Met deze tips bereid je je goed voor op je bergbeklimming

bergbeklimming Oostenrijk

1 december 2020

door Joris in Alpinisme

In tegenstelling tot menig sportactiviteit, vergt het beklimmen van bergen de nodige voorbereiding. Het beklimmen van bergen doe je namelijk niet zomaar, en vooral niet zonder je daar voorafgaand in verdiept te hebben. Door middel van de volgende tips bereik je op de juiste wijze de top, zonder daar achteraf complicaties aan over te houden. Wel zo handig!

Bereid je thuis voor

Waar het coronavirus een aantal weken geleden van een aanzienlijke daling in besmettingen werd voorzien, leeft het virus vandaag de dag weer op. Echter hoeft het niet zo te zijn dat je er daardoor met de pakken bij neer gaat zitten, want de deuren van fitness Hasselt zijn gewoon weer geopend! Neem een abonnement op de sportschool en combineer deze met het regelmatig afleggen van een goede bergklim-, en/of wandeling, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent. Niet alleen is dit zeer bevorderlijk voor je conditie en fysieke welgesteldheid, maar ook is het goed voor je mentale staat van zijn. Bergbeklimmen wordt namelijk als een van de meest rustgevende sporten aller tijden beschouwd.

Bergbeklimming Galtür

Zorg voor een goede conditie

Indien je een berg beklimt, leg je behoorlijke afstanden af; zowel omhoog als weer omlaag. Omdat de bergen in beide gevallen een steile helling en daling maken, kan dit, met name voor je benen, best zwaar zijn. Zorg er daarom voor dat je zo fit mogelijk de bergen in gaat, zodat je zowel tijdens, als na de bergklim, zo min mogelijk complicaties ondervindt.  Stem de tochten die je aflegt daarnaast niet alleen af op je eigen vaardigheden en conditie, maar ook op die van eventuele groepsgenoten. Het is namelijk van groot belang dat je je lichaam de tijd gunt om aan de afstanden en bewegingen te wennen, waardoor groepsgenoten die op hetzelfde niveau wandelen of klimmen als jij, wel zo praktisch is.

Bekijk van tevoren de weersvoorspelling

Weinig dingen zijn erger dan het beklimmen van een berg tijdens een hevige storm. Je conditie kan in dat geval nog zo goed zijn, maar tijdens hevige wind en regen, gaat het dan hoogstwaarschijnlijk nog steeds niet van een leien dakje. In de bergen kan het weer immers ook razendsnel omslaan, waardoor het lastig is om te weten waar je aan toe bent. De nodige dubbelcheck met betrekking tot het weer, is dan ook wenselijk. Lees het weerbericht voordat je de hort op gaat, wees alert op eventuele veranderingen en voorkom onnodige verrassingen.

Bergbeklimming Galtür image widget

Zomervakantie tips