Skip to navigation Skip to main content

Großglockner Hochalpenstrasse sneeuwvrij gemaakt en bijna open voor verkeer

Großglockner Hochalpenstrasse 20239
© Grohag, Franz Neumayr

De Großglockner Hochalpenstrasse is sinds gisteren helemaal sneeuwvrij. De sneeuwruimers haalden de laatste sneeuw weg, zodat de straat weer gebruikt kan worden door het verkeer. De bekendste bergweg van Oostenrijk is zoals het er nu uitziet vanaf maandag 1 mei geopend. De werkzaamheden waren dit jaar bijzonder zwaar vanwege de sneeuwval van de afgelopen dagen. 

Bijzonder veel sneeuw de afgelopen tijd

De Großglockner Hochalpenstrasse is in de winter gesloten en bedekt onder een dikke laag sneeuw. In het voorjaar wordt er vervolgens met man en macht gewerkt om de bergweg, die je tot een hoogte van 2571 meter brengt, sneeuwvrij te maken voor verkeer. Dat is elk jaar een hels karwei, maar dit jaar was het uitdagender en gevaarlijker dan normaal. De afgelopen weken heeft het namelijk net zoveel gesneeuwd als in de hele winter daarvoor. En zoveel sneeuw in zo'n korte tijd zorgt voor een hoog lawinegevaar. De komende dagen moet dus nog even doorgewerkt worden om de weg veilig te kunnen openen. 

Toeristen vanaf maandag welkom

Zoals het er nu uitziet wordt de weg maandag geopend voor het publiek. Elke week wordt de bergweg, die aan de voet van Oostenrijks hoogste berg (de Großglockner) ligt, gereden door duizenden toeristen die van het uitzicht willen genieten. De weg verbindt de deelstaten Salzburg en Karinthië al sinds 1935 met elkaar. Om de weg te gebruiken, betaal je tol. Een ritje met de auto kost je dit jaar €40,- euro per dag. Een dagticket voor de motor een tientje minder.

Oudste machine gaat al lang mee

Het sneeuwvrij maken van de weg wordt elk jaar mooi op beeld vastgelegd. Dat was ook nu weer het geval. Op de foto's hieronder zie je de machines aan het werk. Leuk weetje: de oudste sneeuwfrees die gebruikt wordt, wordt al sinds 1953 gebruikt. En hoe werd de weg daarvoor sneeuwvrij gemaakt? Gewoon, met de hand. 

Sneeuwrijke beelden

Großglockner Hochalpenstrasse 20231
© Grohag, Franz Neumayr
Großglockner Hochalpenstrasse 20233
© Grohag, Franz Neumayr
Großglockner Hochalpenstrasse 20234
© Grohag, Franz Neumayr
Großglockner Hochalpenstrasse 20235
© Grohag, Franz Neumayr
Zomer Mike

Over Mike

Welk seizoen het ook is, Mike is altijd graag in de bergen te vinden. Niet alleen in de zomer of winter, juist ook in de herfst of in het voorjaar zijn de bergen geweldig. Hij kan genieten van mooie wandeltochten om het water, suppen of kanoën op het water, of gewoon neerploffen en relaxen aan het water. Als Mike maar in de bergen is!