Skip to navigation Skip to main content

Tiroolse jenever: de “Tiroler Schnapsroute”

5954 - Tiroolse jenever: de “Tiroler Schnapsroute”

Een edel destillaat – genieten op Tiroolse wijze. Het stoken van jenever is een van Tirols culinaire tradities. Tirol telt ongeveer 4.000 jeneverstokers, jaarlijks wordt 5 miljoen kilogram fruit verwerkt. Langs de ”Tiroler Schnapsroute” kan men de fascinatie van de verwerking van fruit tot de edele distillaten van dichtbij beleven.

Qualität Tiroler Schnäpse

In het landelijke gebied van Tirol hoort het voor veel boeren bij de traditie om met veel aandacht, kennis, tijd en liefde Tiroolse jenever te stoken. Het stoken van jenever is een belangrijke inkomstenbron. In de boerenstokerijen wordt jaarlijks zo’n vijf miljoen kilogram fruit verwerkt tot de meest uiteenlopende jeneversoorten. Internationale prijzen en onderscheidingen getuigen ervan dat de Tiroolse jeneverstokers tot de beste ter wereld behoren. Alleen de beste stokers krijgen het keurmerk “Qualität Tiroler Schnäpse”, als teken dat zij een authentiek Tirools product produceren dat voor 100% in Tirol is geproduceerd en veredeld.

600.000 liter jenever per jaar

Het stoken van jenever is in Tirol een eeuwenoude traditie. Van de rond 4.000 Tiroolse stokerijen die vandaag de dag actief zijn, hebben ongeveer 2.500 hun stookvergunning al sinds de tijd van Maria Theresia (18e eeuw). Per jaar wordt ca. 600.000 liter jenever geproduceerd. De traditie en de kennis van jenever wordt van generatie op generatie doorgegeven en steeds verder verbeterd en opnieuw geïnterpreteerd.

De “Tiroler Schnapsroute”

Vanaf 2014 kunnen geïnteresseerde gasten de “Tiroler Schnapsroute” volgen en bij de stokers alles te weten komen over de verwerking van het fruit tot edele distillatie. In totaal bieden 40 jeneverstokerijen rondleidingen aan, waarbij de bezoeker leert hoe de prachtige helderheid, fruitigheid en reinheid van de Tiroolse jenevers tot stand komt. “De weg van het fruit uit de boomgaard tot aan het destillaat – elke stap wordt toegelicht en vervolgens kunnen de bezoekers enkele jenevers proeven”, aldus Ulrich Zeni, verantwoordelijk voor de fruitverwerking bij het Landbouwschap Tirol.

Hoge kwaliteitsstandaarden

De jenevers uit Tirol staan dankzij hun helderheid, fruitigheid en reinheid onbetwist bovenaan de internationale top. Het resultaat van jarenlang consequent ontwikkelen vindt men terug in deze destillaten. Aromatisch fruit, een exact gestuurd gistingsproces en het stoken met blank koper zijn de belangrijkste elementen voor absolute topkwaliteit. Het geweldige aroma van het Tiroolse fruit ontstaat door de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht die tot wel 25 graden kunnen oplopen. Hierdoor hebben de vruchten een hoger suikergehalte en een krachtiger aroma. Kenmerkend voor de boerenstokers in Tirol zijn de ambachtelijke kleine charges. Dat is hun handelsmerk, dat onderscheidt hen en maakt ze uniek.

Alcohol in het taalgebruik

Een glaasje jenever na een stevige maaltijd hoort er in Tirol gewoon bij. Alcohol heeft echter ook in het taalgebruik een plaatsje veroverd. Een slecht idee wordt bijvoorbeeld ook wel een “bezopen idee” genoemd. Een dronken iemand wordt ook wel drankorgel genoemd en als je te veel gedronken hebt, heb je ook wel eens een jeneverneus. En of je van een overmatig jenevergebruik echt dubbel gaat zien, laten we maar in het midden. “Schnapsen” (letterlijk: jeneveren) is bovendien een populair kaartspel waarbij in het verleden ook wel een bijpassende jenever werd genuttigd.

Klik hier voor meer informatie over de Tiroler Schnapsroute >>

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.