Steden en cultuur in Beieren

Steden en cultuur in Beieren

21 oktober 2014

door Yvonne in Algemeen

De cultuur van Beieren is veelzijdig en nodigt uit om haar te ontdekken. De enerverende geschiedenis van de vrijstaat kan bijvoorbeeld beleefd worden tijdens een wandeling door de middeleeuwse oude centra van de metropolen Neurenberg of Augsburg – hier imponeren vooral de talrijke historische bouwwerken en monumenten.

UNESCO Wereldcultuurerfgoed

De plaatsen in Beieren, die door de UNESCO bekroond zijn als wereldcultuurerfgoed, oefenen een speciale aantrekking uit op toeristen. De duizenden jaren oude prehistorische paalconstructies die op drie vindplaatsen in Beieren kunnen worden bezichtigd, maar ook de Romeinse grenswal Limes, die door het huidige Franken loopt, maken daar deel van uit. Ook de schilderachtige oude centra van Bamberg en Regensburg zijn onderscheiden met de belangrijke titel; de laatstgenoemde gaat door voor de enige, compleet behouden middeleeuwse grote stad van Duitsland. Prachtvolle monumenten zijn de barokke Würzburgse residentie en de Wieskirche im Pfaffenwinkel, die voorzien is van het mooiste rococo.

De burchten, kastelen en musea van Beieren

Zij koppelen meesterlijke architectuur met spannende historie: de 45 door de staat beheerde kastelen, burchten en residenties in Beieren. De grootste publieksmagneten zijn de prachtige bouwwerken van koning Ludwig II, die in hun sprookjesachtige weelde wereldwijd ongeëvenaard zijn – onder ander Slot Linderhof, Herrenchiemsee en het waarschijnlijk bekendste slot ter wereld: Neuschwanstein. Maar ook andere complexen in Beieren zijn altijd een bezoek waard: de middeleeuwse Neurenbergse burcht, het langste burchtcomplex van Europa in Burghausen of kleinoden zoals slot Schönbusch in Aschaffenburg, de Bevrijdingshal in Kehlheim of de burcht Prunn im Altmühltal.

© Bayern Tourismus Marketing GmbH

Bijzondere staatsmusea

Naast romantische burchten en kastelen herbergt het cultuurlandschap van Beieren twaalf grote staatsmusea voor kunst en cultuurhistorie; verschillende daarvan zijn tot ver buiten de grenzen van de bondsstaat bekende lichtpunten: tot de belangrijkste musea ter wereld horen de Neue en Alte Pinakothek en de Pinakothek der Moderne, maar ook het Beierse Nationale museum, het Duitse Museum, het Museum Brandhorst en de Städtische Galerie in het Lenbachhaus, die na een kostbare renovatie in mei 2013 is heropend.

Flaneren en verpozen

De vakantiewegen in geheel Beieren nodigen uit tot ontdekken en flaneren; toeristische routes langs historische tracés, zoals bijvoorbeeld de Romantische Straße, die van Füssen via de schilderachtige stadjes Rothenburg ob der Tauber en de Fuggerstad Augsburg tot naar Würzburg voert. Of de Romeinse straat Via Claudia Augusta, die men langs een heerlijk panorama het beste – zoals de Romeinen zelf – te voet afloopt. Culturele hoogtepunten zijn de feesten en festivals met internationale uitstraling, die het hele jaar door in Beieren worden gehouden. Tot de belangrijke festivals horen onder andere de internationale jazzweek in Burghausen, Rock im Park in Neurenberg, het Mozartfeest in Augsburg en de beroemde Richard Wagner festivals in Bayreuth.

Meer informatie over de bestemmingen van Beieren >>

© Bayern Tourismus Marketing GmbH
Reactie(s) Reageren?

door de nooij op 28 oktober 2014

Wij gaan zeer graag naar Beieren. Gastvrije mensen, betaalbaar en heerlijk eten.

door anoniem op 11 november 2014

Beieren is de mooiste regio van Duitsland

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips