Osttirol: de natuurlijkste belevenis van de Alpen

Osttirol: de natuurlijkste belevenis van de Alpen

1 juni 2016

door Thijs in Algemeen

Ontmoet zeldzame dieren en planten en maak kennis met oude gebruiken en tradities in het nationaal park Hohe Tauern. Het grootste natuurbeschermingsgebied van de Alpen bulkt van de fascinerende thema’s en verhalen uit Osttirol. Het berglandschap komt goed tot zijn recht in al zijn puurheid.

Eerste nationaal park van Oostenrijk

Voor heel wat mensen was het 35 jaar geleden een toekomstgericht en heel vernieuwend project. In 1981 werd het nationaal park Hohe Tauern opgericht als eerste nationaal park van Oostenrijk. In de jaren die daarop volgden, ontwikkelde het zich met zijn 1.856 vierkante kilometer tot het grootste beschermingsgebied van de Alpen. Het kerngebied, waar bijzonder uitgebreide beschermingsmaatregelen van kracht zijn, strekt zich uit over 1.198 vierkante kilometer.

10.000 diersoorten en 1.500 plantensoorten

Het omvat 200 vierkante kilometer bos, 766 moerassen, 848 meren en 180 vierkante kilometer gletsjers en biedt optimale leefomstandigheden aan zo’n 10.000 diersoorten en 1.500 plantensoorten. Daarnaast is het voor toeristen ook een unieke omgeving om te beleven, een omgeving die mensen op een duurzame manier stapje voor stapje vertrouwd maakt met het natuurlandschap van de Alpen. Alleen al in het deel van het nationaal park dat bij Tirol hoort, lopen er 1.200 kilometer wandelwegen met 17 verschillende themapaden.

Twee uitgebreide themapaden

Wandelaars kunnen hun hart in het nationaal park Hohe Tauern ophalen aan twee themapaden, die verder zijn uitgewerkt. In het Zedlacher Paradies boven Matrei vertrekt een 1.800 meter lang themapad met heel wat indrukwekkende stopplaatsen, waar info-panelen interessante verhalen vertellen over beren en uilen en de wandelaar vertrouwd maken met vogelgeluiden en boomsoorten. In het Defereggental kunt u tijdens een twee tot drie uur durende wandeling op het indrukwekkende waterbelevenispad St. Jakob kennismaken met rustige bergmeren, geheimzinnige moerassen, heldere bronnen, onstuimige bergrivieren en een waterval.

Ontmoetingen met adelaars, gemzen en steenbokken

Het zijn de rangers van het nationaal park die de sleutel in handen hebben voor vele spannende en onvergetelijke belevenissen. Maria Mattersberger is een van hen. Ze kent het gebied tot in de kleinste hoekjes en gidst haar gasten naar de mooiste plaatsen of speurt met hen naar gemzen, steenbokken en marmotten. Het nationaal park Hohe Tauern heeft een uitgebreid aanbod aan natuurlijke vrijetijdsactiviteiten. Tot de highlights horen zeker ook de Nature Watch-rondleidingen.

Natuurlijke belevenissen in Osttirol

In geen enkele andere regio van Oostenrijk is het natuurlijke landschap zo intact en zijn er zoveel authentieke gebruiken en zo’n uitgebreide cultuur als in Osttirol. Osttirol en het nationaal park Hohe Tauern zijn met hun bijzondere kwaliteiten zielsverwanten en met hun onvervalste karakter meer dan ooit actueel, zeker in tijden waarin mensen opnieuw op zoek gaan naar natuurlijke en geloofwaardige belevenissen.

Reactie(s) Reageren?

door Levi op 7 juni 2016

Osttirol, prachtige regio!

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips