Met de auto op zomervakantie: dit moet je niet vergeten

Met de auto op zomervakantie

20 februari 2021

door Lucas in Auto

Ga jij met de auto op zomervakantie naar de bergen? Dan hebben wij een overzicht gemaakt van 13 handige dingen die je zeker mee op reis moet nemen. Veel van deze spullen gaan misschien vaker mee op reis, terwijl je andere dingen juist niet meeneemt. Er is ten slotte een hele waslijst van dingen om aan te denken voordat je eindelijk kunt genieten van je welverdiende trip. Daarnaast is het nog verstandig om je auto voor vertrek even na te (laten) kijken. Het kan nooit kwaad om nog het oliepeil te checken en de koel- en ruitenwisservloeistof aan te vullen. Benieuwd naar andere essentiële dingen die je niet moet vergeten als je met de auto op zomervakantie gaat? Je leest het hieronder. 

1. EHBO doos

Het is slim om altijd een EHBO kist bij je te hebben als je met de auto op zomervakantie gaat. In talloze landen is dit zelfs verplicht. Controleer voor je vertrekt de inhoud van de doos ook nog even. Heb je genoeg paracetamol, pleisters en andere benodigdheden mee?

2. Europees schadeformulier

Natuurlijk hoop je probleemloos je vakantie-adres te bereiken. Maar wanneer je toch iets overkomt, heb je een Europees schadeformulier nodig. Deze kun je online downloaden bij je verzekering of je krijgt 'm thuis in de brievenbus.

3. Reservesleutel

Het is velen al eens gebeurd: de sleutel ligt nog in de auto en de auto gaat automatisch op slot. Of je raakt je autosleutel kwijt. Neem daarom altijd een tweede sleutel mee en laat deze nooit in de auto achter ;-).

Reservesleutel
Laat je reservesleutel ook nooit in de auto liggen!

4. Gevarendriehoek

Ondanks dat het in België niet verplicht is om een gevarendriehoek in de auto te hebben, is dat in veel andere landen wel het geval. Zo ben je in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wel verplicht deze bij je te hebben. Het is natuurlijk sowieso beter om deze bij je te hebben, voor je eigen veiligheid in geval van pech. Let er ook op dat de gevarendriehoek makkelijk bereikbaar is. Leg hem dus niet onder je bagage in de kofferbak...

5. Extra lampen

Als je met de auto op zomervakantie gaat, is goede belichting erg belangrijk. Zeker op slecht verlichte bergwegen in het donker, moet je goed zichtbaar zijn en wil je zelf goed kunnen zien. Zorg daarom dat je altijd een setje extra lampen mee op reis neemt. Want wanneer er eentje stukgaat, volgen er vaak meer.

6. Veiligheidshesjes 

In de meeste Alpenlanden, waaronder Duitsland, is het hebben van veiligheidshesjes in de auto verplicht. De hoeveelheid hesjes hangt af van het aantal inzittenden, er moet voor iedereen een hesje zijn. Zo is iedereen goed zichtbaar in het geval ze bij pech de auto moeten verlaten. Voor deze geldt dus ook dat ze op een makkelijk te bereiken plek moeten liggen.

Veiligheidshesjes
Het is handig wanneer de veiligheidsvestjes voor het grijpen liggen, bijvoorbeeld in het netje van de stoelen

7. Brandblusser

Een brandblusser hoop je eigenlijk niet nodig te hebben, maar toch is het fijn om er een mee te nemen. Zeker tijdens het kamperen is het handig om hem bij je te hebben. Een brandblusser is overigens nergens officieel verplicht.

8. Reserve bril

Draag je in de auto een bril op sterkte? Neem er dan voor de zekerheid één extra mee en leg deze in het dashboardkastje. Het is je namelijk vast wel eens gebeurd dat je hem op de autostoel had gelegd, het was vergeten en er daarna op ging zitten.

9. Vignetten

Ga je met de auto op zomervakantie naar de Alpen? Voor bepaalde landen moet je dan een vignet hebben om gebruik te maken van snel- en autowegen. Voor Oostenrijk heb je een vignet nodig?en ook in Zwitserland mag je niet rijden op de snelweg zonder deze sticker op je vooruit. Je kunt deze?vignetten vooraf online kopen?of tijdens je reis bij benzinestations en de grens.                                                                                            

10. Kentekenbewijs & groene kaart

Sinds het kentekenbewijs het formaat heeft van een pasje, hebben de meeste mensen deze waarschijnlijk standaard in hun portemonnee zitten. Maar controleer dit toch even voor je vertrekt. Vergeet ook je groene kaart niet: dit is het bewijs dat je auto verzekerd is.

Groene kaart
De groene kaart kan in papieren vorm of in de vorm van een pasje zijn

11. Wegenkaarten

We zijn vandaag de dag zo gewend aan de navigatie, dat we misschien niet meer denken aan een wegenkaart. Toch kan dit heel handig zijn om ze bij je te hebben. Je navigatie kan kapot gaan of voor als je wilt kijken welke andere opties/wegen er zijn.

12. Deken/plaid

Ook in de zomer kun je met pech komen te staan en in de bergen kan het dan toch best koud zijn. Daarom kan het handig zijn om een deken of plaid in de auto mee te nemen. Deze kun je ook gebruiken om je bagage af te schermen of als bijrijder om tussendoor even te slapen als het rijden je allemaal te lang duurt.

13. Parkeerschijf

Nog zo'n ding dat de meeste mensen wel in de auto hebben liggen, maar check het toch toch even vooraf. Als je dan ergens wilt parkeren en de parkeerschijf is verplicht, ben je blij dat je hem hebt!

Zomervakantie tips