Skip to navigation Skip to main content

5 wandelingen met een mooi einddoel in Paznaun

Kops Stausee

Wandelen, dat kun je in Paznaun als de beste! Dit prachtige dal ligt in het uiterste zuidwesten van Tirol en wordt omringd door de machtige toppen van de Silvretta, Samnaun en Verwall. Vanuit de dorpen See , Kappl , Ischgl en Galtür heb je toegang tot een uitgebreid wandelnetwerk met meer dan 1100 km aan paden. Van rustige wandelingen in het dal tot uitdagende tochten hoog in de bergen. Een aantal van die routes brengt je naar de leukste, mooiste of meest bijzondere plekken. In dit artikel 5 tips voor wandelingen met een mooi einddoel in Paznaun.

Wandelen in Paznaun

Wandel jij graag tijdens je vakantie en ben je nog op zoek naar een fijne bestemming voor komende zomer? Zet Paznaun dan maar snel op je lijstje met 'nog te ontdekken bestemmingen'. In dit Tiroolse dal kun je elke dag de mooiste wandelingen maken. Met ruim 1100 km aan goed gemarkeerde wandelpaden biedt Paznaun voor ieder type wandelaar wat wils. Er zijn wandelroutes voor fanatieke wandelaars, maar ook voor gezinnen met kinderen en wandelaars die het liever rustig aan doen zonder al te veel hoogtemeters. De schitterende en afwisselende natuur maakt elke tocht weer anders. De ene keer wandel je tussen de rotsen in het hooggebergte, de andere keer door het bos of over groene bergweiden vol bloemen. Zie met al die mooie uitzichten onderweg maar eens door te lopen!

Alles over wandelen in Paznaun

54508 - wandelen in paznaun naar een mooi einddoel
© TVB Paznaun - Ischgl

1. Een schitterende zonsopkomst als beloning

Je moet er op tijd voor opstaan en dat vindt zeker niet iedereen even prettig, maar oh wat is dat het na afloop allemaal waard! Nog slaperig begin je aan de eerste meters, maar door de frisse berglucht ben je al snel klaarwakker. De geuren van kruiden en bloemen verwelkomen je in de natuur en terwijl het nog schemerig is, wandel je naar je einddoel: een schitterende zonsopkomst in de bergen. Terwijl andere vakantiegangers nog diep in slaap zijn, zie jij de eerste zonnestralen over de bergen komen. Een bijna magisch moment! In Paznaun zijn er meerdere wandelingen met een zonsopkomst als einddoel. Een tip is de zonsopkomstwandeling samen met gids vanaf de Mittagkopf op 2249 meter hoogte. Deze wordt van 20 juni tot eind augustus elke woensdag georganiseerd en is inclusief een heerlijk ontbijt op de berg. Ben je in Ischgl? Dan kun je ook kiezen voor de zonsopkomstwandeling met gids naar de Paznauner Taja.

Bekijk hier het complete zomerprogramma in Paznaun

2. Drie drieduizenders op één dag

Niet één, niet twee, maar drie drieduizenders op één dag. Deze bijna 14 km lange wandelroute is alleen of samen met een gids te wandelen. De route is middelzwaar van niveau en neemt ongeveer zes uur in beslag. Onderweg klim je 1023 hoogtemeters en daal je er 1021. Het start- en eindpunt is de Jamtalhütte op 2157 meter hoogte. Deze hut is ook onderdeel van de hieronder beschreven Culinaire Jakobsweg en dus kun je jezelf na afloop trakteren op een heerlijke maaltijd. Vanaf de Jamtalhütte wandel je eerst richting de Futschölpas. Hier volgt een steile klim naar de Grenzeckkopf, de eerste drieduizender. Hierna volgt een gemakkelijke klim naar de Bischofsspitze, de tweede drieduizender, en vanaf hier wandel je verder naar de Kronenjoch, de laatste drieduizender. Met voldoende energie behoort hier een klim naar de Breite Krone ook nog tot de mogelijkheden, maar je kunt ook terug wandelen naar de Jamtalhütte.

54508 - jamtalhutte
© TVB Paznaun - Ischgl

3. Naar een van de hutten van de Culinaire Jakobsweg

Net als voor wandelen ben je ook voor goed eten aan het juiste adres in Paznaun. Aan knusse hutten en goede restaurants is hier geen gebrek! Een van de hoogtepunten is de jaarlijkse Culinaire Jakobsweg en daarvan gaat op 9 juni alweer de 14e editie van start. Zeven topchefs uit de regio koken dan elk een gerecht voor een berghut. De koks van die berghutten leren dit gerecht na te maken en serveren het vervolgens de hele zomer aan hun gasten. De Almstüberl, Alpenhaus, Ascher Hütte, Faulbrunn Alm, Friedrichshafener Hütte, Heidelberger Hütte en Jamtalhütte zijn deze zomer onderdeel van het programma. Elke hut is middels een wandeling te bereiken en biedt als einddoel een heerlijke maaltijd. Eten op sterrenniveau in de bergen, maar wel voor een prijs die je van een berghut kunt verwachten. De wandelingen zijn individueel, maar ook met gids mogelijk.

Ontdek de Culinaire Jakobsweg in Paznaun

4. Paznaun Höhenweg

11.000 hoogtemeters, 120 wandelkilometers en 9 etappes: dat is de Paznaun Höhenweg. Een meerdaagse wandeltocht die je in z'n geheel kunt wandelen, maar waar je ook een aantal etappes van uit kunt kiezen. Elke etappe is anders. Minder ervaren wandelaars kunnen kiezen voor de gemakkelijke etappes en voor ervaren wandelaars zitten er pittige uitdagingen tussen. Gek op lekker eten en wandelen? Dan is de eerste etappe meteen een tip. Deze gaat van See naar de Ascher Hütte, is gemiddeld van niveau en heeft een lengte van 12,5 km. Eenmaal bij de hut kun je jezelf te midden van een schitterend landschap trakteren op een heerlijke maaltijd. Voor prachtige uitzichten onderweg is de 4e etappe er eentje om niet over te slaan. Een 16 km lange route, gemiddeld van niveau. Je passeert onderweg onder andere de Berglisee.

Alle etappes van de Paznaun Höhenweg

54508 - etappe 4 paznaun hohenweg langs de berglisee
© TVB Paznaun - Ischgl

5. Naar de Kopsstausee in Galtür

Galtür ligt aan het eind van Paznaun en is een geliefde bestemming bij zowel klimmers als wandelaars. Het dorp, dat ook wel bekend staat als luchtkuuroord, is het startpunt van 21 verschillende wandelroutes. Een tip voor iedereen die optimaal van de natuur wil genieten, maar wel in een relaxed tempo, is wandelroute nummer 6: Alpkogelbahn - Kopsstausee - Zeinisjoch - Galtür. Een eenvoudige tour van 10,9 km lang en waarbij je maar weinig hoogtemeters overbrugt. Hoogtepunt is het uitzicht op het turquoise blauwe water van de Kopsstausee. Bij Gasthof Zeinisjoch kun je tussendoor pauzeren. Leuk weetje over deze hut is dat het de grens tussen Tirol en Vorarlberg markeert, maar ook de waterscheiding tussen de Rijn en Donau is.

54508 - wandelen in paznaun naar de kopsstausee

Dit weblog is in samenwerking met TVB Paznaun Ischgl geschreven

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.