Skip to navigation Skip to main content

De mooiste wandelingen in het Zwarte Woud

6485 - De mooiste wandelingen in het Zwarte Woud (3)
© Hochschwarzwald Tourismus GmbH

Het veelzijdige natuurschoon van het Zwarte Woud biedt talrijke mogelijkheden tot sporten. Ook wandelaars kunnen hun hart hier ophalen en genieten van het gevarieerde aanbod aan wandelroutes in het hoogste middelgebergte van Duitsland. Van glooiende dagtochten tot uitdagende beklimmingen tijdens een meerdaagse trektocht, je vindt het allemaal in deze drielandendriehoek Duitsland-Zwitserland-Frankrijk. In dit weblog hebben we de mooiste wandelingen in het Zwarte Woud op een rij gezet.

Voor iedere wandelaar wat wils

Het Zwarte Woud is het hoogste middelgebergte van Duitsland en biedt eindeloze mogelijkheden voor iedere wandelaar. Van rustige wandelingen rondom de Mummelsee, tot uitdagende alpiene toppentochten, intensieve meerdaagse trektochten en wandelingen in de voetsporen van de orkaan Lothar op de Ruhestein: het Zwarte Woud heeft het allemaal!

De langstdurende wandeling van Duitsland

Tijd om tot innerlijke rust te komen in de bergen! In deze meerdaagse wandelroute, die overigens de langstdurende wandeling van Duitsland is, wordt je gevraagd om je telefoon en horloge thuis te laten en enkel en alleen uit te gaan van je intuïtie en biologische klok. Zo kun je optimaal genieten van de natuurwonderen van het Zwarte Woud. Deze wandeltocht heeft de prijs gewonnen bij de wedstrijd 'avonturenwandelingen in Duitsland' en is dus zeker de moeite waard. Enkele tips die de bewoners van Schonach meegeven: neem voldoende rustmomenten bij een meer of beekje, zoek verfrissing bij de indrukwekkende watervallen en vergeet ook niet de schattige eekhoorntjes te voeren. Sleur je je trekkersrugzak liever geen hele dag mee tijdens het wandelen, dan kun je je bagage ook door de gastheren naar je volgende overnachtingsplaats laten brengen.

6485 - wandelroutes (2)
De routes in het Zwarte Woud staan duidelijk aangegeven (Foto: © Hans-Georg Sievers/ Schwarzwald Tourismus)

Uitdaging in het Zwarte Woud

Wie houdt van een uitdaging, is in het Zwarte Woud op de juiste plek. Met steile bergpaden en spannende hoogteroutes heeft Duitslands hoogste middelgebergte een overvloed aan uitdagingen. Van het westen naar het oosten lopen zeven verschillende 'dwarsroutes' richting het Bodenmeer, waarbij je afstanden overbrugt van 45 tot 178 kilometer. Ook van het noorden naar het zuiden vind je acht prachtige tochten die een uitdaging vormen voor iedere wandelaar. Je legt hierbij afstanden af van 60 tot maar liefst 285 kilometer.

Wandelplek bij uitstek

Met de overige 30.000 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden is het Zwarte Woud een echte wandelplek bij uitstek. Of het nu locals zijn of niet, overal waar je gaat of staat in deze Duitse regio, zie je opgewekte mensen die samen de dun begroeide hoogvlaktes bewandelen en door de weidse dalen trekken. Vooral prestatiegerichte nordic walkers weten het reusachtige net van bewegwijzerde wandelpaden van de vereniging Schwarzwaldverein bijzonder te waarderen.

Klik hier voor meer informatie over het Zwarte Woud >

6485 - waterval (2)
De wandelroutes in het Zwarte Woud lopen door de ongerepte natuur (Foto: © Schwarzwald Tourismus GmbH)
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.