Skip to navigation Skip to main content

De mooiste bergen van de Alpen, waar liggen die?

53053 - De mooiste bergen van de Alpen, waar liggen die? (2)

Bergen zijn er in veel verschillende soorten en maten: mooi, ruig, stoer, imposant en ga zo maar door. Ondanks de grote verschillen worden we van elk berglandschap blij. Persoonlijk vind ik de ruige bergen het mooist: hoog en steil, met veel rotsen. Dit zijn van die bergen die je het gevoel geven dat je heel klein bent in een hele grote wereld. Wanneer je aan iemand anders vraagt wat zij de mooiste bergen vinden, zal diegene misschien wel heel wat anders zeggen. Iedereen heeft een ander beeld van de mooiste bergen van de Alpen. In dit blog geef ik je mijn persoonlijke antwoord op de vraag 'Waar liggen de mooiste bergen van de Alpen?'.

Indrukwekkende vierduizenders in Zwitserland

Elke keer als ik in Zwitserland ben, ben ik weer onder de indruk van het prachtige en unieke berglandschap. Je vindt hier ontelbaar veel vierduizenders, waaronder ook de beroemdste bergen van de Alpen. Onder andere de Matterhorn, de Mönch, de Eiger en de Jungfrau liggen in Zwitserland en dit zijn in mijn beleving de mooiste bergen van de Alpen. Daarnaast maken ook minder bekende plekken als Val d'Anniviers en het Lötschental echt indruk op me. En als er dan 's zomers nog een klein laagje sneeuw op de toppen ligt, is het plaatje helemaal compleet. Het voordeel van de bergen in Zwitserland, is dat ze erg toegankelijk zijn. Ook als je wat minder sportief bent aangelegd, kun je deze bergen van dichtbij bekijken. Treinen leggen de mooiste bergroutes af en ook aan bergpassen voor de auto of motor is geen gebrek!

53053 - eiger zwitserland (2)
Wandelen aan de voet van de Eiger, wat voel je je dan klein!

Het Oostenrijkse Nationaal Park Hohe Tauern

Nationaal Park Hohe Tauern is het eerste nationale park van Oostenrijk en het grootste beschermde natuurgebied van het land. Wat mij betreft vind je hier de mooiste bergen van Oostenrijk. Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van het park is natuurlijk de Großglockner, met 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk. Maar ook de Großvenediger, de hoogste bergtop van de Venedigergroep hoort zeker in dit rijtje thuis. Een andere mooie berg in Oostenrijk vind je in het westen, in Voralrberg. De Piz Buin, de hoogste berg van Vorarlberg, is echt zo'n berg die je vroeger als kind tekende, met een punt. Tot slot vind ik ook dat de Ellmauer Halt, onderdeel van de Wilder Kaiser, niet in dit rijtje mag ontbreken.

De Dolomieten in Italië

Als je me zou vragen wat mooier is, de Zwitserse vierduizenders of de Italiaanse Dolomieten, zou ik het je niet kunnen zeggen. Beiden zijn zo indrukwekkend! Ik zal dan ook nooit vergeten dat ik voor het eerst in de Dolomieten was: mijn mond viel letterlijk open. Ik was er echt even 5 minuten stil van en ik kan zeggen, dat gebeurt niet zo snel. Een paar jaar geleden bezocht ik voor het eerst hét symbool van de Dolomieten: de Drei Zinnen. Deze stoere rotsen steken hoog in de lucht en zijn voor iedereen het herkenningspunt van de Dolomieten. Waanzinnig mooi om te zien, maar 's zomers kan het hier aardig druk zijn, zeker in het hoogseizoen. Op zoek naar andere indrukwekkende bergen in de Dolomieten? De Lagazuoi en de toppen in het Puez Geisler park zijn minstens zo mooi! Daarnaast zijn ook de iets minder bekende Brenta Dolomieten absoluut de moeite waard om te bezoeken.

53053 - drei zinnen italie (2)
Niet zo gek dat de Drei Zinnen zo populair zijn: wat een uitzicht!

De Mont Blanc regio in Frankrijk

De hoogste berg van de Alpen ligt in Frankrijk: de 4810 meter hoge Mont Blanc. Deze berg heeft zijn plek in het rijtje mooiste bergen van de Alpen dubbel en dwars verdiend. Vanuit het sfeervolle Chamonix kun je met een gondel omhoog, naar de 3842 meter hoge Aiguille du Midi. Dit is het kleine broertje van de Mont Blanc en al een indrukwekkende berg op zichzelf. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op tientallen bergen in de omgeving, waaronder natuurlijk de Mont Blanc. Tip: bezoek de Mont Blanc vanuit het Italiaanse Valle d'Aosta dal! In dit dal liggen nog een aantal geweldige bergen.

Duits hoogtepunt: de Zugspitze

Ook bij onze oosterburen ontbreekt het niet aan mooie bergen. Een goed voorbeeld daarvan is de Zugspitze, met 2962 meter de hoogste berg van Duitsland. Met de lift kun je omhoog en vanaf boven heb je een waanzinnig mooi uitzicht op de Alpen aan de ene kant en op het vlakke deel van Duitsland aan de andere kant. Tenminste, als het mooi weer is, de bergtop zit helaas vaak in de wolken... Qua looks doet de berg ook zeker niet onder voor de andere bergen in dit rijtje, helemaal als je vanuit het Oostenrijkse Lermoos naar de berg kijkt. De Zuspitze torent imposant en statig boven het landschap uit.

Waar vind jij dat de mooiste bergen van de Alpen liggen? Laat het ons weten via social media.

Zomer Jahna

Over Jahna

Zodra Jahna de eerste toppen ziet verschijnen, wordt ze enthousiast. Hoewel ze een echte skiër in hart en nieren is, kan Jahna ook ontzettend genieten van de bergen in de zomer. Pittige wandeltochten, mountainbiken of een ritje in een zomerrodelbaan: je kunt Jahna ervoor bellen.