de meeste gebouwen uit dit rijtje tot museum of galerie zijn omgebouwd, is Shloss Matzen omgebouwd tot hotel. De kamers zijn prachtig ingericht, er zijn een klein kerkje, een spa en een knusse binnenplaats.

Schloss Matzen in Reith im Alpbachtal
Schloss Matzen (Foto: © Aichner Bernhard, Tirol Werbung)

#7. Kufsteiner Festung – Kufstein

Kufstein is voor velen slechts een stad die je passeert als je op doorreis bent naar een bestemming elders in Oostenrijk. Toch mag een bezoek aan de stad eigenlijk niet ontbreken. De Kufsteiner Festung is daar een goede reden voor. De vesting is gebouwd in de 13e eeuw en laat nog altijd de historie van de grensstad zien. Je kunt de Kufsteiner Festung vanbinnen bekijken en ook zijn er regelmatig evenementen.

Kufsteiner Festung in Kufstein
Kufsteiner Festung (Foto: © Kufsteinerland)

#8. Schloss Naudersberg - Nauders

Hoog op een heuvel boven Nauders staat het prachtige Schloss Naudersberg. Het kasteel werd ergens in de 12e en 13e eeuw gebouwd en heeft in de loop der jaren verschillende doeleinden gekend. Op dit moment is het een museum en een restaurant. Ook kun je er overnachten.

Schloss Naudersberg in Nauders
Schloss Naudersberg (Foto: © Nauders Tourismus)

#9. Kaiserliche Hofburg Innsbruck – Innsbruck

Kaiserliche Hofburg Innsbruck behoort samen met de hofburg in Wenen en Schloss Schönbrunn tot de belangrijkste cultuurhistorische gebouwen van Oostenrijk. De geschiedenis van het gebouw is lang en roerig. Zo is het gebouw in opdracht van keizer Sigmund der Münzreiche gebouwd, maar daarna door verschillende partijen herbouwd tot wat het nu is. Tegenwoordig is er een museum en vinden er zo nu en dan evenementen plaats.

Kaiserliche Hofburg Innsbruck in Innsbruck
Kaiserliche Hofburg Innsbruck (Foto: © Aichner Bernhard, Tirol Werbung)

#10. Schloss Münichau – Reith bei Kitzbühel

Een ander kasteel dat momenteel als hotel functioneert is Schloss Münichau. Het kasteel ligt op slechts 5 minuten rijden van Reith bei Kitzbühel en werd gebouwd in de 15 eeuw. Sinds die tijd heeft het veel eigenaren gehad.

Schloss Münichau in Reith bei Kitzbühel
Schloss Münichau (Foto: © Edgarhoman, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons)

Bekijk de locaties van de kastelen op de interactieve kaart hieronder:

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips