Skip to navigation Skip to main content

Zwitserland op volle toeren in 2015

6200 - Zwitserland op volle toeren in 2015

In Zwitserland staat het zomerseizoen van 2015 in het teken van ‘touring’. Het Alpenland richt zich met dit thema op de actieve bezoeker, die graag op ontdekkingstocht gaat tijdens de vakantie. De lancering van de ‘Grand Train Tour of Switzerland’ in januari vormt het startsein van de campagne. Deze treinrondreis van ongeveer 1200 kilometer verbindt de highlights van het Zwitserse openbaar vervoer en is met slechts één ticket te beleven: de Swiss Travel Pass.

Internationale trend

Zwitserland Toerisme springt met het zomerthema in op een internationale trend. “Uit een Duits reisonderzoek in 2013 is gebleken dat de populariteit van ‘touring’, een rondreis in één of meerdere landen, tussen 2009 en 2013 wereldwijd met 27% is toegenomen,” aldus Corinne Genoud, directeur van Zwitserland Toerisme in Nederland. “Naast stedentrips heeft ‘touring’ als vakantievorm in die periode de sterkste groei doorgemaakt in het internationale toerisme.” Volgens Genoud is het logisch dat Zwitserland Toerisme is ingegaan op deze trend. “Waar anders zijn zoveel landschappelijke hoogtepunten en bezienswaardigheden te vinden, die zo dicht bij elkaar liggen?”

Zwitserland treinenland

Vele van die Zwitserse hoogtepunten zijn uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, zoals het Jungfraujoch bij Grindelwald en Wengen en de Gornergrat bij Zermatt. Andere vormen juist onderdeel van het openbaar vervoer, zoals de panoramatrajecten Glacier Express, Bernina Express en GoldenPass Line. Het wijdvertakte OV-net brengt bezoekers tot in de verste uithoeken van het land en alle vervoermiddelen werken samen binnen het Swiss Travel System.

Glacier Express over het Landwasser Viaduct bij Filisur in Graubünden © Swiss Travel System AG
Glacier Express over het Landwasser Viaduct bij Filisur in Graubünden

Grand Train Tour of Switzerland

Ter ere van het Zwitserse zomerthema ‘touring’ heeft het Swiss Travel System de ‘Grand Train Tour of Switzerland’ samengesteld: een combinatie van de mooiste panoramatrajecten met de trein. De tour verbindt de highlights van het Zwitserse openbaar vervoer, staat stil bij speciaal geselecteerde trips en is het hele jaar door te boeken. De gehele rondreis bestaat uit acht verschillende trajecten die door heel Zwitserland lopen en hij komt door of in de buurt van alle 11 Zwitserse UNESCO-werelderfgoederen. De ‘Grand Tour of Switzerland’ kan met slechts één ticket beleefd worden: de Swiss Travel Pass.

Voorbeeldroute

De treinrondreis heeft geen vast begin- of eindpunt, maar vele reizigers zullen om praktische redenen in Zürich starten. Van hieruit gaat de reis naar St. Gallen. Aan boord van de Voralpen-Express reist u verder naar Luzern en met de GoldenPass Line naar Interlaken en Montreux. Bij het Meer van Genève vervolgt de reis zich naar Martigny, Brig en Zermatt, waar de Glacier Express u opwacht voor de rit naar Chur en St. Moritz. In deze mondaine vakantieplaats heeft u twee mogelijkheden om de reis naar Lugano voort te zetten: in de zomer met de Bernina Express en de Bernina Express-bus, in de winter met de Palm Express(-postbus). Vervolgens reist u met de Wilhelm Tell Express naar Luzern en daarvandaan terug naar Zürich.

Overzichtskaart van de Grand Train Tour of Switzerland © Swiss Travel System AG
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.