Skip to navigation Skip to main content
Babydrager Wandelen Bergen

Op vakantie met je baby naar de bergen? De meestgestelde vragen komen in dit blog aan bod. Met deze tips kun je genieten van een welverdiende zomervakantie in de Alpen samen met je kleintje. Zeker na een tijd veel thuis te hebben gezeten, is het extra fijn om deze zomer eropuit te gaan met je kind, en dat kan prima met een reis naar de bergen. Je leest de do’s en don’ts allemaal in dit blog. Hier een paar tips voor een vakantie met een baby in de bergen!

Met je baby naar de bergen

De eerste keer op vakantie met je baby kan best spannend zijn. Zeker als je veel thuis bent geweest, is het toch even aankijken hoe het buiten de vertrouwde omgeving eraan toe gaat. Maar niets is fijner dan een ontspannen vakantie in de zon en ook de bergen zijn een prima bestemming voor een reis met een kleintje. Juist door de frisse berglucht is deze omgeving ideaal voor een zomervakantie met kinderen, mits je goed op een aantal dingen let. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je met een kindje op reis naar de bergen wilt gaan? Tot welke hoogte kun je maximaal gaan? Wat kun je met een kleine doen in de bergen? Lees snel verder hoe een ideale vakantie met je baby in de bergen kunt doorbrengen!

Tot welke hoogte mag een baby gaan in de bergen?

Ga je op vakantie met een baby naar de bergen, dan moet je rekening houden met de hoogte waar je naartoe gaat. Baby’s zijn namelijk gevoelig voor hoogteziekte, maar dit betekent niet dat je niet naar de bergen kunt reizen. Ten eerste is het verstandig om met kindjes jonger dan één jaar niet hoger dan 2000 meter te gaan. Tot die hoogte is het geen enkel probleem om met een baby de bergen in te gaan. Verder is het goed om erop te letten dat als je de hoogte in gaat, je geleidelijk een stijging maakt, tot een maximum van 300 meter stijging per dag. Een goede tip is om je kindje te laten drinken als je aan het stijgen bent, bijvoorbeeld in een gondel. Let er ook op dat als je kind veel moet huilen of niet goed eet, je met hoogteziekte te maken kan hebben, waardoor het verstandig is om af te dalen. Daarnaast helpt het om je baby te laten acclimatiseren door eerst bijvoorbeeld op een hoogte van 1000 meter te overnachten. Is je kindje nog geen zes weken oud? Vermijd dan een reis naar de bergen.

Met peuter in de skilift

Wat is de juiste zonbescherming voor een baby?

Niet alleen op het strand moet je rekening houden met de felle zonnestralen. Ook in de bergen kan de zon flink schijnen tijdens een zomervakantie en daarom is het belangrijk dat je de juiste zonnebescherming geeft aan je kindje. Door de hoogte is het zelfs zo dat er meer UV-straling is en dat betekent dat je sneller verbrandt, dus goede bescherming is extra belangrijk als je in de bergen bent. Ook als de zon niet schijnt moet je hier goed op letten. Goed is om je baby regelmatig met een zonnebrandcrème van minstens factor 50 in te smeren en ook een zonnebrilletje komt goed van pas. Werkt het totaal niet een zonnebril? Zorg er dan voor dat je je kindje zoveel mogelijk uit de zon houdt en smeer in ieder geval je baby elke twee uur in. Daarnaast is het een goede tip om je tochten zo in te plannen dat je niet in de volle zon bent als de zon zich op z’n hoogste punt begeeft. En vergeet natuurlijk niet een petje met een zonneklep!

Is een actieve vakantie met je baby mogelijk?

Het is absoluut mogelijk om een actieve vakantie met je baby in de bergen te beleven. Zo kun je uitstekend gaan wandelen met een baby in de bergen. Wel zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. Het is een aanrader om van tevoren routes uit te stippelen, zodat je tijdens de wandeltocht niet voor verrassingen komt te staan. Er zijn genoeg paden in de bergen die weinig hoogteverschil kennen en ook prima te lopen zijn als je een baby’tje bij je hebt. Ook is het belangrijk om regelmatig pauze te houden en kun je bijvoorbeeld een kleedje meenemen om op uit te rusten en/of te spelen. Daarnaast kun je alvast rekening houden met het (slaap)ritme dat je thuis ook aanhoudt, zodat je je tochten goed in kunt plannen op de dag. Een andere tip: houd het weerbericht goed in de gaten! Niets is zo veranderlijk als het weer in de bergen en het is geen pretje als het weer omslaat als je met je kindje in de bergen aan het wandelen bent.

Rugdrager met baby in de bergen

Hoeveel moet een baby drinken tijdens vakantie in de bergen?

Het is belangrijk dat een baby genoeg te drinken krijgt om uitdroging te voorkomen. Het kan erg warm worden in de bergen en ook de hoogte zorgt voor een droge lucht, daarom is het belangrijk dat een kindje regelmatig gevoed wordt en extra vocht binnenkrijgt. Zorg er daarom voor dat de kleine meer drinkt dan normaal en zeker als je de hoogte in gaat is het verstandig als je kindje wat te drinken heeft. Ook is het een aanrader om een thermosfles met heet water mee te nemen zodat je gemakkelijk een flesje kunt maken.

Wat is de beste manier om een baby mee te nemen in de bergen?

Als je met een baby op vakantie in de bergen bent en je gaat de hort op, dan is het fijn om je kindje op een zo comfortabel mogelijke manier mee te nemen. Een goede drager waarbij je kindje op je rug zit kan hierbij helpen. Ga je langere wandeltochten maken? Dan is een drager met een metalen frame een geschikte keuze, want bij deze zit je kindje stevig in de drager en het frame geeft behoorlijk wat steun. Bovendien beschikken sommigen zelfs over een luifel om je kind eventueel tegen zon of regen te beschermen. Daarnaast kunnen ze hierin heerlijk in slaap vallen, ideaal als je van plan bent langer onderweg te zijn. Let er wel op dat dit meer geschikt is voor baby’s die al zelfstandig kunnen zitten. Hele jonge kindjes kun je beter op je buik meenemen. Wil je op meer ontspannen wijze de omgeving verkennen met je kleintje, dan zijn er ook vaak wandelpaden die prima met een kinderwagen te doen zijn.

Baby slapen in een rugdrager

Welke kleding moet een baby aan in de bergen?

Het is belangrijk dat een baby beschermende kleding aan heeft in de bergen. Het kindje zit vaak achterop, terwijl jij actief aan het wandelen bent. De kindjes hebben het dus niet zo warm als jij en zeker op hoogte kan het een stuk frisser zijn dan in het dal. Daarom is het belangrijk dat je baby warme kleding draagt en dat het huidje goed beschermd is tegen de zon. Daarnaast is het een tip om laagjes aan te trekken of mee te nemen en in de gaten te houden of je kindje het warm of koud heeft. Dan kun je je daarop aanpassen. Wat extra kleding is ook handig zodat bijvoorbeeld een ongelukje eenvoudig opgelost kan worden. En iets dat ook zeker niet mag ontbreken aan de outfit is een zonnehoedje.

Wat moet je meenemen tijdens een vakantie met een baby?

Bepakt en bezakt reizen is niet te voorkomen als je met een kleintje op vakantie gaat. Er zijn een aantal dingen die je mee kunt nemen in een wandelrugzak die goed zijn om bij je te hebben. En naast de standaard dingen je meeneemt voor een baby, zijn deze dingen extra handig om mee te nemen als je naar de bergen gaat:

 • Een thermosfles met heet water om een flesje te maken
 • Een kleedje, om in alpenweiden op te ontspannen
 • Speelgoed, om verveling te voorkomen
 • Zonnebescherming: hoedje, zonnebril en zonnebrandcrème
 • Warme kleding, op grote hoogte kan het frisser zijn
 • Reserve kledingsetje, om je baby te kunnen verschonen als het nodig is
 • Fruit of iets lekkers, voor bijvoorbeeld tijdens een pauzemoment
Meenemen met een baby in de bergen

Waar te verblijven met een baby?

Als je met een baby op vakantie bent is het niet prettig om continu al je bagage mee te moeten verhuizen naar verschillende plekken. Daarom is het verstandig om één verblijfsplaats uit te kiezen. Een appartement is fijn, zodat je zelf kunt koken en je tijd indelen, maar je laten verwennen in een hotel is ook heerlijk. Er zijn tal van familiehotels in de Alpen, en je kunt bijvoorbeeld heerlijk verblijven in een van de vele kinderhotels in Oostenrijk waar je van een ontspannen verblijf verzekerd bent. Veel hotels zijn gespecialiseerd in familievakanties en beschikken dan ook over alle faciliteiten voor een zo fijn mogelijke vakantie met je baby in de bergen. Tip is om een hotel te kiezen waarbij je als je wilt gaan wandelen snel in de natuur bent, zodat ook weer gauw terug naar het hotel kan gaan als je baby het zat is.

Belangrijkste tips op een rij

Nog even in het kort waar je op moet letten tijdens een vakantie met een baby in de bergen:

 • Ga niet hoger dan 2000 meter de bergen in
 • Stippel van tevoren je routes en tochten uit
 • Zorg voor goede kleding en zonnebescherming
 • Verblijf in een familiehotel
 • Zoek de schaduw op als de zon op z’n hoogst staat
 • Laat je baby extra drinken
 • Neem je baby op een comfortabele manier mee
 • Houd regelmatig rust- en speelpauzes

Uiteraard is het allerbelangrijkste dat je geniet van je (eerste) vakantie met je baby in de bergen en dat je zorgeloos op pad bent met je gezin. Heb jij nog andere tips? Laat het ons weten op een van onze social kanalen!

Zomer Marlous

Over Marlous

Hoewel Marlous al flink bereisd is, blijven vooral de bergen haar betoveren. Continu verschillende uitzichten, het natuurgeweld, de kristalheldere meren en watervallen, ze krijgt er geen genoeg van. Met name de Noorse fjorden hebben haar gegrepen, maar eigenlijk vindt ze alle bergbestemmingen prachtig en gaat ze er graag heen om te wandelen.