Vakantie Zuid-Tirol: hotspots voor een foodcation

Vakantie Zuid-Tirol: hotspots voor een foodcation

6 augustus 2015

door Miranda in Algemeen

Een van de huidige vakantietrends is een foodcation, een vakantie die in het teken staat van eten en genieten. De Italiaanse regio Zuid-Tirol, ofwel Südtirol, staat bekend om de gastronomie. Mediterrane invloeden en de alpine tradities vormen de basis van Zuid-Tirol’s keuken. Deze unieke smaken proeft u overal, van sterrenrestaurants tot aan kleine berghutten op meer dan 2.000 meter hoogte.

Aan tafel bij de boer

In Zuid-Tirol hebben de boeren de deuren van hun wijnkelders en boerderijen geopend voor gasten. Zij kunnen hier genieten van boerenkost en wijn. De boerencafés zijn een populair alternatief voor gewone restaurants. Op de gevarieerde menukaart staan vooral producten van de eigen boerderij, zoals zelfgemaakte vruchtensappen, lekkere Tiroolse gerechten, kaas, fruit uit de eigen boomgaard en Zuid-Tiroolse wijnen.

Eten met sterren

Zuid-Tirol kent maar liefst 19 Michelinsterrenrestaurants met totaal 22 sterren. Het is in Italië de regio met de meeste sterrenrestaurants op basis van het aantal m2 en het aantal inwoners (500.000). Eten in een sterrenrestaurant is een bijzonder uitje voor de Zuid-Tirolers. Maar wanneer u hier op vakantie bent, is het zeker een aanrader. De menukaarten zijn een smeltkroes van alpine en Italiaanse gerechten gemaakt van lokale ingrediënten. Van stevige bergkost met kool en spek tot heerlijke pasta’s en zelfs verse vis en schaaldieren. De gerechten zijn allemaal een waar kunstwerk.

De sterrenrestaurants in Zuid-Tirol >>

Eten met sterren in Zuid-Tirol

Culinair genieten op hoog niveau

De vele sterrenrestaurants leggen de lat hoog voor de berghutten. Het gevolg: ook in de berghutten kunt u genieten van lekker eten, letterlijk en figuurlijk op hoog niveau. Een voorbeeld is de kleine en romantische berghut Gostner Schwaige waar de jonge chefkok Franz Mulser de gerechten bereidt. De hut biedt plaats aan maximaal 25 gasten. De moeder van Franz is verantwoordelijk voor de groentetuin bij de berghut en het vlees is afkomstig van de naastgelegen boerderij van zijn ouders.

Franz Mulser, Gostner Schwaige

Puur Zuid-Tirol

In Zuid-Tirol vindt u in de steden Merano/Meran, Brunico/Bruneck en Bolzano/Bozen de delicatessenzaak ‘Pur Südtirol’. Eerlijke en lokale producten worden hier aangeboden. U vindt er het fijnste spek, biologische groente en fruit van het seizoen, zelfgebakken brood, wijnen en vruchtensappen. Tevens kunt u in de winkel ook de producten proeven door net zoals de Zuid-Tirolers aan de bar bijvoorbeeld een plankje met spek te bestellen en een heerlijke wijn.

Reactie(s) Reageren?

door Maria op 8 augustus 2015

Ik heb wel eens in de Gostner Schwaige gegeten. Heerlijke gerechten!

door Sevey op 18 augustus 2015

Aperol Spritz jam jam! Heerlijk

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips