Skip to navigation Skip to main content

Recept: Schwarzwälder Kirschtorte

52575 - Recept: Schwarzwälder Kirschtorte
© Pixabay

De Schwarzwälder Kirschtorte is één van de meest bekende taarten uit Duitsland. De combinatie van chocoladecake, kersen, kirsch, slagroom en pure chocoladesnippers is inmiddels wereldwijd bekend. Natuurlijk smaakt dit gebakje het lekkerst in een knusse konditorei in Duitsland, maar ook thuis is het een leuk bakproject. Het recept voor Schwarzwälder Kirschtorte vind je in dit weblog.

Een taart met geschiedenis

Over de oorsprong van de Schwarzwälder Kirschtorte gaan verschillende theorieën. Hoewel de naam anders doet vermoeden, komt de taart waarschijnlijk niet uit het Zwarte Woud. De eerste schriftelijke vermelding dateert uit 1934. Wie de eerste officiële bakker is, is tot op heden niet 100% duidelijk. Hetzelfde geldt voor de herkomst van de naam. Het zou iets te maken kunnen hebben met het Kirschwasser (afkomstig uit het Zwarte Woud), de typische klederdracht uit de regio of de chocoladesnippers die op een donker bos lijken. Niet belangrijk ook, het gaat natuurlijk vooral om de heerlijke smaak van deze Duitse lekkernij.

Ingrediënten Schwarzwälder Kirschtorte

Een Schwarzwälder Kirschtorte of Zwarte Woudtaart is helemaal niet moeilijk om te maken. Voor het opbouwen van de taart hoef je echt geen professioneel bakker te zijn! De volgende ingrediënten heb je nodig voor 1 taart:

Voor de cake

  • 180 gram suiker
  • 140 gram pure chocolade, fijngehakt
  • 100 gram bloem
  • 75 gram boter
  • 50 gram maiszetmeel (Maizena)
  • 6 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder

Voor de vulling

  • 800 gram (zure) kersen uit pot met sap/siroop
  • 800 milliliter slagroom
  • 100 milliliter Kirschwasser of Kirsch plus een beetje extra
  • 100 gram pure chocolade, fijngehakt
  • 3 pakjes vanillesuiker
  • 3 afgestreken eetlepels maiszetmeel (Maizena)
  • 2 eetlepels suiker

Bereiding Schwarzwälder Kirschtorte

Stap 1: Verwarm de oven voor op 175 graden. Smelt de boter en chocolade au bain marie. Splits de eieren en klop de eiwitten stijf in een grote kom. In een andere kom meng je het eigeel met de suiker. Roer hier vervolgens de gesmolten chocolade en boter doorheen. Zeef de bloem, bakpoeder en maizena boven de kom met het chocolademengsel. Meng alles goed door en roer hier tot slot de opgeslagen eiwitten doorheen. Begin met één lepel en doe daarna de rest in de kom. Gebruik een spatel om het beslag zo luchtig mogelijk te houden.

Stap 2: Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met een klein beetje boter. Giet het beslag in de springvorm en bak de cake in 40 - 45 minuten gaar. Je kunt dit eventueel controleren met een satéprikker. Prik die in het midden van de cake, als deze er schoon uitkomt, is 'ie gaar. Laat de cake volledig afkoelen.

Stap 3: Als de cake is afgekoeld, snijd je deze horizontaal in drieën. Op die manier ontstaan er 3 plakken. Je hebt hier van die speciale baktools voor, maar je kunt ook gewoon een brood- of ander keukenmes gebruiken.

Stap 4: Zeef de kersen en vang het vocht op. Meng ongeveer 2 eetlepels vocht met de maizena en roer dit tot een glad mengsel. Verhit de rest in een steelpannetje op het vuur. Zodra het kersensap kookt, voeg je het maizenamengsel toe. Roer goed door en voeg de kersen toe. Zet het vuur uit en voeg de helft van de Kirsch toe. Roer door en laat iets afkoelen.

Stap 5: Doe de rest van de kirsch in een klein kommetje en verdeel dit met een keukenkwast over de cakeplakken. Verdeel nu de kersen over de bovenkant van twee cakehelften en laat dit volledig afkoelen en geleren. Houd ongeveer 2 eetlepels over voor de garnering.

Stap 6: Klop de slagroom stijf met vanillesuiker. Breng op smaak met wat Kirschwasser en vul er een spuitzak mee. Leg een cakeplak met kersen op een taartschaal. Spuit hier ongeveer een kwart van de slagroom overheen. Leg de tweede cakeplak met kersen er bovenop en spuit ook hier ongeveer een kwart van de room op. Leg de laatste cakeplak er bovenop. Bestrijk de taart rondom met de rest van de slagroom, maar houd een beetje over voor de decoratie. Met een spatel kun je alles gladstrijken.

Stap 7: Bestrooi de taart met de fijngehakte chocolade. Spuit er nu rondom wat toefjes slagroom op en verdeel de achtergehouden kersen er overheen.

Stap 8: Snijd de Schwarzwälder Kirschtorte in gewenste plakken en serveer.

Guten appetit!

52575 - recept schwarzwalder kirschtorte
© Pixabay

Recept Schwarzwälder Kirschtorte image widget

Recept Schwarzwälder Kirschtorte image widget
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.