De mooiste kastelen van de Alpen

 © Pixabay, Free-Photos 
zicht op Schloss Neuschwanstein

13 januari 2021

door Jahna in Algemeen

Het leven als ridder of prinses, we fantaseerden er vroeger allemaal wel over. Dansen in een echte prinsessenjurk op je eigen bal of met een machtig zwaard het kwaad bestrijden, net als in de (teken)films. En wat hebben deze dromen gemeen? Precies, een echt kasteel ontbreekt natuurlijk niet. Hoge torens, enorme balzalen, kanonnen, paarden, een slotgracht, alles zat erop en eraan. Deze kastelen zijn natuurlijk niet helemaal verzonnen, want ze bestaan echt! Een paar van de mooiste kastelen staan nog volledig of deels en zijn te vinden in de Alpen. Zo kun je je voor even ridder of prinses wanen tijdens je vakantie. Hieronder zetten we de 10 mooiste kastelen van de Alpen voor je op een rijtje.

#1. Schloss Neuschwanstein

Misschien wel één van de bekendste kastelen in de Alpen is Schloss Neuschwanstein, gebouwd in Schwangau in Duitsland. Kenmerkend voor dit imposante kasteel zijn de vele (sier)torentjes, gevels, balkons en het beeldhouwwerk. In tegenstelling tot wat je zou denken, is dit kasteel nog niet zo heel oud. Het werd pas gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw in opdracht van koning Lodewijk II van Beieren. Net als wij, fantaseerde hij over een eigen middeleeuws ridderslot. Maar in tegenstelling tot ons, had hij wél de middelen om er één te laten bouwen, wat resulteerde in Schloss Neuschwanstein. Erg lang heeft hij er niet van kunnen genieten, want zo'n 2 jaar nadat de koning in het kasteel was ingetrokken, overleed hij onder mysterieuze omstandigheden. Na zijn overlijden werd het kasteel opengesteld voor publiek. Omdat het kasteel gebouwd is op een hoge richel, kun je hier ook nog genieten van een bijzonder mooi uitzicht op de omgeving.

kasteel neuschwanstein
Een bezoekje aan Schloss Neuschwanstein is een echt must! (Foto: © Pixabay, Helmut_Kroiss)

#2. Castello de Fénis

Ook in de Aosta vallei vind je verschillende mooie kastelen, waarvan Castello de Fénis één van de beroemdste is. Dit middeleeuwse kasteel ligt in het gelijknamige dorpje Fénis en is zeker de moeite van een bezoekje waard. Castello de Fénis werd al in de 12e eeuw gebouwd, maar de huidige kenmerken van het kasteel werden toegevoegd tijdens de renovatie en uitbreiding in de 14e eeuw. In tegenstelling tot veel andere kastelen in de Alpen werd Castello de Fénis nooit ingezet als militair fort. Dit kasteel diende als residentie voor de familie Challant. Helaas ging het door de eeuwen steeds slechter met de familie, waardoor het kasteel uiteindelijk in verval raakte. Gelukkig pakte architect Alfredo d'Antrade in de 19e eeuw het project op en heeft hij het weer in oude glorie hersteld. 

#3. Castel Grande

In het Zwitserse Bellinzona ligt Castel Grande, gebouwd op een rotspiek. De ligging in de Ticino vallei is niet zonder reden gekozen. Door het kasteel op dit strategische punt te bouwen, kon het in tijden van oorlog als toevluchtsoord dienen voor de inwoners van de vallei. Castel Grande bestond vroeger uit verschillende delen, maar in de loop der jaren zijn deze samen één kasteel geworden. Van 1982 tot 1986 is het kasteel volledig gerenoveerd. Leuk feitje: in 1820 werd nog een wapenkamer gebouwd, welke tegenwoordig dienst doet als restaurant. 

