Skip to navigation Skip to main content

Deze 13 fouten mag je niet maken in de bergen

53744 - Deze 13 fouten mag je niet maken in de bergen (2)

Er is niets zo lekker als op pad zijn in de Alpen. Uiteraard is het einddoel die ene mooie bergtop, maar dat is niet het allerbelangrijkste. De tocht ernaartoe is ook heel leuk. Maar tijdens je tochten door de bergen kun je ook ineens in gevaarlijke situaties terecht komen. Zo kan het plotseling heel ander weer worden, kun je een blessure oplopen of als het echt tegenzit verdwaal je. Daarom is voorbereiding heel belangrijk. Maar voorbereiding is niet alles, want tijdens de tocht zelf zijn er ook bepaalde 'fouten' die je gemakkelijk kunt maken. Daarom hebben we in dit weblog 13 'fouten' opgesomd die je beter niet kunt maken in de bergen.

#1. Het weerbericht niet checken van tevoren

Zoals gezegd kan het weer snel veranderen in de bergen, zoals iedere bergliefhebber vast wel weet. Daarom is het dus altijd zeer van belang om het weerbericht te checken voordat je op pad gaat. Zo kom je namelijk goed voorbereid voor de dag en kun je de juiste kleding meenemen. Als er onweer voorspeld wordt moet je heel voorzichtig zijn en kun je misschien beter even wachten met je tocht.

#2. In je eentje op pad gaan

Soms is het heerlijk om lekker rustig in je eentje op pad te gaan, alleen is het niet heel verstandig. Het is altijd aanbevolen om minimaal met z’n tweeën op pad te gaan. Er kan namelijk zomaar iets gebeuren waarbij je hulp van de ander nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld opeens een blessure oplopen, en als je dan geen bereik hebt zit je in een nare situatie.

#3. Vuilnis achterlaten

Het is voor iedereen van belang om de natuur schoon te houden. Dat is zowel voor ons eigen 'uitzicht' als voor de dieren het beste. Neem daarom altijd je rommel mee terug of gooi het in een prullenbak. Maar laat geen vuilnis achter in de vrije natuur.

53744 - afval in de bergen (2)
Houd de bergen schoon!

#4. Zonder voorbereiding op pad gaan

Trek nooit onvoorbereid de bergen in. Zoek daarom van tevoren uit welke route je wil gaan volgen en of er berghutten open zijn voor als je aan een pauze toe bent of waar je kunt overnachten. Zorg er ook altijd voor dat je iemand op de hoogte stelt van de tocht die je wil gaan maken. En zorg er uiteraard voor dat je niet verdwaalt, dus neem een kaart mee.

#5. Niet voldoende te eten of te drinken meenemen

Als je lekker op pad bent in de bergen is wel zo’n beetje het laatste wat je wil ineens een hongerklop krijgen. Daarom moet je zorgen dat je goed eet en drinkt. Meestal kun je ergens in de bergen wel aan voldoende water komen, maar af en toe kan iets anders ook heel lekker zijn. Als je snel van de honger af wilt kun je het beste chocolade of noten meenemen, die helpen je snel te verzadigen.

53744 - water drinken (2)
Neem voldoende te eten en drinken mee en vergeet ook niet genoeg water te drinken!

#6. De gemarkeerde fiets- of wandelpaden verlaten

Het is altijd het verstandigste om de aangegeven routes gewoon te volgen in de bergen. Dankzij deze paden kom je niet alleen veilig van A naar B, maar als je buiten de paden gaat kun je de flora en fauna heel erg verstoren. Als je na 15 tot 30 minuten lopen nog steeds geen borden met aanwijzingen tegen bent gekomen, is het verstandig om terug te keren naar de laatste aanwijzing.

#7. Te dicht in de buurt van (wilde) dieren komen

Niet alle dieren zijn bang voor mensen. Sommige dieren durven zelfs best dichtbij te komen. Ook al ben je niet bang voor de dieren en zij niet voor jou, toch is het verstandig om altijd op afstand te blijven. Zo kunnen namelijk zelfs dieren als koeien die er erg lief uitzien ineens een trap naar achteren geven. Sterker nog, er zijn al flink wat ongelukken gebeurd met koeien. Geniet daarom dus altijd op afstand van de dieren.

53744 - koe (2)
Houd genoeg afstand van dieren in de bergen

#8. De verkeerde schoenen kiezen voor je bergtocht

Als je op pad gaat in de bergen zijn goede wandelschoenen zeer belangrijk. Als je geen blessures wilt oplopen moet je slippers en sneakers sowieso proberen te vermijden. Daarom is het altijd handig om je schoenen, zolen en veters van tevoren te checken. Toe aan nieuwe wandelschoenen? Check dan dit artikel >

#9. Je rugzak niet meenemen

Het is altijd aanbevolen om je rugzak mee te nemen, zelfs als je maar een heel kort tochtje gaat maken. In je rugzak zitten je belangrijke zaken als kleding, eten en drinken, EHBO en nog veel meer. Wil je weten wat wij meenemen als we op pad gaan in de bergen? Lees het hier >

53744 - rugzak niet vergeten (2)
Zorg dat je de juiste spullen in je rugzak hebt!

#10. Bessen of paddenstoelen eten of meenemen

Ondanks dat je honger hebt en dat rode besje er toevallig best lekker uitziet, of je denkt de paddenstoel te herkennen die je laatst met een gids geplukt had, probeer het absoluut niet uit! Aan dit soort fouten overlijden jaarlijks een hoop mensen.

#11. Teveel lawaai maken

Teveel herrie maken is altijd vervelend, maar doe dit zeker niet tijdens je tocht in de bergen. Dit is niet alleen voor jezelf en andere toeristen ergerlijk, maar helemaal voor de dieren. Door niet teveel herrie te maken wordt de kans ook groter dat je wilde dieren kunt spotten. Daarnaast kun je je beter focussen als je stil bent, en op deze manier geniet je nog meer van je wandeling door de bergen!

#12. Bloemen of planten meenemen

Die Alpenbloem of dat prachtige dennenboompje zien er uiteraard heel erg mooi uit. Maar toch is het gebruikelijk om die planten, bomen of andere dingen lekker te laten staan waar ze horen.

#13. Negeren van borden en aanwijzingen

Als je een gebied intrekt is de kans groot dat beneden in het dal een bord stond met de regels voor dat gebied erop. Maar ook als je al in de bergen bent kun je borden met aanwijzingen tegenkomen. Luister altijd naar deze borden en houd je netjes aan de regels.