Tijd voor de spannende Indebergen quiz!

bergen

15 april 2020

door Luna in Algemeen

In deze tijden moeten we net iets inventiever zijn om leuke dingen te doen met vrienden en familie. Gelukkig hebben we daar iets op bedacht: bel je vrienden en familie op voor een avond vol spannend en plezier en speel samen de grote Indebergen quiz! Deze quiz bestaat uit vijf verschillende categorieën met telkens drie vragen. Vorm verschillende teams met grappige teamnamen, zorg voor een lekkere versnapering en ga de uitdaging aan. Hoeveel vragen beantwoord jouw team goed? Tip: bedenk een leuke prijs voor het winnende team en laat dit met de post bezorgen. De juiste antwoorden op de vragen staan onderaan het blog.

Categorie 1. Gebergtes

De Indebergen quiz begint met de categorie 'gebergtes'. Logischerwijs zijn we dus opzoek naar de juiste benaming van het desbetreffende gebergte. Hier is alvast één tip: het zijn allemaal gebergtes in Europa.

Vraag 1: We zoeken een gebergte dat zich situeert op de grens van Spanje en Frankrijk en een gebied inneemt van maar liefst 430 kilometer. De Baskische naam van dit massief is "Pirinioak". Welk gebergte zoeken we?

a. Jura Gebergte

b. Cantabrisch Gebergte

c. Pyreneeën

Vraag 2: Zwitserland heeft een bekend trio dat bestaat uit de Eiger, de Mönch en een andere derde berg. In welk bekende gebergte ligt dit trio?

a. Glockner massief

b. Monte Rosa

c. Jungfrau Region

Vraag 3: We zoeken een gebergte dat een domein van maar liefst 1350 kilometer bedekt. Het begint in Ligurië en eindigt in Calabrië. Wat is de naam van dit gigantische bergmassief?

a. Monte Rosa

b. Apennijnen

c. Dolomieten

Jungfrau Region
Uitzicht op het prachtige gebergte van de Jungfrau Region

Categorie 2. Sport

In de tweede categorie van de Indebergen quiz zijn we op zoek naar de echte bergsportkenners. Wielrennen, bergbeklimmen, geen enkele sport in de bergen heeft nog geheimen voor jou. Hoe ver reikt jouw kennis over de bergsportwereld?

Vraag 4: In 2017 werd de Ronde van Italië gewonnen door een Nederlander. Welke Nederlander was dit?

a. Niki Terpstra

b. Tom Dumoulin

c. Joop Zoetemelk

Vraag 5: Op amper 25 minuten tijd balanceerde deze Zwitser tussen twee Alpentoppen in op een dun koord van 347 meter lang. Hiermee brak hij het wereldrecord voor de hoogste trip op een kabel met bodemcontact. Wat is de naam van deze waaghals?

a. Freddy Nock

b. Lino Lacedelli

c. Reinhold Messner

Vraag 6: De jongste bergbeklimmer ooit klom op 22 mei 2010 naar de top van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest. De jongen was slechts 13 jaar (en 10 maanden) toen hij samen met zijn vader en stiefmoeder het puntje van deze reusachtige berg, op een hoogte van 8848 meter, bereikte. Ken jij de naam van deze dappere jongeman?

a. Jordan Romero

b. Malavath Purna

c. Apa Sherpa

Mount Everest
De 8848 meter hoge Mount Everest (© Pixabay)

Categorie 3. Records

In deze derde categorie worden verschillende records verbroken. Verbreek jij er ook één door alles juist te beantwoorden op de Indebergen quiz?

Vraag 7: De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld. Maar welke berg is met 8611 meter hoogte de moeilijkst te beklimmen berg ter wereld, en tevens de tweede hoogste berg ter wereld? Na de Mount Everest is deze berg met 8611 meter hoogte de hoogste en moeilijkst te beklimmen berg ter wereld. Bij talloze pogingen overleeft één op de vier alpinisten de klim niet. Welke berg zoeken we?

a. Elbroes

b. Grossglockner

c. K2

Vraag 8: Wat is de langste gletsjer van de Alpen? Tip: hij ligt in Zwitserland.

a. Pasterzengletscher

b. Aletschgletscher

c. Hintertuxer Gletscher

Vraag 9: Het is gelegen op 4554 meter hoogte aan de Italiaanse kant van de Monte Rosa. Wat is de naam van de hoogstgelegen berghut van de Alpen?

a. Monte Rosahut

b. Capanna Corno Gries

c. Capanna Regina Margherita

Grossglockner
Uitzicht op de machtige Grossglockner

Categorie 4. Dieren

We gaan over naar een categorie die het machtige dierenrijk van onze prachtige Alpen bespreekt. Weet jij wat de Big Five van de Alpen is? Test in deze categorie hoe ver jouw kennis over de koninklijke dieren van de bergen gaat.

