Skip to navigation Skip to main content

11 tips voor een kampeervakantie in de bergen

54503 - 11 tips voor een kampeervakantie in de bergen (2)

Het verschil tussen kamperen in Nederland of Frankrijk en kamperen op een berg is helemaal niet zo groot. Voordeel van het bergkamperen is het prachtige uitzicht op rotsen en almen. Een belangrijk verschil om te onthouden is het feit dat het 's nachts enorm kan afkoelen. Vooral als jouw verblijfplaats hoger op een helling ligt is er een groot verschil met kamperen aan zee. Ook een verschil is het veranderlijke weer. Als je hier rekening mee houdt, hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Maar waar moet je dan zoal aan denken? In dit blog geven we je 11 tips om van jouw kampeervakantie in de bergen een succes te maken.

Zorg voor de juiste materialen voor kamperen in de bergen

Kamperen in de bergen kan geweldig zijn. Als je je maar goed voorbereidt en over het juiste materiaal beschikt. Zo is de ondergrond bijvoorbeeld vaak al heel anders dan bij een camping aan het strand of in de bossen. Het is dus super belangrijk dat je je goed voorbereid op de verschillende omstandigheden. Dit voorkomt ook dat je te maken krijgt met onverwachtse verrassingen. Hieronder geven we je een aantal tips over de juiste materialen voor kamperen in de bergen.

54503 -  (1)
Op een rotsige, stenige bodem zijn rotspennen fijn (Foto: © Mini Expedities)

1. Warm slaapgerei

Reken erop dat het koud kan zijn midden in de nacht. Bereid jezelf voor met een extra deken of een extra (dikkere) slaapzak en schaf ook een dik matje aan. De kou trekt namelijk op uit de grond. Als jij drie dekbedden om je heen hebt liggen, maar je matje is te dun, lig je nog steeds niet comfortabel. Een opblaasmatras ligt lekker, maar geeft geen enkele warmte. Zorg er dus voor dat je een warm matje hebt, extra deken of dikkere slaapzak of een schuimmatje eronder kunt leggen.

2. Rotspennen en haringen

Vaak kampeer je in de bergen op een mooie alm. Het gras ziet er vaak nog mooi uit. Iets waar je makkelijk een haring in steekt, toch? Nee, wanneer je dat zomaar probeert, kom je er al snel achter dat de grond daaronder uit keiharde rots bestaat. Neem dus rotspennen mee, dan weet je in ieder geval zeker dat je tent blijft staan!

54503 - kamperen in de bergen op een stenige bodem (1)
Op een rotsige, stenige bodem zijn rotspennen fijn (Foto: © Mini Expedities)

3. Luifel voor schaduw en regen

Als de camping hoger op de berg ligt, kom je over het algemeen weinig hoge bomen tegen. Dat betekent dus ook weinig mogelijkheden voor schaduw. Hoewel de meeste mensen een goed zonnetje wel kan waarderen, kan je er ook wel gek van worden, zo fel als die zon in de bergen altijd schijnt. Als je een extra luifel of tarp meeneemt, kun jij altijd een beetje schaduw creëren. Ook handig om te gebruiken als het regent en je graag droog wilt zitten. Die luifel die je toch al bij je hebt tegen de zon, doet ook goed dienst als luifel tegen de regen. Gezien dat vaak samengaat met wind, is het wel belangrijk dat je de luifel goed kunt afspannen.

4. Mogelijkheid binnen te zitten

Het kan 's avonds flink afkoelen in de bergen. En hoe mooi het uitzicht dan ook is, wil je dan soms toch binnen zitten. Een beetje extra ruimte in je tent is dan wel fijn. Er zijn ook campings die de mogelijkheid bieden om ergens warm te zitten, maar het is natuurlijk lekker als je daar gewoon je eigen ruimte voor hebt. Dit geldt natuurlijk niet voor de kampeerders met een caravan of een camper. Die kunnen zelfs nog een kacheltje aanzetten als het nodig is.

5. Robuuste tent

Onstuimig weer komt in de bergen nou eenmaal wat vaker voor dan wij gewend zijn. Het is vervelend als je tent dan instort, of als je daar bang voor moet zijn. Een stevige tent is dus een echte must. Ben je niet zeker over de sterkte van je tent, kies dan voor een camping waar je in geval van nood, altijd ergens anders kunt gaan schuilen. Je zal niet de eerste zijn die een nachtje doorbrengt in het toilethuisje van de camping.

