8 bucket list motorritten in de Europese bergen

mottorrijden in de bergen

25 maart 2020

door Luna in Tips

Met de zomertijd in zicht begint het stilaan ideaal weer te worden om terug op de motor te stappen. Ben je een motorrijder in hart en nieren en kijk je alweer uit naar je volgende motorvakantie? Lees dan snel door en droom weg bij deze 8 bucket list motorritten in de Europese bergen. De mooie bergpassen met hun uitdagende haarspeldbochten maken dat zelfs Valentino Rossi deze routes zou willen rijden!

#1. De Grossglockner Hochalpenstrasse, Oostenrijk

De eerste motorroute staat meteen op de lijst van meest indrukwekkende routes in Europa: de Grossglockner Hochalpenstrasse. Dit is de populairste en bekendste route van Oostenrijk en is maar liefst 48 kilometer lang. Aangezien de Grossglockner Hochalpenstrasse op de hoogste berg van Oostenrijk ligt, kun je tijdens je rit genieten van de adembenemende panoramische uitzichten. Zo'n 36 haarspeldbochten zorgen voor een echte uitdaging tijdens het motorrijden. Tijdens de zomermaanden wordt deze weg een echte toeristische trekpleister. Gouden tip: stap vroeg in de ochtend op je motor, of kies een ander moment uit dan juli of augustus!

Met de motor over de grossglockner hochalpenstrasse
Grossglockner Hochalpenstrasse

#2. Tremola, Zwitserland

Ben je op zoek naar een echte uitdaging als ervaren motorrijder? Ga dan naar Zwitserland en rij over een oude route die over één van de bekendste Europese bergpassen, de Gotthardpass of Passo del San Gottardo, loopt: Tremola. De uitdaging ligt hier niet alleen in het grote aantal haarspeldbochten, losliggende keitjes zorgen hier namelijk voor extra spanning op het wegdek. Dat neemt niet weg dat het een prachtige motorroute is om te rijden!

haarspeldbochten in de bergen
Uitzicht op de prachtige wegen van Tremola (© Pixabay)

#3. Schwarzwald Hochstrasse, Duitsland

Voor een mooie motorvakantie moet je het niet altijd ver gaan zoeken. Op een paar uur afstand kun je in het Zwarte Woud namelijk al genieten van een prachtige route in het hoogstgelegen gebied in de Duitse regio: route 500 op de Schwarzwald Hochstrasse. Maar liefst 62 kilometer lang rijd je van Baden-Baden door het noordelijke deel van het Zwarte Woud, om op het einde te kunnen genieten op een terrasje in Freudenstadt. Ook deze weg is enorm populair, vertrek dus zeker vroeg genoeg om optimaal te kunnen genieten van de perfecte motorbochten. De wegen zijn hier zo breed, dat je soms zelfs het gevoel krijgt dat je over een circuit racet!

#4. De Sella Ronda, Italië

In het noorden van Italië stikt het van de bergpassen. De Dolomieten staan dan ook niet voor niets bekend als misschien wel de mooiste bestemming voor een motorvakantie. Tussen alle mogelijke routes die je kunt rijden, steekt de Sella Ronda met kop en schouders boven alle anderen uit als één van de mooiste routes in de Italiaanse bergen. Je manoeuvreert hierbij over maar liefst vier verschillende bergpassen rondom het Sella massief. De gigantische rotsen en kliffen zorgen voor een spectaculair en eindeloos uitzicht tijdens je motorrit.

scherpe bochten in de bergen
Uitzicht op de prachtige wegen van de Sella Ronda (© Pixabay)

#5. Stelvio Pass, Italië

De Passo Dello Stelvio, beter gekend als de Stelvio Pass, is veruit onze meest favoriete bergpas! Deze motorroute daagt iedere motorrijder uit om via 48 vlijmscherpe haarspeldbochten de bergpas op te rijden. In slechts 20 kilometer overbrug je een hoogte van bijna 2000 meter, wat betekent dat de bergpas een gemiddeld hellingspercentage van 7,7% heeft! Een spannend en steil ritje dus. Kun je niet genoeg krijgen van die prachtige 8-bochten, verlaat de Stelvio Pass dan via de zuidkant en geniet van 39 extra haarspeldbochten naar beneden.

#6. N152, Spaanse Pyreneeën

Trek alvast maar een week uit als je deze 952 kilometer lange mix van korte en lange bochten wil rijden. De N152 in de Spaanse Pyreneeën leidt namelijk helemaal tot aan Puigcerda, de grensplaats tussen de Spaanse en de Franse Pyreneeën. Deze motorroute vergt op sommige plaatsen extra concentratie door het diepe ravijn waar je naast rijdt. Tijdens het eerste deel van de route, Ribes de Freser, heb je het merendeel van de tijd goed zicht op de weg. Nadat je er een aantal kilometers op hebt zitten, versmalt de weg meer en meer en worden de bochten dus ook net iets spannender. Om je op weg te helpen, staan de bochten vanaf daar ook aangegeven met borden, zodat je ze zo aangenaam mogelijk kunt nemen.

motorrijder in de bergen
Uitzicht op de prachtige wegen van de Pyreneeën (© Pixabay)

#7. Bergen naar Geiranger, Noorwegen

Ben je eerder een toeristische motorrijder en houd je van het ontdekken van de mooiste plekjes? Dan is Noorwegen de perfecte bestemming voor je volgende motorvakantie! De route van het Noorse Bergen naar het dorpje Geiranger biedt verbazingwekkende uitzichten over magische gletsjers, steile kliffen, diepe valleien en eindeloze tunnels. Je rijdt over de E39 waarbij je zelfs verschillende keren met een veerpontje wordt overgezet, die de verbinding vormen tussen de fraaie fjorden van Noorwegen. Het eindpunt van de motorroute is ook meteen het hoogtepunt: de Geirangerfjord. Deze staat sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is omgeven door prachtige watervallen, bergen en bossen. Van hieruit kun je verder doorrijden naar de trollenroute, de Trollstigen. Met 11 haarspeldbochten die naar prachtige watervallen leiden geeft dit een klein stukje uitdaging voor de gepassioneerde motorrijder.

#8. Transfagarasan snelweg van Sibiu tot Curtea de Arges, Roemenië

De allerlaatste bestemming is in een land waar je misschien niet meteen aan denkt wanneer je een motorvakantie uitstippelt: Roemenië. Maar we beloven dat het je aangenaam zal verrassen! De weg van het hartje van Roemenië (Sibiu) tot aan Curtea de Arges biedt iets meer dan 130 kilometer aan pure ontspanning en plezier. Heb je de top van de Arges vallei bereikt, dan kijk je uit over de waanzinnige haarspeldbochten die de Transfagarasan 'snelweg' typeert.

bochten in de bergen
Uitzicht op de prachtige wegen van de Transfagarasan snelweg van Sibiu tot Curtea de Arges (© Pixabay)

Zomervakantie tips