Ontdek de Oostenrijkse architectuur

Ontdek de Oostenrijkse architectuur

24 november 2015

door Joris in Algemeen

De Oostenrijkse architectuur heeft veel te bieden: een fijngevoelige mix van historische, traditionele gebouwen en actuele, futuristische bouwprojecten. De traditie ontmoet het heden – een unieke combinatie, die Oostenrijk zijn kenmerkende karakter geeft en de identiteit van het land vormt. In dit weblog lees je meer over de historische en moderne architectuur van Oostenrijk.

Culturele erfgoed Oostenrijk

Het culturele erfgoed is onlosmakelijk verbonden met het identiteitsgevoel. Historische gebouwen en plaatsen zijn zaken die niet vervangen of verplaatst kunnen worden en die staan voor authenticiteit – vaak zijn ze typerend of staan ze symbool voor een stad of een regio. Oostenrijk bezit hiervan nog heel wat voorbeelden uit zijn geschiedenis: de schitterende kastelen uit de barok, de jugendstilgebouwen die het stadsbeeld bepalen, de vele middeleeuwse burchten en de beroemde werelderfgoedplaatsen.

Moderne bouwkunst

Maar ook moderne bouwkunst draagt bij aan de identiteit. In Wenen is het MuseumsQuartier een goed voorbeeld van een geslaagde combinatie tussen oude en nieuwe architectuur. De voormalige keizerlijke stallen zijn aangevuld met moderne gebouwen. De moderne architectuur heeft dit historische ensemble nieuw leven ingeblazen. Niet alleen in Wenen is de combinatie van geschiedenis en tijdgeest goed gelukt. Sinds Graz in 2003 culturele hoofdstad van Europa was, wordt het stadsbeeld hier bijvoorbeeld verrijkt met de 'Friendly Alien' — zoals het Kunsthaus Graz liefdevol genoemd wordt door de inwoners van de stad — en het Mur-eiland.

MuseumsQuartier Wenen
MuseumsQuartier Wenen

Het nieuwe imago van Linz

Linz laat zien dat de architectuur een stad of een hele regio een nieuw imago kan verschaffen. Het Lentos Kunstmuseum, het toekomst- en technologiemuseum Ars Electronica en het nieuwe muziektheater hebben daartoe een wezenlijke bijdrage geleverd, zonder de culturele wortels van de regio uit het oog te verliezen.

Moderne Oostenrijkse architectuur

De moderne Oostenrijkse architectuur staat al geruime tijd op een bijzonder hoog internationaal niveau. Overal in het land zijn er architectonische hoogtepunten te vinden. Ze wijken duidelijk af van de geldende normen, maar zijn toch verankerd in de plaatselijke tradities. Samen met het architectonisch erfgoed zorgen ze voor een levendig geheel van traditionele en moderne architectuur. Deze rijkdom aan oude en nieuwe cultuurschatten verleent Oostenrijk zijn kenmerkende identiteit.

Klik hier voor meer informatie over de architectuur in Oostenrijk >>

Reactie(s) Reageren?

door Miranda op 28 november 2015

Test

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips