Skip to navigation Skip to main content

5 benodigdheden om te klettersteigen

52372 - 5 benodigdheden om te klettersteigen (2)

Klettersteigen, ook wel bekend als via ferrata, wint steeds meer aan populariteit. Bij klettersteigen volg je een bergroute die beveiligd is door middel van staalkabels waaraan je je kunt zekeren. Op die manier overbrug je hoogtes en obstakels die voor een extra uitdaging zorgen tijdens een wandeling door de bergen en kom je op plekken waar je anders niet zou kunnen geraken. Onze geliefde Alpen hebben een groot aanbod aan routes die variëren van gemakkelijk tot zeer uitdagend. Dit weblog geeft de 5 essentiële benodigdheden voor een klettersteig of via ferrata.

#1. Klettersteigset

De klettersteigset is een essentieel onderdeel van de klettersteiguitrusting dat ervoor zorgt dat je op een veilige manier kunt klimmen en afdalen. Het verbindt namelijk je eigen klimgordel met de staalkabels van de via ferrata. De set is via een kabel verbonden met de klimgordel en heeft bovendien twee karabiners met ieder een eigen kabel. De karabiners hebben een speciaal sluitingsmechanisme, zodat ze makkelijk en snel open- en losgemaakt kunnen worden. Daarnaast beschikt de klettersteigset ook over een schokabsorptiesysteem dat ervoor zorgt dat de impact van een mogelijke val aanzienlijk verkleint. Dit systeem bestaat uit een stevig touw (bandsling) dat op een bepaalde manier gevlecht is zodat het enkel onder zware belasting doorslipt. Een bandsling kan ook op die manier zijn gestikt dat ze bij een val inscheurt. Hierdoor zal de kracht die de val met zich meebrengt verloren gaan in het doorscheuren van de stiksels.

52372 - klettersteigen ijzeren brug (2)
52372 - uitzicht klettersteigen (2)

#5. Strakke kledij

Zorg ervoor dat je outfit tijdens het klettersteigen naast modebewust ook functioneel is. Ga voor felle kleuren die je er modieus en bovendien erg zichtbaar doen uitzien. Kies daarbij voor elastisch materiaal dat mooi aansluit en tegelijkertijd voldoende bewegingsvrijheid biedt tijdens het klimmen. Daarnaast is ook de duurzaamheid belangrijk. Je wil niet dat je broek bij de eerste de beste aanraking met een rots scheurt. Tot slot houd je liefst ook rekening met het ademend vermogen van de kledij, zodat het transpiratievocht uit je kleren kan ontsnappen.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.