Skip to navigation Skip to main content

Fietsen en wandelen in Livigno: op naar de 3000 meter

50886 - Fietsen en wandelen in Livigno: op naar de 3000 meter (3)
© Richard Zanen

In het Italiaanse Livigno  vind je een uitgebreid netwerk van fiets-, mountainbike- en wandelpaden. De verschillende wandelingen die in het dorp vertrekken, hebben we intussen al allemaal afgelegd. Dat maakt ons nieuwsgierig naar de uitzichten aan het einde van het dal. Dat is jammer genoeg nogal ver van hier. De kilometers en vele hoogtemeters overbruggen kunnen we wel met een e-bike. Maar op de top is het te steil om te fietsen, dus daar zullen we sowieso te voet moeten gaan. Ontdek in dit artikel de mogelijkheden als je fietsen en wandelen wil combineren in Livigno.

De eerste 500 hoogtemeters overbruggen we met de e-bike

Nadat we alle wandelmogelijkheden in het dorp al hebben verkend, huren we een e-mountainbike om richting het zuiden te fietsen en daar een wandeling te maken. Vanuit Livigno draaien we het fietspad op richting de Forcolapas. Eerst rijden we over een asfaltweg, maar langzaamaan gaat het over in gravel en later in gravel en rotsen. Het wordt steeds rustiger op de weg en we komen na een tijdje terecht in de echte bergwereld. De hele route gaat geleidelijk bergop, maar gelukkig hebben we een e-mountainbike. Zo houden we nog wat energie over om straks een stevige wandeling te maken. Het laatste eind is zó steil dat we full power nodig hebben om boven te geraken op de Forcolapas op 2315 meter. Oef, de eerste 500 hoogtemeters zitten erop.

Lago Vago: blauw bergmeertje

We laten onze fiets achter bij het restaurant (vergeet niet een slot mee te nemen). Na een lekkere kop koffie en een taartje vangen we onze wandeltocht aan. Aan de Forcolapas starten verschillende wandelingen. Wij kiezen voor de “Al Vach”, een pad dat loopt naar de top van Monte Vago (3059 meter). Deze route is niet zo technisch en steil, maar we kunnen wel genieten van een prachtig uitzicht tijdens onze tocht. Aan de ene kant zien we de vallei van Livigno, aan de andere kant krijgen we een steeds mooier uitzicht op het Piz Palu Berninagebergte. Na ongeveer 1,5 uur bereiken we in de helft van onze wandeling, een klein, helder bergmeertje: Lago Vago. Je zou dit meertje ook als einddoel kunnen nemen en hier terugkeren, maar wij wandelen nog wat verder.

50886 - lago vago (3)
Het Lago Vago heeft een prachtige kleur (Foto: © Richard Zanen)
Het Lago Vago heeft een prachtige kleur (Foto: © Richard Zanen)

Klimmen naar Monte Vago (3059 meter)

Als geoefende wandelaar kan je de tocht hier verderzetten. Verderop volgen enkele technische stukken richting de top van de Monte Vago. Opgelet: dit pad is niet bewegwijzerd en loopt over een steile bergrug. Daarna worden we getrakteerd op een adembenemend uitzicht op het Berninagebergte in Zwitserland. We keren langs dezelfde weg terug naar beneden. Aan de Forcolapas zijn we blij dat we weer op onze fiets kunnen springen. Als je hier even de batterijen wil opladen, kan je iets eten bij Rifugo Tridenta. Maar voor ons is het nog geen etenstijd, dus wij vertrekken met de fiets terug richtingLivigno.

50886 - klim monte vago (3)
Het laatste stuk naar de top is behoorlijk klauteren (Foto: © Fabio Borgo)
Het laatste stuk naar de top is behoorlijk klauteren (Foto: © Fabio Borgo)

Besluit: leuke combinatie

De combinatie van e-biken en wandelen inLivigno is ons erg goed bevallen. Door eerst een stuk de fiets te nemen, kan je snel een grote afstand afleggen. Bovendien is de afwisseling ook welkom voor de benen. Kortom, heel leuk om te doen!

50886 - mountainbiken livigno (3)
Met de e-bike fiets je gemakkelijk omhoog (Foto: © Fabio Borgo)
Met de e-bike fiets je gemakkelijk omhoog (Foto: © Fabio Borgo)
50886 - wandelen livigno (3)
De weg gaat relaxed omhoog (Foto: © Richard Zanen)
De weg gaat relaxed omhoog (Foto: © Richard Zanen)
50886 - wandelen in livigno (3)
Volgens de bordjes is het vanaf de Forcolapas ongeveer 2,5 uur wandelen naar het meertje (Foto: © Richard Zanen)
Volgens de bordjes is het vanaf de Forcolapas ongeveer 2,5 uur wandelen naar het meertje (Foto: © Richard Zanen)
50886 -  (3)
Het eerste stuk van de wandeling is niet moeilijk (Foto: © Richard Zanen)
Het eerste stuk van de wandeling is niet moeilijk (Foto: © Richard Zanen)
Zomer Richard

Over Richard

Voor Richard maakt het niet uit welk seizoen het is, hij vermaakt zich altijd in de bergen. Van flinke wandelingen met wat klim- en klauterwerk gaat zijn hart sneller kloppen, en zo'n wandeltocht mag dan ook gerust de hele dag duren. Ook pakt hij graag de mountainbike en geniet hij van mooie singletrails naar beneden en het bikepark.