Skip to navigation Skip to main content

Wat als je koeien tegenkomt tijdens het wandelen: 10 tips

53508 - Wat als je koeien tegenkomt tijdens het wandelen: 10 tips (2)

Prachtige kleuren, rotsachtige bergen, bospaden en... rinkelende koebellen. Ja, ook koeien horen bij de bergen en ga je wandelen dan kom je ze vast en zeker tegen. Maar wat moet je eigenlijk doen als je een koe tegenkomt tijdens het wandelen? Ze zien er lief, vriendelijk en ongelooflijk knuffelbaar uit, maar ze kunnen je ook aanvallen. Je bevindt je als je in de bergen bent in hun leefgebied en er wordt natuurlijk niets anders van je verwacht dat je daar ook respectvol mee omgaat. Wat je het beste kunt doen als je koeien tegenkomt tijdens het wandelen? Hier lees je 10 tips!

Omgang met koeien tijdens het wandelen: de regels

Favoriete activiteit bij veel bergliefhebbers is wandelen over de glooiende alpenweiden. Met een decor van imponerende bergen, het weergaloze natuurlandschap en door de serene rust die er heerst, is dat ook volkomen logisch. Wandelaars zijn echter niet de enigen die op de bloeiende weiden staan, ook koeien en ander vee kom je hier vaak tegen. Maar wat als je koeien tegenkomt tijdens een bergtocht? Meestal kan de situatie geen kwaad, als je je tenminste aan een aantal dingen houdt. Er zijn enkele regels om onveilige situaties tussen wandelaars en vee te voorkomen. Ondanks dat je het van de grazende beestjes niet meteen verwacht, kunnen koeien akelig gemeen zijn, met name als ze hun kalfjes willen beschermen. Wat deze regels precies inhouden en wat je moet doen? Dit zijn tien tips voor als je koeien tegenkomt tijdens het wandelen!

#1. Vermijd enig contact met de koeien

Meestal zijn de koeien aan het grazen of liggen ze rustig in de weide. Als je koeien tegenkomt tijdens het wandelen is het belangrijk dat je contact vermijdt. Laat ze dus met rust en laat ze lekker grazen zonder dat je ernaar toe gaat om ze te aaien of te voeren. Überhaupt vinden boeren het niks als je hun koeien voert, dus dat is geen goed idee. Door de koeien te vermijden voorkom je dat ze je als gevaar zien en eventueel zullen aanvallen.

53508 -  (8)

#2. Geen paniek, blijf rustig

Het zou kunnen gebeuren dat er koeien op of vlak bij het wandelpad staan. Het is belangrijk om vooral rustig te blijven en niet in paniek te raken. Als je normaal doorloopt en niet onverwacht beweegt of geluiden maak, merken de koeien niet veel van je en hebben ze er maar weinig last van. De beesten schrikken als je onverwacht geluid maakt of een beweging maakt en zien dat als dreiging. Ook kinderen dienen rustig te blijven en vooral niet te rennen of te schreeuwen bij de dieren in de buurt.

#3. Koeien met kalfjes? Benader ze niet!

Naast dat je de koeien sowieso niet moet benaderen, is het helemaal onverstandig om naar koeien toe te gaan die kalfjes hebben. Koste wat het kost zullen de kalveren beschermd worden door hun moeder en dat maakt dat de dieren veel dingen als dreigend gevaar zien. Vooral honden worden als bedreigend ervaren. Ben je aan het wandelen in de bergen met een hond? Zorg dat die aangelijnd is en houd bovendien ook je kinderen in de buurt, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan.

53508 -  (9)

#4. Houd je hond aan de lijn

Zoals net beschreven is het verstanding om, als je een hond bij je hebt, deze aan een (korte) lijn te houden. Op deze manier kun je je hond onder controle houden en loop je niet het risico dat de hond achter de koeien aan gaat rennen en/of als gevaar wordt gezien. Mocht het gebeuren dat een dier toch je hond aanvalt, zorg dan dat je de lijn direct loslaat. Dat is het beste voor je eigen veiligheid.

#5. Blijf op de gemarkeerde wandelpaden

Een van de regels als je gaat bergwandelen is om op de gemarkeerde wandelpaden te blijven, die zijn er echter niet voor niets. Het is ter bescherming van het natuurgebied, maar ook ter bescherming van jezelf omdat sommige stukken gevaarlijk kunnen zijn. Toch gebeurt het regelmatig dat wandelaars buiten de paden lopen. Doe dit niet om koeien van dichtbij te bekijken, maar blijf op de aangewezen wandelwegen.

#6. Wandel met genoeg afstand om de koeien heen

Liggen of staan de koeien precies op het wandelpad? Dat kan gebeuren, en in dat geval heb je geen andere keuze dan het pad te verlaten om eromheen te wandelen. Let er in dit soort gevallen op dat je rustig en met genoeg afstand om de koeien heen loopt. Houd ze hierbij in de gaten en kijk vooral even om als je ze voorbij bent of er niet eentje achter je aan komt.

53508 -  (12)

#7. Nadert een koe je? Blijf kalm!

Koeien zijn gewend aan honderden passerende wandelaars maar blijven nieuwsgierig zodra er een aantal bergliefhebbers voorbij komen. Vooral jonge koeien kunnen soms hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en willen je nog weleens benaderen. In dit geval is het van belang dat je rustig blijft en ze niet de rug toekeert. Wandel in een langzaam tempo bij ze weg, beweeg niet onverwachts en blijf in de gaten houden wat ze doen, om veilig je weg te kunnen vervolgen.

#8. Bij het signaal van onrustige koeien, verlaat je zo snel mogelijk de weide

In de meeste gevallen is er absoluut niets aan de hand als je koeien tegenkomt tijdens het wandelen en zullen ze je niks doen als jij ook niks doet. Maar een enkele keer kan het gebeuren dat een koe iets als 'dreigend' ervaart en onrustig wordt, of dat zij haar kalfjes wil beschermen. In zulk soort situaties is het verstandig zo snel mogelijk de weide te verlaten en kun je beter ver bij de koeien uit de buurt blijven. Probeer kalm te blijven en de andere regels in acht te nemen, zodat het dier niet boos wordt en dreigt aan te vallen.

#9. Sluit de hekken achter je

Soms komt het voor dat je tijdens een wandeling over prikkeldraad moet klimmen of door een hek moet om verder te kunnen. Deze twee dingen zijn bedoeld om het vee op een bepaalde weide of in een gebied te houden. Moet je tijdens je tocht door een hek, dan is het belangrijk dat je deze achter je dicht doet voordat je je wandeling voortzet. Doe je dit niet, dan kunnen de dieren het gebied verlaten.

53508 -  (14)

#10. Ga respectvol om met dieren, boeren en natuur

Deze regel en tip is eigenlijk niet meer dan logisch. De ongerepte natuur is iets waar menig bergliefhebber zo dol op is en voor optimaal behoud van deze omgeving, is het van groot belang dat je respectvol omgaat met de dieren, natuur en de boeren. Bovendien hebben bovenstaande tips daar allemaal mee maken. Als je je hieraan houdt, is er absoluut niets aan de hand wanneer je koeien tegenkomt tijdens het wandelen.

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.