54503 - tent kamperen bergen (1)
Een robuuste tent met luifel en veel binnenruimte (Foto: © Mini Expedities)

6. Baseer je kledingkast op de wisselende temperaturen

Het weer in de bergen kan enorm verschillen. Zon, sneeuw, regen en vrieskou zijn allemaal ingrediënten voor een echte bergvakantie. Met al deze verschillende omstandigheden is het ook belangrijk dat je je toepasselijk kleed. Neem dus altijd een brede variatie aan kleding mee om je te kleden naar het weer en de activiteiten die je gaat doen.

7. Dunne kleding, lange mouwen

Als je net zoals ik super gevoelig bent voor verbranden is het zinvol om dunne kleding mee te nemen om je armen, nek en benen te bedekken. Van een dun laagje krijg je het niet extreem warm, maar het voorkomt wel dat de zon in contact komt met je huid. Het scheelt ook nog eens dat je dan niet steeds zonnebrand hoeft te smeren.

54503 - Wandelen kleding berg (1)

8. Muts mee

Warme kleding is heel belangrijk tijdens het kamperen, iets wat beginners vaak over het hoofd zien. Een muts in de zomer lijkt volkomen overdreven, maar die paar dagen dat het toch een opeens heel koud is, ga je jezelf bedanken dat je deze hebt meegenomen! Het is misschien een beetje vreemd om je muts in te pakken samen met je zomerkleding, maar zo werkt het bij kamperen in de bergen. Wanneer het 's avonds zo enorm koud wordt, zie je er liever gek uit dan dat je het koud hebt.

Overige tips

Naast de benodigde kampeermaterialen en kleding die past bij het weer zijn er ook nog een paar ander dingen waar je op moet letten. Passen op gezondheid en veiligheid is super belangrijk tijdens het kamperen, een ongelukje is zo gebeurd. Ook gezelligheid en vermaak is nodig op een bergvakantie. Vooral op vakantie met grotere groepen kan je super leuke dingen organiseren. Ook campings zelf willen nog wel eens leuke activiteiten doen.

9. Hoge factor

Overdag schijnt de zon fel. Als je kampeert zit je, in tegenstelling tot thuis, over het algemeen bijna alleen maar buiten. Het is dus extra belangrijk goed zonnebrand te smeren. Gebruik ten eerste een extra hoge factor, minimaal spf 30. Let er ook goed op dat je vaak genoeg smeert en hiervoor ook de juiste hoeveelheid gebruikt, dit kan per zonnebrand nog wel eens verschillen. Vaak is deze informatie wel op de verpakking te vinden. Zo niet, smeer dan sowieso eens per twee uur met een goede hoeveelheid zonnebrand.

10. Vermaak

Vakantie draait het natuurlijk allemaal om ontspannen. Natuurlijk wil je bezienswaardigheden bekijken en deelnemen aan een activiteiten, maar even neerploffen voor de tent of caravan kan ook heerlijk zijn. Leuk is dan om wat leuks bij je te hebben om je te vermaken. Vooral met kinderen is dit erg belangrijk, omdat berg campings nou eenmaal minder gezinnen met kinderen treken, waardoor het ook lastiger is om vriendjes en vriendinnetjes te maken. Gelukkig is er niks leuker dan samen met vrienden, je partner of je kinderen een spelletje te spelen. In het onderstaande artikel vind je ook nog een paar leuke ideetjes.

54503 - Spel vermaak camping (1)

11. EHBO-doos

Een kampeervakantie in de bergen kan onvergetelijk zijn, maar is niet zonder risico. Kamperen in de bergen brengt nieuwe gevaren met zich mee die normaal gesproken niet aan de orde zijn bij normaal kamperen, daarom is de voorbereiding ook zo belangrijk. Een EHBO-doos is een essential om bij je te hebben. Zorg ervoor dat je onder andere pleisters, warmtedeken, zonnebrandcrème, lotion, insectenspray bij je hebt. Je hoopt natuurlijk de spullen niet nodig je hebben, maar een ongeluk zit in een klein hoekje en voorkom je soms niet. Zelfs niet met super voorzichtig zijn.

Marit Zomer

Over Marit

Marit gaat al van kinds af aan op vakantie naar de bergen. Soms naar een van de bekende bergmeren, soms in een rustig bergdorp. Wandelen is haar favoriete bezigheid in de bergen.