Waarom dragen koeien een bel in de bergen?

Waarom dragen koeien een bel in de bergen?

15 oktober 2018

door Florien in Algemeen

Koeien dragen in de bergen een bel, omdat ze zo beter vindbaar zijn voor de herders, herderinnen en boeren. De koeienbel is een eeuwenoude traditie en daarom niet meer weg te denken uit de Alpen. Tijdens het wandelen hoort u het geklingel van de bellen vaak al van ver en dat geeft een nostalgisch gevoel. Soms zijn de bellen zelfs in het dorp te horen. Ook kijken naar de koeien is genieten. Mede daarom neem ik u in dit weblog mee naar een zomer vol met koeien en bellen in de Alpen.

De bel en de koe

Het dragen van een bel in de bergen stamt uit een eeuwenoude traditie. Zonder de moderne faciliteiten van nu, was het voor de boeren, herders en herderinnen behoorlijk moeilijk om de koeien terug te vinden. Door de koeien een bel om te binden, werd dat een stuk gemakkelijker. Elke bel heeft een eigen geluid en het maakt de koeien al van veraf hoorbaar. De bellen zijn er in allerlei soorten en maten. Wel is het zo dat ondanks dat het dragen van een bel een traditie is, er diverse dierenactivisten pleiten voor een verbod. Volgens hen heeft de bel een te hoge decibel frequentie en is deze veel te zwaar. Om die reden is de bel in sommige streken zelfs helemaal verboden. Kunt u geen genoeg krijgen van het geluid van de bellen? Dan zijn er gelukkig genoeg souvenirwinkeltjes waar u zelf een koeienbel kunt aanschaffen.

Een zomer lang grazen op de Almen

Als de sneeuw is weggesmolten, het gras steeds groener en voedzamer wordt en de dagen langer worden, dan is het voor de koeien tijd om met hun herders en herderinnen richting de bergen te trekken. De hele zomer worden ze verzorgd en wordt er van hun melk allerlei zuivelproducten gemaakt. De herders en herderinnen hebben daarbij vaak vee van meerdere boeren onder hun hoede. De producten worden vervolgens verkocht in het dorp of in de berghut waar ze verblijven. Het fijne is dat u dat tijdens een stevige wandeling door de bergen al dat lekkers zelf kunt proeven. Vaak in combinatie met heerlijke vleeswaren en andere lokale lekkernijen. In sommige berghutten is ook een rondleiding mogelijk.

Er zijn koeienbellen in alle soorten en maten
Er zijn bellen in alle soorten en maten (Foto: © Tirol Werbung / Krings Maren)

De lekkerste producten van de koeien uit de bergen

Het verse gras en de Alpenkruiden doen de smaak van de producten die daar uit voortvloeien sterk ten goede. Allemaal natuurlijke producten die zorgen voor de karakteristieke smaak waar we zo van houden. Ieder Alpenland heeft haar eigen producten, maar per regio, dorp of alm kan dat aanbod sterk verschillen. In de meeste gevallen worden deze producten gemaakt door de herders en herderinnen. Fijn om te proeven en nog fijner om in te slaan voor thuis.

Fietsen tussen de koeien in de bergen
U komt de koeien regelmatig tegen tijdens een wandel- of fietstocht (Foto: © Johannes Sautner)

Feesten in het teken van de koe

Helaas duurt de zomer niet eeuwig voort. Als de dagen weer korter worden en de temperatuur begint te dalen, dan is het voor de koeien, herders en herderinnen tijd om terug te keren naar de stallen. Een eeuwenoude traditie waarbij men de schepper dankt voor de veilige terugkeer, is Almabtrieb, ook wel ‘Viehscheid’, 'Älplerchilbi' of in het Frans als ‘Désalpe’. Tijdens dit feest worden de koeien samen met het andere vee versierd met grote hoofdtooien vol bloemen. Uiteraard dragen de dieren ook een bel. Tijdens Almabtrieb is het een groot feest in de Alpenlanden. Er vinden optochten en allerlei andere leuke activiteiten plaats in de dorpen. Almabtrieb vindt plaats rond september/oktober. Een bezoek is zeker aan te raden.

Almabtrieb met versierde koeien
De koeien zijn feestelijk versierd tijdens Almabtrieb (Foto: © Kurt Tropper)

Van koeienfoto's in de bergen worden we blij!

Koeien in de bergen

Koeien in de bergen

Koeien in de bergen

Koeien in de bergen

Koeien in de bergen

Koeien in de bergen

Wordt u ook zo blij van koeien in de bergen?

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips