Skip to navigation Skip to main content
54393 - Familievakantie in Noord-Italië: 7 bestemmingen (2)

Voor een leuke familievakantie zit je in Noord-Italië op de juiste plek. Er zijn zo veel mogelijkheden, enerzijds kan je ontspannen aan een van de heerlijke bergmeren en anderzijds is het genieten van de activiteiten die de bergen in het noorden van Italië te bieden hebben. Met tal van bezienswaardigheden hoef je je hier nooit te vervelen. Ook in de dorpjes is er genoeg vermaak, de Italiaanse gastvrijheid in combinatie met de heerlijke keuken biedt voor ieder wat wils. Ben je nog op zoek naar de juiste locatie voor je familievakantie in Noord-Italië? In dit weblog zetten we zeven leuke bestemmingen voor je op een rijtje.

1. Ledromeer

Het Ledromeer, dat in Italië ook wel bekend staat als Lago di Ledro, ligt in de provincie Trentino is. Langs het meer is een brede variatie aan accommodaties te vinden. Als je houdt van wat meer comfort, vind je jouw verblijf tussen bij een van de hotels of appartementen. Ben je een echte kampeerder? Dan is er keuze uit drie leuke campings, waarvan een met zwembad. In de omgeving is genoeg te doen. Zo vind je er een aantal typisch Italiaanse dorpjes of kan je een van de prachtige musea bezoeken, bijvoorbeeld Museo dell Pallafitte. Ben je meer sport georiënteerd, ga dan wandelen op een van de vele routes of pak de mountainbike voor een mooie tocht. Op het Ledromeer is ook genoeg te beleven, je kan er namelijk allerlei watersporten te beoefenen, huur bijvoorbeeld een roeiboot of waterfiets.

2. Gardameer

Welbekend onder de vakantieganger is het Gardameer. Dit is niet alleen het grootste meer van Italië, het is ook één van de populairste. Iedere zomer trekken duizenden gezinnen naar de vele dorpjes en campings die het meer omringen om te genieten van de heerlijke omgeving. Door het heuvelachtige landschap in het noorden en het heuvelachtige zuiden is er niet alleen van alles mogelijk in het water, maar ook in de bergen. Overal op het meer kun je watersporten, zoals bijvoorbeeld zeilen, suppen en kanoën. Langs de oevers liggen watersportcentra waar je materiaal kunt huren en lessen kunt volgen.

54393 -  (4)
Mountainbiken op een trail langs het Gardameer

3. Alta Badia

Vakantieregio Alta Badia ligt midden in de Dolomieten. Verspreid over de regio vind je een aantal leuke dorpen en een heel hoop entertainment. In de omgeving van Alta Badia is namelijk overal wel iets te doen. Leuk voor families is het Movimënt Park Alta Badia, dat te bereiken is met een berglift of, voor de sportievelingen, de vijf verschillende bergbeleveniswerelden. Deze vind je op ongeveer 2000 meter hoogte, verspreid over een oppervlakte van 32 km². Alle vijf hebben een ander thema en zijn via wandelpaden en mountainbiketrails aan elkaar verbonden. Langs de paden vind je leuke speeltoestellen voor kinderen en liggen er een aantal fijne berghutten waar je met het hele gezin heerlijk kunt eten. Uiteraard kun je ook in de dorpen allerlei activiteiten ondernemen. Bezoek bijvoorbeeld de Biotopsee in Corvara of beleef een avontuurlijke middag in het Parco Aventura in Colfosco.

4. Seiser Alm

De Seiser Alm, in het Italiaans bekend als Alpe di Siusi, is met een oppervlakte van ruim 56 km² de grootste bergweide in Europa. Je wordt hier omringd door indrukwekkende natuur en het uitzicht is werkelijk prachtig. Een aantal bekende bergtoppen die je hier kunt spotten zijn de Sassopiato, Sassolungo (Langkofel), Rosengarten en Schlern. Met gemiddeld 300 dagen aan zon per jaar is er bij de Seiser Alm het hele jaar door allerlei leuks te beleven. Er zijn bezienswaardigheden, zoals kastelen en ruïnes te bewonderen en ook kun je allerlei wandelingen maken. De afgelopen jaren zijn er veel themawandelingen gecreëerd, zoals de Fiè allo Sciliar, Castelrotto en Siusi allo Sciliar. De meeste wandelingen en activiteiten staan in het teken van feeën en tovenaars, net zoals mascotte ‘Heksje Nix’. De Seiser Alm biedt alles voor een perfecte familievakantie en is geschikt voor bergliefhebbers van alle leeftijden.

54393 -  (5)
Wandeling over de weide van de Seiser Alm

5. Lago di Caldonazzo en Lago di Lévicio

Op een afstand van ongeveer 2 km van elkaar liggen de meren Lago di Caldonazzo en Lago di Lévicio. De twee meren zijn via een ondergronds grottenstelsel met elkaar verbonden. Met een gemiddelde watertemperatuur van 24 graden behoren Lago di Caldonazzo en Lago di Lévicio samen tot de warmste meren van Noord-Italië. Met een breed aanbod aan campings is het een echte hotspot voor vakantiegangers. De meeste campings in de omgeving zijn geschikt voor de hele familie. Een aantal hiervan hebben niet alleen een eigen strandopgang, maar zelfs een eigen zwembad. Ook in de omgeving is er genoeg te doen, zo vind je er een aantal leuke dorpjes, mountainbiketrails en zelfs een aantal ruïnes.

6. Alleghe

In vakantieregio Civetta vind je de traditionele stad Alleghe, die gelegen is aan het gelijknamige meer. Het gebied beschikt over alle benodigde ingrediënten voor een actieve vakantie in de bergen van Italië. Naast de standaard bergactiviteiten als wandelen en mountainbiken kun je hier ook fantastisch klimmen. Alleghe staat bekend als echte klimbestemming en biedt ook mogelijkheden voor jonge en onervaren klimmers. Er is bijvoorbeeld een klimbos waar de kinderen, onder begeleiding van een gids, van station naar station kunnen klimmen. Een leuke tip voor gezinnen met jonge kinderen, bij de Ally Farm op de Piani di Pezzè vind je op een oppervlakte van 4000 m² speeltoestellen, waterspeelplaatsen en activiteiten. Meer toe aan een beetje ontspanning? Bezoek dan een van de stranden aan het Alleghe meer en geniet van het heerlijke zonnetje.

7. Idromeer

Ten westen van het Gardameer vind je het Idromeer met een oppervlakte van 11,4 km². Het meer wordt omringd door prachtige natuur en heeft aangrenzend een aantal authentieke dorpjes vol met schattige straatjes en goede restaurants. Ook is er genoeg vermaak voor jong én oud! De kinderen kunnen uren spelen in het water of deelnemen aan het tal van watersporten die mogelijk zijn op het meer. De omgeving van het Idromeer is uitstekend voor wandelen en mountainbiken. Doe je het liever wat rustiger aan? Je kunt ook kiezen voor een rustige boottocht of een lekkere stranddag.

Marit Zomer

Over Marit

Marit gaat al van kinds af aan op vakantie naar de bergen. Soms naar een van de bekende bergmeren, soms in een rustig bergdorp. Wandelen is haar favoriete bezigheid in de bergen.