Skip to navigation Skip to main content

Tips voor een wandelvakantie in de Eifel

10866 - Tips voor een wandelvakantie in de Eifel

De Eifel is een middelgebergte van vulkanische oorsprong dat onderdeel is van het Rijnlandmassief. Het is het in Duitsland gelegen deel van de Ardennen en bereikt een maximale hoogte van 747 meter. De natuur is ontzettend veelzijdig en biedt tal van hoogtepunten. De Eifel is een fijne bestemming voor wandelaars. Omdat het gebied grenst aan België, is het ook nog eens gemakkelijk te bereiken en daarmee ideaal voor een wandelvakantie. Er zijn veel wandelmogelijkheden in de Eifel. In dit weblog vertellen we u meer over de regio en geven we u een aantal tips.

De historie van de Eifel

De eerste sporen van bevolking in de Eifel zijn van de Neanderthalers en dateren uit de oude steentijd. In de eeuwen die volgden, hebben diverse volkeren er gewoond en dat is nog goed terug te zien in de vele overblijfselen. Het landschap van de Eifel staat vol met eeuwenoude huizen, kastelen en burchten. Een groot gedeelte daarvan is opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. IJzer heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het gebied. Al ver voor Christus werd het gewonnen en uiteindelijk waren het de Romeinen die het via hun uitgebreide netwerk verhandelden met de rest van Europa. De IJzerwinning heeft niet alleen veel invloed gehad op de economie van de streek, maar ook op het landschap.

Een prachtig landschap

Het landschap van de Eifel is wisselend en veelzijdig. Glooiende heuvels, stuwmeren, rotsformaties, bossen, groene weilanden, kratermeren en rivierdalen tekenen het landschap. Het hoogste punt van de regio is de eeuwenoude vulkaan Hohe Acht, gelegen in Hocheifel. De regio is meerdere natuurgebieden rijk en maar liefst één nationaal park. Nationaal Park Eifel is ontstaan om het laatste gedeelte beukenbos te beschermen. Een bos dat vroeger bijna in heel de Eifel te vinden was, maar grotendeels is gekapt voor de mijnbouw. In dit nationale park vinden wandelaars een netwerk van ruim 240 kilometer aan paden. Een tip is de Wildnis-Trail. Deze middelzware wandelroute heeft een lengte van 84,8 km en is in 4 etappes te wandelen. Daarbij ontdekt u een groot gedeelte van het park en overbrugt u 1837 hoogtemeters.

Wandelen in de Eifel
Wandelen in de Eifel over smalle paden (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)

Tips voor wandelen in de Eifel: dagtochten

Wanneer u op wandelvakantie gaat in de Eifel, dan heeft u toegang tot ruim 2000 km aan paden voor alle niveaus. Dagtochten nemen u mee over romantische kronkelwegen en goed onderhouden wandelpaden. Onderweg is het genieten van de natuur, de vele bezienswaardigheden en pittoreske plaatsjes. Tips voor dagtochten zijn:

  • De Eifelgold Route: een wandeling door natuurgebied Ginsterheiden. Middelzwaar, 645 hoogtemeters en 19,6 km.
  • Het Bachpfad: een themawandeling die u meer leert over bevers en de mijnbouw van vroeger. Middelzwaar, 192 hoogtemeters en 14,4 km.
  • De Prümtalweg: wandel door de Prümvallei en bewonder de 300 jaar oude eikenboom. Middelzwaar, 297 hoogtemeters en 9 km.
  • Weinbaulehrpfad: een themawandeling in het teken van de lokale wijnbouw. Makkelijk, 116 hoogtemeters en 5,5 km.
  • De Tiergartentunnel-Wanderweg: een route vol historie die u terugneemt naar de Middeleeuwen en tijd van de Romeinen. Middelzwaar, 306 hoogtemeters en 21,7 km.

Tips voor wandelen in de Eifel: meerdaagse wandeltochten

Naast dagtochten kunt u in de Eifel ook meerdaagse wandeltochten maken. In de regio vindt u een groot aanbod aan speciale wandelaccommodaties. Te herkennen aan het keurmerk: 'Qualitätsgastgeber Wanderbares Deutschland’. Deze accommodaties bieden voorzieningen zoals een speciale droogruimte voor kleding en schoenen, ontbijt- en lunchpakketten, informatie over de tochten en bagagetransport.

  • Eifelsteig: een wandelroute die is opgenomen in de 16 top trails van Duitsland en u meeneemt door de regio. Middelzwaar, 7633 hoogtemeters en 313 km in 15 etappes.
  • Vulkanenweg #13: bewandel de toppen van de eeuwenoude vulkanen. Moeilijk, 4456 hoogtemeters en 194,1 km in 8 etappes.
  • Rur-Olef-Route: krijg een kleine indruk van het landschap tijdens deze wandeling. Makkelijk, 1207 hoogtemeters en 56,4 km in 3 etappes.
  • De AhrSteig: een meerdaagse wandeling door de Ahrvallei. Middelzwaar, 2687 hoogtemeters en 100,7 km in 7 etappes.
  • Het Eifeler Quellenpfad: ontdek de natuurlijke bronnen van de Eifel. Middelzwaar, 1207 hoogtemeters en 76,8 km in 3 etappes.
wandelen in het bos in de Eifel
Wandel door de bossen (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)

De plaatsen en regio’s van de Eifel

De Eifel kun je eigenlijk onderverdelen in 5 vakantieregio’s. Die regio’s zijn Nationaal Park Eifel, Vulkaaneifel, Oost-Eifel, Zuid-Eifel en het Ahrtal. In de Eifel liggen allerlei leuke dorpen die geschikt zijn voor een wandelvakantie. Op de interactieve kaart hieronder zijn die dorpen opgenomen samen met de natuurgebieden, het nationaal park, bezienswaardigheden en een aantal meren.

Krijg een indruk van de Eifel met de onderstaande beelden

Wandelen in de Eifel
Ontdek de rotsformaties (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)

Dorp Eifel aan het water
Overnacht in de schattige plaatsjes (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)

Kratermeren Eifel
Er liggen veel kratermeren in de Eifel (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)

Moschau
Moschau (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH)

Wandelen in de Eifel
De natuur kent veel hoogtepunten (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)

Kastelen in de Eifel
Er staan veel eeuwenoude burchten en kastelen in het landschap (Foto: © Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH, Dominik Ketz)

Heeft u nog tips voor wandelen in de Eifel? Laat een reactie achter!

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.