Een culinaire reis door Alpbachtal Seenland

Een culinaire reis door Alpbachtal Seenland

19 maart 2016

door Thijs in Algemeen

Sportieve fijnproevers kiezen voor de vakantieregio Alpbachtal Seenland (Tirol). In de Oostenrijkse regio, met haar negen authentieke dorpjes en de kleinste stad van Oostenrijk, worden tal van inheemse streekproducten verbouwd en verwerkt in de lokale Tiroler keuken. De streekgerechten zijn een mix van traditionele specialiteiten en moderne invloeden.

Paradijs voor lekkerbekken

De afgelopen jaren heeft Alpbachtal Seenland zich tot een paradijs voor lekkerbekken ontwikkeld. In de hele regio worden tal van regionale specialiteiten geserveerd. Zo komt de unieke Alpbachtaler ‘Heumilchkäse’ (hooimelkkaas) van een kaasmakerij in het dorpje Reith. De 10 verschillende kazen worden, in samenwerking met 65 regionale boeren, gemaakt van melk van koeien die alleen met hooi worden gevoerd. Op de maandelijkse boerenmarkt in Brixlegg kunnen vakantiegangers deze kazen proeven en kopen. Een andere specialiteit die op de menukaarten van de herbergen staat, is de ‘Prügeltorte’ uit het Brandenbergtal. Deze lekkernij wordt al sinds de middeleeuwen, aan het spit boven open vuur, bereid voor speciale gelegenheden zoals bruiloften en verjaardagen.

Bekroonde jams

In Rattenberg, met 450 inwoners en een oppervlakte van 10 hectare de kleinste stad van Oostenrijk, vinden gasten de confiturenwinkel ‘Tante Frieda’ van de Nederlandse Naomi van der Woerd-Hechenblaikner. In de winkel verkoopt Naomi o.a. zelfgemaakte jam van fruit uit haar drie hectare boomgaard, chutney, likeur en siroop van Floberry. Haar jams met unieke smaakcombinaties zoals bramenjam met citroengras, aardbeienjam met Prosecco, frambozenjam met basilicum of blauwe bessen-koriander, heeft zij talloze prijzen gewonnen.

Nobel destillaat

Schnaps brouwen is een belangrijk onderdeel van de Tiroler cultuur. Internationale onderscheidingen bevestigen dat de Tiroler brouwerijen tot de absolute wereldtop behoren. In Reith im Alpbach kunnen gasten de kunst van het Schnaps brouwen vanuit eerste hand ervaren. Günter Kammerlander is een Edelbrand-sommelier en expert in het maken van eigen brandewijn, likeur en Schnaps van zijn eigen fruitbomen.

7-sterren mineraalwater

Op gastronomisch gebied staat het dorp Brixlegg bekend om haar mineraalwater Montes/Silberquelle. Het water komt rechtstreeks uit de omringende bergen. Montes is een premium merk in de gastronomische wereld en werd onder andere in het eerste 7-sterren hotel ter wereld, Burj al Arab in Dubai, geschonken.

Wereldse invloeden

In Brixlegg genieten gasten van de gerechten die worden geserveerd in het enige Gault Millau 2-Haubenrestaurant van de regio. Daarnaast is Traudi Sigwart van Sigwart ’s Tiroler Weinstube Brixlegg de enige vrouwelijke Haubenkok van Tirol. Haar man Anton is sommelier. De gerenommeerde gastronomische gids Gault Millau onderscheidt de beste keukens ter wereld met ‘Hauben‘ (koksmutsen), waarbij strikte criteria worden gehanteerd. Bijzonder aan de Tiroler ‘Haubenküche’ is het fundament van culinaire tradities met invloeden vanuit de hele wereld, waaraan iedere chef zijn eigen draai geeft. In de knusse authentieke stube van de Sigwart ‘s genieten gasten van gerechten bereid met regionale producten zoals vlees, eieren, melk en andere zuivelproducten, aardappelen, groenten en fruit, wild en zoetwatervis.

Meer informatie over Alpbachtal Seenland >>

Reactie(s) Reageren?

door Hetty op 24 maart 2015

Oh wij hebben zoveel heerlijke vakanties in het Alpbachtal gehad! En je kunt er inderdaad heerlijk eten...

door Verheul op 26 maart 2015

Ik heb Günter Kammerlander wel eens ontmoet, bijzondere man!

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips