5 benodigdheden om te klettersteigen

Klettersteig Oetztal

24 juni 2020

door Thijs in Alpinisme

Klettersteigen, ook wel bekend als via ferrata, wint steeds meer aan populariteit. Bij klettersteigen volg je een bergroute die beveiligd is door middel van staalkabels waaraan je je kunt zekeren. Op die manier overbrug je hoogtes en obstakels die voor een extra uitdaging zorgen tijdens een wandeling door de bergen en kom je op plekken waar je anders niet zou kunnen geraken. Onze geliefde Alpen hebben een groot aanbod aan routes die variëren van gemakkelijk tot zeer uitdagend. Dit weblog geeft de 5 essentiële benodigdheden voor een klettersteig of via ferrata.

#1. Klettersteigset

De klettersteigset is een essentieel onderdeel van de klettersteiguitrusting dat ervoor zorgt dat je op een veilige manier kunt klimmen en afdalen. Het verbindt namelijk je eigen klimgordel met de staalkabels van de via ferrata. De set is via een kabel verbonden met de klimgordel en heeft bovendien twee karabiners met ieder een eigen kabel. De karabiners hebben een speciaal sluitingsmechanisme, zodat ze makkelijk en snel open- en losgemaakt kunnen worden. Daarnaast beschikt de klettersteigset ook over een schokabsorptiesysteem dat ervoor zorgt dat de impact van een mogelijke val aanzienlijk verkleint. Dit systeem bestaat uit een stevig touw (bandsling) dat op een bepaalde manier gevlecht is zodat het enkel onder zware belasting doorslipt. Een bandsling kan ook op die manier zijn gestikt dat ze bij een val inscheurt. Hierdoor zal de kracht die de val met zich meebrengt verloren gaan in het doorscheuren van de stiksels.

Klettersteigen ijzeren brug

 

#2. Klimgordel

Er bestaat twee verschillende soorten klimgordels, namelijk een heupgordel en een integraalgordel. Bij klettersteigen maak je voornamelijk gebruik van een integraalgordel die ervoor zorgt dat je bij een val optimaal bent gezekerd. Bij een urenlange tocht wordt er soms ook gekozen voor een heupgordel omdat deze lichter van gewicht is. Zorg ervoor dat de gordel comfortabel zit en stel de lussen af op je eigen lichaam. De gordel mag niet te los, maar ook zeker niet te strak zitten tijdens het klimmen. Is de gordel voorzien van extra lussen, dan kan deze ook gebruikt worden bij bergbeklimmen.

#3. Bescherming (handschoenen+klimhelm)

Klettersteigen brengt ook enkele risico's op verwondingen met zich mee. Daarom is het dragen van klettersteighandschoenen en een klimhelm onmisbaar bij de uitvoering van deze bergsport. Tijdens het klettersteigen trek je je constant op aan de staalkabels, waardoor je handen flink wat te verduren krijgen. Blaren of wondjes zijn dan ook onvermijdelijk wanneer je zonder handschoenen te werk gaat. Draag daarom dus altijd handschoenen tijdens het beklimmen van een Klettersteig of via ferrata. Deze klettersteighandschoenen moeten elastisch genoeg zijn zodat ze comfortabel klimmen, maar tegelijkertijd moet de binnenkant ook voldoende bescherming bieden. Kies bij voorkeur voor een paar zonder vingertoppen, zodat je genoeg bewegingsvrijheid hebt. Bovendien is het dragen van een klimhelm noodzakelijk tijdens het klettersteigen. Je zou tijdens een val zomaar je hoofd kunnen stoten tegen een rots of getroffen worden door steenslag. Iedere klimhelm, zowel met een harde schaal, een schuimhelm, als een hybride helm, is geschikt voor klettersteigen.

#4. Stevige bergschoenen

Een stevig paar bergschoenen kan ook zeker niet ontbreken in een goede klettersteiguitrusting. Zowel de wandeling naar de via ferrata als de beklimming ervan doe je namelijk met dezelfde schoenen, waardoor ze geschikt moeten zijn voor beide disciplines. De rubberen zool moet bestand zijn tegen de stalen kabels en een houvast bieden op de rotsen. Bovendien moeten ze ook comfortabel en stevig zitten. Ga bij voorkeur voor bergschoenen met leer, deze zijn ideaal om te klettersteigen.

Uitzicht Klettersteigen

#5. Strakke kledij

Zorg ervoor dat je outfit tijdens het klettersteigen naast modebewust ook functioneel is. Ga voor felle kleuren die je er modieus en bovendien erg zichtbaar doen uitzien. Kies daarbij voor elastisch materiaal dat mooi aansluit en tegelijkertijd voldoende bewegingsvrijheid biedt tijdens het klimmen. Daarnaast is ook de duurzaamheid belangrijk. Je wil niet dat je broek bij de eerste de beste aanraking met een rots scheurt. Tot slot houd je liefst ook rekening met het ademend vermogen van de kledij, zodat het transpiratievocht uit je kleren kan ontsnappen.

Zomervakantie tips