Vraag 10: Welk dier hoort niet thuis in het rijtje van de 'Big Five' van de Alpen?

a. Vos

b. Mormeldier

c. Lammergier

Vraag 11: Padden vind je vaak terug naast een bergriviertje in de Alpen. Maar weet jij ook hoe oud dit kleine diertje kan worden?

a. 13 maanden

b. 6 jaar

c. 36 jaar

Vraag 12: Eén van de vijf dieren van de 'Big Five' van de Alpen is het mormeldier. Dit kleine dier leeft met zijn grote familie in tunnels onder de grond. Om hun familie en woonplaats te behoeden voor gevaar, staat er altijd iemand op uitkijk. Maar hoe waarschuwen de beestjes elkaar?

a. Fluit geluid

b. Knaag geluid

c. Gil geluid

mormeldier
Het mormeldier staat op wacht (© Pixabay)

Categorie 5. Herken het gerecht op de foto

Door de allerlaatste categorie van de Indebergen quiz zullen de borrelhapjes binnen no-time aangevuld worden. Herken jij het juiste gerecht op de ingezoomde foto's? Wij gingen er in ieder geval door watertanden...

Vraag 13: Raad het gerecht op de foto.

a. Käsespätzle

b. Kaiserschmarrn

c. Tiroler Gröstl

Kaiserschmarrn

Vraag 14: Raad het gerecht op de foto.

a. Kaiserschmarrn

b. Apfelstrudl

c. Croziflette

Apfelstrudl

Vraag 15: Raad het gerecht op de foto.

a. Käsespätzle

b. Croziflette

c. Tartiflette

Käsespätzle

Antwoorden

  1. Antwoord C Pyreneeën. Hier kun je alle informatie vinden over prachtige wandelingen in de Pyreneeën.
  2. Antwoord C Jungfrau Region. De derde berg van het Zwitserse trio heeft een gelijkaardige naam, de Jungfrau. Tijdens onze Zwitserland Zomer Tour gingen we een kijkje nemen in dit prachtige gebergte. Benieuwd naar onze avonturen in de Jungfrau Region? Bekijk ze dan hier.
  3. Antwoord B Apennijnen. Dit gigantische gebergte ligt in Italië en heeft een overvloed aan mooie wandelgelegenheden. Kijk hier mee naar de wandelavonturen van collega Yvonne in de indrukwekkende Apennijnen.
  4. Antwoord B Tom Dumoulin. De 29-jarige Tom Dumoulin is een wegwielrenner waar Nederland ontzettend trots op is. Bekijk hier de indrukwekkende bergen die de wielrenners beklimmen tijdens de spannende Ronde van Italië.
  5. Antwoord A Freddy Nock. Hij balanceerde tussen 2 Alpentoppen in op een 18 millimeter dunne kabel, die op een hoogte van maar liefst 3500 meter hing.
  6. Antwoord A Jordan Romero. Deze jonge Amerikaan uit Californië bereikte de top samen met vier andere klimmers, waaronder zijn vader en stiefmoeder. Malavath Purna is op Jordan Romero na de jongste beklimmer van de Mount Everest. Het Indiase meisje was amper 13 jaar en 11 maanden oud toen ze de top bereikte.
  7. Antwoord C K2. Vindt hier de film- en boekklassieker over deze machtige berg.
  8. Antwoord B Aletschgletscher. Benieuwd naar de bezienswaardigheden rondom de indrukwekkende gletsjer? Klik dan hier.
  9. Antwoord C Capanna Regina Margherita. Deze berghut ligt op de top van de Punta Gnifetti en werd gebouwd in 1893. 
  10. Antwoord A. vos. De Big Five bestaat uit de lammergier, de steenarend, de steenbok, gemzen en het mormeldier.
  11. Antwoord C 36 jaar. Helaas geldt dit enkel voor padden in gevangenschap. Leven ze in de wilde natuur, dan bereiken ze gemiddeld een leeftijd van 10 tot 12 jaar. De natuur zorgt ervoor dat het beestje eerder sterft aan bijvoorbeeld predatie of een ziekte.
  12. Antwoord A fluit geluid. Als er gevaar dreigt, dan zal het mormeldier op uitkijk fluiten naar zijn familie zodat ze weten dat er iets mis is.
  13. Antwoord B Kaiserschmarrn. Kijk hier voor het verrukkelijke recept van Kaiserschmarrn.
  14. Antwoord B Apfelstrudl. Hier vind je het appetijtelijke recept van Apfelstrudl.
  15. Antwoord A Käsespätzle. Klik hier voor het lekkere recept van Käsespätzle.

Zomervakantie tips