Skip to navigation Skip to main content
6526 - Alpbach(tal): een zomerdroom

Door Jasper Roefs. Eigenlijk zou ik ieder jaar minstens tweemaal richting Alpbach willen trekken. Een eerste keer in de winter vanwege het fantastische skigebied “Ski Juwel.” Een tweede keer tijdens de zomermaanden. Het dorp, de bloemenpracht en de omgeving zorgen voor een ultiem vakantiegevoel.

Tussen de Zillertaler Alpen en de Kitzbühel Alpen ligt het Alpbachtal. De enige verbindingsweg, de Alpbacher Landesstraße, brengt u tot de afgelegen dorpen Alpbach en Inneralpbach aan het einde van dit prachtige dal.

Mooiste dorp

In 1983 werd Alpbach verkozen tot “mooiste dorp van Oostenrijk.” Tien jaar later werden ze nogmaals bekroond. De titel van “mooiste bloemendorp van Europa” doen ze nog steeds alle eer aan. Om de authenticiteit van het dorp te bewaren werd reeds in 1953 een verplichte bouwstijl ingevoerd. In het dorp mag enkel de gelijkvloerse verdieping uit metselwerk bestaan. Vanaf de eerste etage zijn alle zichtbare kenmerken uit hout. Wat ook opvalt zijn de prachtige Geraniumbloemen die vrijwel elke vensterbak sieren. De ligging van Alpbach, een zonnig hoogteplateau op ongeveer 1.000 meter zorgt voor de ideale weersomstandigheden.

De Moa’s

De gezelligheid, verschillende leuke restaurantjes, cafés en (toeristische) winkeltjes zijn voornamelijk gesitueerd in de straten rond de dorpskerk. De Heimischen noemen dit gedeelte de “Moa’s.” Een echte vertaling is er hiervoor niet. Men kan echter gerust zeggen dat dit gedeelte van het dorp ietwat neerkijkt op de omliggende gebieden. Er is sprake van wat minachting ten opzichte van bijvoorbeeld Inneralpbach. Zelf zal u hier gelukkig niets van ondervinden. Het geeft wel een idee hoe de tijd wat is blijven stilstaan. Traditie is hier nog steeds belangrijk.

Alpbachtal Seenland Card

Zoals op vele plaatsen in de Alpen is het ook hier aan te raden om gebruik te maken van de plaatselijke toeristenkaart. Deze kaart is meestal in uw verblijf inbegrepen. Ze geeft toegang tot de liften en bovendien krijgt u een pak extra kortingen en voordelen tijdens uw vakantie.

Wandelen in het Alpbachtal

Geopende zomerliften

In het Alpbachtal zijn tijdens de zomermaanden 3 belangrijke liften geopend. De Wiederberghornbahn brengt u vanuit Alpbach tot het wandelgebied rond de Wiederberghorn (2128 meter). Vanaf het bergstation vertrekken verschillende mooie wandelingen. Een tocht van 4 kilometer voert helemaal langs het Gipfelkreuz. Deze wandeling van ongeveer anderhalf uur is ook perfect met kinderen te maken. Voor meer geoefende wandelaars zijn er tochten tot in het Zillertal. Nog wat extra afleiding voor de kinderen? In het Lauserland, gelegen aan het bergstation, kunnen zij hun hartje ophalen.

Wandelen met de kinderwagen

Een ander wandelgebied in het Alpbachtal is bereikbaar met de Reitherkogelbahn in het nabijgelegen Reith. Hier zijn verschillende tochten die ook toegangkelijk zijn met de kinderwagen. Het Juppi’s Zauberwald (toverbos) is een plezier voor de allerkleinsten. In Kramsach brengt de 1-persoons Sonnwendjochbahn u tot een derde wandelgebied. Hiervoor zal u echter volgend jaar moeten terugkomen. De lift zal in de zomer van 2015 gesloten blijven omwille van revisiewerken.

Juppi’s Zauberwald

Waterpret

Voor de nodige afkoeling tijdens de warmste dagen kan u terecht in verschillende bergmeren. De mooiste liggen in Kramsach. Dit dorp wordt overigens bestempeld als de badkamer van Tirol. De meren hier zijn omwille van hun gunstige ligging tot 25°C warm in de zomer. Toch wat angst om tussen de vissen te zwemmen? In Münster, Brixlegg en Kundl zijn mooie openluchtzwembaden te vinden.

Meren Kramsach

Fietsplezier

Zoals overal in de Alpen kan u ook in het Alpachtal mooie fiets en mountainbiketochten maken. Laat u hiervoor zeker niet afschrikken. U kan op verschillende plaatsen een E-(mountain)bike huren. Zo wordt die fietsuitstap zeker haalbaar. Met de Alpachtal Seenland Card kost dit slechts 10 à 12 euro voor een halve dag.

Alpbach tijdens de winter? Tips over het skigebied Ski Juwel, de beste skihutten en barretjes vertel ik jullie over enkele maanden!