#4. Festung Hohensalzburg

Hoog boven de stad Salzburg ligt het monument Festung Hohensalzburg, tevens één van de bekendere kastelen in de Alpen. Dit kasteel is ruim 900 jaar oud en is één van de bekendste uit de 11e eeuw. Festung Hohensalzburg diende vroeger als fort en kent talloze verhalen over de geschiedenis. Het is tegenwoordig open voor publiek en een absolute aanrader als je een dagje in de Oostenrijkse stad bent. Ga met het treintje omhoog, bewonder het kasteen en geniet van het prachtige uitzicht over het Salzburgerland. 

festung hohensalzburg
Vanuit de stad Salzburg kun je met een treintje naar boven om het fort te bezoeken (Foto: © Pixabay, werdepate)

#5. Castel Tirolo

In de sfeervolle Italiaanse stad Merano ligt Castel Tirolo, ook wel Schloss Tirol genoemd. Dit kasteel in de Alpen kent een rijke geschiedenis, die begint in de 13e eeuw. In die tijd kwam graaf Meinhard II in opstand tegen de heersende bisschoppen. Hij creëerde een nieuwe regio in Italië en noemde die Tirol. Je raadt het al, Castel Tirolo diende vanaf toen voor de heersende graven als het middelpunt van de regio. Tegenwoordig is deze burcht opengesteld voor publiek. Tijdens een bezoekje aan Castel Tirolo kun je onder andere meer leren over deze prachtige Italiaanse streek en haar geschiedenis. 

#6. Burg Hochosterwitz

Tal van kastelen liggen verspreid over de Alpen, zo ook in de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. Vlakbij de stad Klagenfurt ligt Burg Hochosterwitz, een sterk middeleeuws fort. Dit kasteel is gebouwd op een 150 m hoge kalkrots, waardoor je hier een prachtig uitzicht hebt. Je kunt Burg Hochosterwitz te voet bereiken via een kronkelend pad en 14 poorten. Bezoek het hoofdgebouw, maar sla ook zeker de zuilengang, binnenplaats met waterputten, wapenverzameling en vele schilderijen niet over.

#7. Château de Chillon

Wat is er nog mooier dan een middeleeuws kasteel in de Alpen? Precies, een middeleeuws kasteel aan het meer van Genève in de Alpen! Aan de oostkust van het meer, vlakbij Montreux, ligt Château de Chillon. De huidige vorm van het kasteel is ontstaan na 7 eeuwen van ontwikkelen, aanpassen en renoveren. Zo heeft het kasteel onder ander eeen wapenkamer, binnenplaats, kapel, kelder en verschillende slaapkamers. De geschiedenis is eeuwenoud en is terug te vinden in de verschillende kamers van het kasteel. Elke kamer laat een andere fase van de geschiedenis zien. 

Chateau de Chillon
Château de Chillon ligt letterlijk aan het meer van Genève, een prachtig gezicht! (Foto: © Pixabay, seonghyeonyun0)

#8. Burg Hohenwerfen

Eerder in dit rijtje met mooie kastelen in de Alpen schreven we over Festung Hohensalzburg. Iets ten zuiden van dit kasteel ligt Burg Hohenwerfen. Dit ruim 900 jaar oude kasteel is gebouwd hoog boven de vallei, waardoor het een imposante aanblik heeft. Bezoek je het kasteel, vergeet dan ook zeker niet even te genieten van het uitzicht! Verder kun je in het kasteel een rondleiding volgen, de wapenkamer bezoeken, iets eten en drinken in de taverne en leren schieten met pijl en boog. Daarnaast worden er ook verschillende grote en kleine evenementen georganiseerd.

#9. Burg Habsburg

Eén van de meest invloedrijke families in de Europese geschiedenis was de familie Habsburg. Deze koninklijke familie heeft jarenlang over Oostenrijk geregeerd. Daarnaast hebben ze ook een flinke invloed gehad op de vorming van het hedendaagse Zwitserland. In het noorden van Zwitserland, in de gemeente Habsburg, staat het gelijknamige kasteel. Burg Habsburg werd zo'n 1000 jaar geleden gebouwd in opdracht van de familie Habsburg. Helaas is het door de eeuwen heen in verval geraakt en staan er nu enkel nog de fundamenten. Toch is het kasteel absoluut een bezoekje waard.

#10. Burg Hohenzollern

We sluiten dit blog over mooie kastelen in de Alpen af met Burg Hohenzollern. Dit kasteel ligt in Duitsland op een 885 m hoge bergtop en is van verre herkenbaar aan de vele torens. De eerste vermelding van Burg Hohenzollern in de geschiedenisboeken stamt uit 1267, maar men vermoedt dat het gebouwd werd in de 11e eeuw. Door eeuwen van oorlog en belegering was er in 1423 nog maar weinig van het kasteel over. Daarom werd het in 1454 volledig gerenoveerd. Bijzonder feitje: het kasteel is nog steeds eigendom van de familie Hohenzollern en het authentieke interieur is al die tijd bewaard gebleven!

Zomervakantie tips