Skip to navigation Skip to main content

Evacuatie van Zwitsers bergdorp wegens losrakende rotsmassa

Bord Rotsen
© Pixabay

In het Zwitserse gehucht Brienz/Brinzauls in Graubünden moeten inwoners hun huis voor vrijdagavond verlaten. Er dreigt een gigantische rotsmassa naar beneden te komen. Twee miljoen kubieke meter rots beweegt zo heftig dat dit binnen een tot drie weken af zou kunnen breken. Alle alarmbellen zijn gaan rinkelen en de ontruiming is in gang gezet.

Acuut gevaar

In het plaatsje ten zuiden van Lenzerheide dreigt acuut gevaar. Gesteente boven het dorp zal binnen afzienbare tijd naar beneden komen. Waarschijnlijk gaat het om een massa van duizend tot enkele honderdduizenden kubieke meters gesteente dat los zal raken. Toch sluit men ook een bergstorting van meer dan 500.000 kubieke meter niet uit. Op dit moment is sprake van risicosituatie oranje (rotsval binnen een tot drie weken), schakelt men op naar rood (rotsval binnen drie tot tien dagen) dan mag niemand zich meer in het dorp bevinden.

Huis verlaten

Inwoners dienen hun huis voor vrijdagavond te verlaten. Toegangswegen zijn op dit moment uitsluitend begaanbaar voor de lokale bevolking. Dinsdagavond is er een bijeenkomst waarin de evacuatie wordt toegelicht door de autoriteiten. Indien de situatie het toelaat, mag men vanaf zaterdag overdag het dorp in. De kantonweg Tiefencastel-Filisur, de Albula-lijn van de Rhätische Bahn en de pasweg Tiefencastel-Lenzerheide blijven vooralsnog open.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.