Nutli Hüschi: klein museum met grote verhalen

Nutli Hüschi: klein museum met grote verhalen

17 september 2014

door Miranda in Algemeen

Heel soms doe ik een stap over de drempel van een museum. Ik houd nou eenmaal meer van actie dan van cultuur. Maar soms maak ik een uitzondering – zoals voor het Nutli Hüschi - en die blijkt dan ook nog eens zeer de moeite waard. Nutli Hüschi is een klein ‘Heimat’ museum in het Zwitserse Klosters. Een rondleiding door dit kleine huisje geeft een prachtig beeld van het Zwitserse boerenleven lang geleden.

Klein huisje

Hüschi is het dialect voor “klein huisje” en dat is dit museum. Met mijn 1,65 meter moet ik soms zelfs bukken om door de deuren te stappen. Het huisje stamt ergens uit 1500 en werd tot 1900 bewoond. Vandaag de dag kun je in het museum bekijken hoe het boerenleven er honderden jaren geleden aan toe ging in de regio van Klosters. Het is zeker aan te raden de rondleiding te boeken. De verhalen die verteld worden zijn prachtig!

Nutli Hüschi in Klosters

De lepels werden niet gewassen

We beginnen in de lage en koele kelder. We krijgen uitleg over hoe de boeren hun eten bewaarden en hoe de kaas werd gemaakt. Daarna gaan we door naar de keuken. In deze kleine ruimte zat destijds de hele familie te eten. In een bakje aan de muur liggen lepels. Deze werden eigenlijk nooit gewassen. Als iemand overleed bleef de lepel liggen. Ze hebben in de omgeving dan ook nog steeds de uitspraak: “Er hadr lofel abgha”, wat zoiets betekent als: “hij heeft de lepel afgegeven”, oftewel: hij is dood.

De keuken van Nutli Hüschi in Klosters

De koeien kregen wijn

Ook bezoeken we de kleine linnen weverij, de slaapkamer, de woonkamer en de stallen. Bij elk vertrek horen we mooie verhalen en leuke anekdotes. Zo wordt ons ook uitgelegd dat de koeien vroeger een liter rode wijn, 2 eieren en droog brood kregen als ze moesten bevallen van een kalfje. Dit zou de bevalling soepeler laten verlopen. Wat zullen de koeien genoten hebben ;-).

De woonkamer

Nutli Hüschi in Klosters

De moeite waard

Dit bijzondere museum is twee middagen per week open, op woensdag- en vrijdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur. Op verzoek kun je ook op andere tijden een rondleiding krijgen. Het museum wordt door enkele inwoners van Klosters met veel liefde en passie onderhouden. Als u in Klosters bent stap dan eens door het kleine deurtje van Nutli Hüschi. En neem een rondleiding, u zult er geen spijt van krijgen.

Meer informatie over Nutli Hüschi in Klosters >>

Reactie(s) Reageren?

door anoniem op 17 september 2014

Wat een bijzonder museum!

door Anne op 20 september 2014

Ik ben daar ook ooit geweest. Vond het erg indrukwekkend

door Karin op 2 oktober 2014

Die kleine museums kunnen zo leuk zijn

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips