Skip to navigation Skip to main content

6 tips voor een leuke meivakantie in de Alpen

Voorjaar Bergen

De meivakantie staat voor de deur! In de bergen is deze periode van het jaar een tussenseizoen. Veel bergliften in de wintersportgebieden zijn sinds Pasen gesloten en anderen hebben net de deuren dichtgedaan. Het weer kan alle kanten op, de afgelopen tijd is het al zomers warm geweest, maar is er ook nog een dik pak sneeuw gevallen. Sommige winkels en restaurants zijn tijdelijk gesloten na het drukke wintersportseizoen. Maar ondanks dat is er nog genoeg te ondernemen om een geweldige vakantie te beleven in de Alpen. Heb jij plannen om de meivakantie in de Alpen door te brengen? Lees snel verder en doe inspiratie op!

Tip 1: ga de natuur in!

Pak je wandelschoenen of huur een fiets en trek de natuur in! De bomen hebben mooie groene bladeren, de bloemen komen in bloei en de eerste bloembakken komen tevoorschijn aan de balkons! De witte bergtoppen met de overgebleven sneeuw glimmen mooi in de lentezon en de weilanden kleuren weer groen. Uit eigen ervaring weet ik dat het weer vaak beter is dan men denkt. Ik heb de laatste jaren bij zomerse temperaturen kunnen genieten van al het moois in Oostenrijk tijdens de meivakantie. Naast dit is er nog een groot voordeel, het is er lekker rustig. Veel toeristen laten de Alpenlanden links liggen, omdat het weer te onvoorspelbaar kan zijn en men denkt dat er te weinig te doen is na het winterseizoen.

Sneeuw tijdens een bergwandeling in de meivakantie

Tip 2: bezoek een (berg)meer

In diverse Alpenlanden, zoals Oostenrijk, Zwitserland en Zuid-Duitsland zijn er mooie, grote meren. In de zomer is het vaak erg druk met toeristen. De meivakantie is een ideale tijd om bij mooi weer het water op te gaan met een boot. Neem een goedgevulde picknickmand mee en geniet van de rust en bekijk het landschap eens vanaf het water. Zeker op zonnige dagen geeft dit mooie plaatjes. Alleen in Duitsland vind je al genoeg prachtige meren om te bezoeken.

Tip 3: ontdek de activiteiten in de regio

Wandelen, mountainbiken en zwemmen, dit zijn bekende activiteiten om te doen als je de Alpenlanden bezoekt. Zeker ook in de lente! Er zijn diverse themawandelingen, met of zonder begeleiding, en mooie mountainbikeroutes waarbij je alle energie kwijt kan. Daarnaast worden in veel (toeristische) regio’s activiteiten georganiseerd. Van sportief tot cultureel is volop aanbod. Denk bijvoorbeeld aan boogschieten, boeren- en streekmarkten, muziekevenementen en hardloop- of trailwedstrijden. Stap de lokale VVV of vraag bij je accommodatie naar meer informatie over activiteiten die georganiseerd worden. Ook in de Ardennen vind een aantal leuke evenementen in de meivakantie. Zo vindt van 26 tot en met 28 april ROC d’Ardenne plaats in Houffalize, het grootste mountainbikefestival van België. Mocht je niet mee willen doen, kun je ook altijd als toeschouwer dit evenement bijwonen!

Mountainbiken in de Zillertal Arena

Tip 4: ga naar een gletsjer

Zit je dicht in de buurt van een gletsjer? Neem je wintersportspullen mee en ga een dagje de gletsjer op en geniet nog even van de sneeuw. Bij veel gletsjers is het nog mogelijk om in april en mei te skiën en snowboarden. Ben je niet zo van de wintersport, dan is het ook erg leuk om nu eens de gletsjer op te gaan en rond te kijken wat er bovenin de bergen afspeelt! Neem de lift, kijk rond en geniet boven in een berghut van een lekkere kop koffie of warme chocolademelk met slagroom en waan je nog even een wintersporter! Bezoek bijvoorbeeld de Pitztaler Gletscher. Hier vind je niet alleen een gletsjerskigebied, maar ook het hoogste café van Oostenrijk. Café 3.440 ligt, hoe ka het ook anders, op 3440 meter hoogte. Vanuit het café heb je een prachtig uitzicht op de omgeving en de vele drieduizenders in de regio. 

Tip 5: ga op zoek naar de culinaire hoogstandjes in de regio

Geniet van de culinaire lekkernijen die je vakantieregio te bieden heeft. Laat je verrassen in een gaststübe of konditorei. Met een beetje geluk kun je heerlijk op het terras zitten en genieten van het zonnetje. Ook in de Alpenlanden zijn kookworkshops in opkomst waarbij je eerst gezellig gaat koken en vervolgens samen geniet van je zelfbereide maaltijd. 

Koffiepauze in de bergen tijdens meivakantie

Tip 6: shoppen!

Mijn laatste tip is voor de shop-a-holics onder ons. Is het weer erg slecht, trek de stad in en wandel langs de winkels of vermaak je in een shoppingmall. Deze tip is ook voor mensen die niet naar de Alpen trekken, want ook vanuit Nederland kun je prima een dagje shoppen in bijvoorbeeld Duitsland. Denk bijvoorbeeld aan Keulen, Aken of Düsseldorf. Deze plaatsen liggen allemaal binnen 2,5 uur rijden van Utrecht en staan bekend om de vele shop-mogelijkheden.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.