Skip to navigation Skip to main content
54552 - Dit zijn de leukste dingen om te doen tijdens een zomervakantie in het Zillertal
© Zillertal Tourismus, Bernhard Huber

Sfeervolle dorpen, een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden, de typische Zillertaler gastvrijheid en veel leuke activiteiten voor jong en oud. Dat en meer is het Zillertal in Tirol. Het is een schitterend dal waar je vier afwisselende vakantieregio's vindt en waar elke dag opnieuw ontzettend veel te beleven valt. Van zomerskiën op de gletsjer tot heerlijk luieren aan een bergmeer. Benieuwd naar de leukste dingen om te doen tijdens een zomervakantie in het Zillertal? In dit artikel geef ik je 8 tips.

Zomervakantie in het Zillertal

Het Zillertal is een ongeveer 30 km lang zijdal van het Inndal en al jaren een populaire bestemming voor een vakantie. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter, de lente en de herfst. Dat komt niet alleen door alles wat je er kunt doen, maar ook door de bereikbaarheid. Met de auto is het zo'n 920 km rijden vanaf Utrecht, vliegveld Innsbruck ligt op een kleine 40 km afstand en ook de treinverbinding is goed. Vlak bij de ingang van het dal ligt station Jenbach, waar de ÖBB Nightjet stopt. De vier vakantieregio's Fügen-Kaltenbach, Zell-Gerlos, Mayrhofen-Hippach en Tux-Finkenberg bieden samen alles wat je nodig hebt voor een fijne vakantie in de bergen. Je wordt hier omringd door meerdere drieduizenders en bovendien ligt ruim 40% van het dal in natuurpark Zillertaler Alpen. Het maakt niet uit met wie je op vakantie gaat, dit dal biedt vermaak voor iedereen!

 

Ontdek het Zillertal in Tirol

54552 - zomervakantie in het zillertal
© Zillertal Tourismus, Thomas Pfister

1. De hoogstgelegen kaasmakerij op 1984 meter hoogte

Het Zillertal kent meerdere hoogtepunten en een daarvan is de Stoankasern. Gelegen op 1984 meter hoogte is dit de hoogstgelegen kaasmakerij van Oostenrijk. Elke zomer produceert men hier boter en bergkaas, gemaakt van de melk van koeien die op de omliggende alpenweiden grazen. Het proces van kaasmaken kun je van juni tot september dagelijks zelf bijwonen van 08.00 tot 11.00 uur. Uiteraard met de mogelijkheid om het eindproduct ook te proeven.

2. Klimmen en klauteren

Aan spannende activiteiten geen gebrek in het Zillertal! De verschillende zijdalen met hun kloven, beekjes en watervallen zijn perfect voor canyoning. Samen met een gids en aangepaste kleding maak je een spannende tour, waarbij je geregeld moet abseilen langs een waterval, glijden en klimmen over rotsen. Blijf je liever droog? Ook klimmen in een klimpark of op een via ferrata behoort tot de mogelijkheden. Het maakt niet uit hoe oud je bent en of je al klimervaring hebt, in het Zillertal zijn er routes voor iedereen. Een tip voor gezinnen is het nieuwe klimpark in Mayrhofen. Avontuur in het Zillertal ›

54552 - klimmen zillertal
© Zillertal Tourismus, Elias Holzknecht

3. Alpenmarmotten spotten in Murmelland

Voor de 'Big Five' hoef je niet per se buiten Europa op vakantie. Ook de Alpen hebben hun eigen grote vijf: de alpenmarmot, de gems, de steenarend, het edelhert en de steenbok. In het Murmelland in Kaltenbach kun je alpenmarmotten van wel heel dichtbij bewonderen. Hier op 1800 meter hoogte heeft de familie Schweiber een groot park voor de dieren gecreëerd. Terwijl de kinderen naar de marmotten kijken, knuffelen met andere dieren op de kinderboerderij, spelen of dammen bouwen in de beek, kun jij als ouder even heerlijk ontspannen op het terras van de Kaltenbacher Skihütte.

4. IJs- en sneeuwpret op de Hintertuxer Gletscher

De Hintertuxer Gletscher is de enige gletsjer in Oostenrijk waarop je het hele jaar door kunt skiën of snowboarden. Zelfs hartje zomer zijn er een aantal liften en pistes geopend! Kun je op een warme zomerdag wel wat verkoeling gebruiken? Dan is een bezoek aan de gletsjer het perfecte uitstapje. Naast skiën kun je ook een Gletscherflohsafari met kinderen maken, genieten van een schitterend uitzicht op het Panoramaterrasse op 3250 meter hoogte of een bezoek aan het Natur Eis Palast brengen. In deze ijsgrot kun je zelfs suppen! Alles over 's zomerse winterpret op de Hintertuxer Gletscher ›

54552 - adlerbuhne op de ahorn in het zillertal
© Zillertal Tourismus, Tom Klocker

5. Een tour door de grootste grot van de Centrale Alpen

Het Zillertal kent meerdere hoogtepunten en een daarvan is te vinden op de Hintertuxer Gletscher. Vlak bij het bergstation van de Gletscherbus II ligt de ingang van de Spannagelhöhle. Met een lengte van zo'n 12,5 km is dit de grootste grot van de Centrale Alpen. Samen met een gids kun je, uitgerust met een helm, hoofdlamp en beschermend pak, een tour maken door het indrukwekkende grottenstelsel. Er bestaan eenvoudige tours, maar ook uitdagende met beklimmingen.

6. Een roofvogelshow bijwonen op de Ahorn

Nog een hoogtepunt in het Zillertal is de Adlerbühne op de Ahorn. Hier op 2000 meter hoogte ligt het hoogstgelegen roofvogelstation van Europa. Met het schitterende bergpanorma van de Zillertaler Alpen op de achtergrond, kun je een indrukwekkende show met allerlei roofvogels bijwonen.

54552 - fichtenschloss zillertal
© Zillertal Tourismus, Bernhard Huber

7. Alles leren over het Zillertal Bier in Das BrauKunstHaus

Het Zillertal heeft een eeuwenlange biergeschiedenis. Al meer dan 500 jaar wordt hier bier gebrouwen en in het recent geopende BrauKunstHaus leer je daar alles over. Deze unieke beleveniswereld staat helemaal in het teken van het Zillertal Bier. Via een rondleiding en multimediatentoonstelling krijg je inzicht in het brouwproces, hoe de biercultuur zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld en wat de unieke tradities van de regio zijn. Na afloop kun je leuke souvenirs aanschaffen en het bier zelf proeven. Een bezoek aan Das BrauKunstHaus is leuk voor jong en oud.

8. Met kinderen naar de Fichtensee en het Fichtenschloss

De bergen van het Zillertal zijn een groot speelparadijs voor gezinnen met kinderen. In de vier regio's vind je allerlei leuke belevenisparken waar ze uren met leeftijdsgenootjes kunnen spelen. Bijvoorbeeld bij het bergstation van de Rosenalm in Zell am Ziller. Hier ligt een gigantisch houten speelkasteel, het Fichtenschloss, en daar vlakbij de Fichtensee. Na een paar uur spelen is het op warme zomerdagen goed toeven aan de oevers van dit meer. Neem een frisse duik of huur een boot of sup.

Meer tips voor families in het Zillertal
54552 -
© Zillertal Tourismus, Christoph Johann

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zillertal.at.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.