Skip to navigation Skip to main content

6x doen tijdens een vakantie in Bolzano (Zuid-Tirol)

Plein Bolzano
© IDM Südtirol-Alto Adige / Alex Filz

Bolzano is het bruisende hart van Zuid-Tirol. Het is de hoofdstad van deze streek en er valt op ieder moment van de dag wel iets te beleven. Er hangt een zuidelijke sfeer en je bevindt je aan de voet van de bergen. Zowel voor cultuur, natuur als avontuur ben je hier aan het goede adres. Op een van de vele terrassen geniet je van de lokale wijnen en specialiteiten. In dit artikel lichten we zes hoogtepunten van Bolzano en omstreken voor je uit. 

1. Leer over de historie van Ötzi de ijsmummie

De historie van Zuid-Tirol gaat ver terug en dat is iets dat de vondst van Ötzi de ijsmummie alleen maar heeft bevestigd. Ötzi werd in 1991 gevonden door twee Duitse bergbeklimmers op 3200 meter hoogte in het Italiaanse deel van de Ötztaler Alpen. De mummie is ruim 5000 jaar oud en leefde in de steentijd. Op zijn vindplaats is een monument te vinden dat je kunt bezichtigen, maar je kunt er ook voor kiezen om het Zuid-Tiroler museum van de archeologie te bezoeken om Ötzi zelf te bekijken. Sinds de ijsmummie in 1998 naar Bolzano verhuisde, trekt het museum 300.000 bezoekers per jaar

2. Slenteren door het oude centrum van Bolzano

Bolzano is enerzijds een Alpenstad, maar anderzijds ook echt een mediterraanse stad. Juist die combinatie maakt Bolzano zo bijzonder. Het is een stad met een eeuwenoude geschiedenis en vele bezienswaardigheden. Je kunt uren slenteren door het oude centrum, genieten van het zonnetje op de terrassen en de Italiaanse keuken, winkelen en genieten van het Zuid-Tiroler leventje. Ook de kabelbaan naar Oberbozen en het Renon plateau is een aanrader. 

Straten Bolzano
© IDM Südtirol-Alto Adige / Stefano Gilera
Terras Bolzano
© IDM Südtirol-Alto Adige / Manuel Ferrigato
Plein Bolzano
© IDM Südtirol-Alto Adige / Alex Filz
Museum Rosengarten
© Südtiroler Archäologiemuseum, foto-dpi.com
View Bolzano
© IDM Südtirol-Alto Adige, Clemens Zahn

3. Terug naar de Middeleeuwen in Castel Roncolo

Net buiten het centrum van Bolzano ligt het schilderachtige Castel Roncolo, ook wel bekend als Schloss Runkelstein. Het kasteel dateert uit de Middeleeuwen en werd halverwege de 13e eeuw gebouwd voor de broers Fredrich en Beral (heren van Wangen). Je vindt in het kasteel veel fresco’s uit de Middeleeuwen en dat maakt het extra bijzonder.

4. Ontdek de wijncultuur van Zuid-Tirol

Als liefhebber van goede wijnen ben je in Zuid-Tirol helemaal aan het juiste adres. De heuvels vol met wijnranken tekenen niet alleen het beeld van de regio, maar leveren ook de basis voor de beste wijnen. Het is verstandig om een autootje te huren en daarmee zelf op onderzoek uit te gaan in het landschap. Rijd over romantische kronkelweggetjes en vraag de wijnboeren die je onderweg passeert of een wijnproeverij mogelijk is. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de wijncultuur te ontdekken vanaf een zonnig terras. Beide zijn fantastisch!

Wijnproeverij Lago Di Caldaro
© IDM Südtirol-Alto Adige / Manuel Ferrigato

5. Bezoek een festival

Een goede manier om je helemaal onder te dompelen in de Zuid-Tiroler cultuur is door een festival of evenement bij te wonen. De hele zomer door organiseert men in Zuid-Tirol allerlei leuke evenementen en festivals. Sommige typisch Italiaans en andere met een Oostenrijks tintje. Van markten tot food-, film-, en muziekfestivals, je komt het allemaal tegen. Tips: het Alto Adige Jazz festival, de Egetmann parade in Termeno en de concerten aan het meer van Caldaro. 

6. Bezoek Messner Mountain Museum Firmian

In de provincie Zuid-Tirol vind je maar liefst vijf Messner Mountain Musea, waarvan één vlakbij Bolzano. Elk museum heeft een eigen thema en uitstraling. Het museum bij Bolzano is gevestigd in het Middeleeuwse Sigmundskron kasteel en is van binnen indrukwekkend om te zien. Het museum staat in het teken van de ontmoeting van de mens met de bergen. Onderwerpen zoals de geschiedenis van het bergbeklimmen, oriëntatie in de bergen en het bergtoerisme komen daarbij aan bod. Verder geniet je van prachtige uitzichten op de omliggende natuur.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.