De mooiste wandelingen in het Zwarte Woud

De mooiste wandelingen in het Zwarte Woud

17 september 2018

door Thijs in Wandelen

Het gevarieerde landschap van het Zwarte Woud is ideaal voor alle soorten sportactiviteiten. Met name wandelaars en liefhebbers van nordic walking voelen zich op de verschillende niveaus van Duitslands hoogste middelgebergte, in de drielandenhoek Duitsland-Zwitserland-Frankrijk, thuis. Van de wijngaarden tegen de westelijke hellingen en in de Boven-Rijnse laagvlakte tot aan het oostelijke deel met z'n talloze bergkloven.

Elke wandelwens wordt vervuld

Of je nu de alpiene toppentocht doet of liever op je gemak rondom de Mummelsee wandelt, of een meerdaagse trektocht maakt op de West- of de Oostweg of de begeleide wandeling in het spoor van de orkaan Lothar op de Ruhestein: in het meest afwisselende middelgebergte van Duitsland vindt iedere wandelaar een geschikte route.

De “langzaamste wandelroute van Duitsland

Wie bij een trektocht door het Zwarte Woud lange dagetappes wil afleggen, kan z'n bagage ook door de gastheren naar de volgende overnachtingsplaats laten vervoeren. Doe je het liever rustig aan? Dan zou je de “langzaamste wandelroute van Duitsland” moeten uitproberen. De bewoners van Schonach verzoeken je om je mobieltje en horloge thuis te laten en alleen naar je innerlijke klok te luisteren. Hun tip: onderweg eekhoorntjes voeren, je aan de waterval verfrissen en uitrusten aan meren of beekjes. Langs de wandelroute lokken authentieke eethuisjes met typische gerechten van het Zwarte Woud. Geen wonder dat deze tocht landelijk winnaar is geworden bij de wedstrijd “'avonturenwandelingen in Duitsland”'.

Wandelen in het Zwarte Woud
De routes in het Zwarte Woud staan duidelijk aangegeven (Foto: © Schwarzwald Tourismus GmbH)

Uitdagende wandelingen in het Zwarte Woud

Voor fanatieke wandelaars vormen de steile bergpaden en hoogteroutes een echte uitdaging. Tussen de 60 en 285 kilometer lang zijn de acht grote, van noord naar zuid lopende routes over de bergen van het Zwarte Woud, door de wijnbergen aan de rand van het woud naar het zacht glooiende oostelijke deel. De zeven “dwarsroutes” van west naar oost voeren over afstanden van 45 tot 178 kilometer naar het Bodenmeer.

Wandelregio bij uitstek

Het beschrijven van de overige, bijna 30.000 kilometer bewegwijzerde wandelpaden zou de voorstellingskracht ver te boven gaan. Dit enorme cijfer bewijst echter ook dat de bewoners van het Zwarte Woud zelf graag wandelen. In toenemende mate zie je vrolijke jonge mensen in groepjes over de dun begroeide hoogvlaktes en door de weidse dalen trekken. Vooral prestatiegerichte nordic walkers weten het reusachtige net van bewegwijzerde wandelpaden van de vereniging Schwarzwaldverein bijzonder te waarderen.

Klik hier voor meer informatie over het Zwarte Woud >

Wandelen in het Zwarte Woud bij een waterval
De wandelroutes in het Zwarte Woud lopen door de ongerepte natuur (Foto: © Schwarzwald Tourismus GmbH)

Zomervakantie tips