Skip to navigation Skip to main content

Hoogste liften naar bergtoppen in de Alpen

Aiguille du Midi
© Pixabay

Liftjes in de Alpen zijn voor skiërs een must. Als wandelaar heb je er vaak vooral last van. Een wandeling over een mooie helling wordt toch een beetje minder als er overal liftpalen staan. Liever kijk je uit op puur natuur. Er is een uitzondering, dat zijn de bijzondere kabelbanen. Liften die écht hoog de bergen ingaan. Het is namelijk toch wel een uitje om in zo’n lift over een diep dal te zweven. Zeker als die kabelbaan naar een hoge top gaat. Een top, die je wellicht anders niet zou kunnen bereiken. Een top met waanzinnige uitzichten en liefst ook een restaurant. Wat wil je nog meer? In dit artikel staan de hoogste liften naar bergtoppen in de Alpen op een rijtje.

1. Aiguille du Midi, 3842m

De Aiguille du Midi is de hoogste top die je kunt bereiken met een lift in Frankrijk. Deze ‘naald’ in het Mont Blanc massief, bereik je vanuit Chamonix. De kabelbaan naar Aiguille du Midi gaat in twee etappes. Vanuit Chamonix ga je eerst naar de Plan de l’Aiguille (2317m), een tweede kabelbaan brengt je naar de top. Via een lift bereik je een indrukwekkend uitzichtplatform, met zicht op de Mont Blanc (4810m). Op een heldere dag kijk je zo ver als de Matterhorn en Monte Rosa. Op de top ligt restaurant 3842 en een souvenirshop. Hier koop je ansichtkaarten die je ter plekke kunt posten in de brievenbus, zodat ze het eigen poststempel krijgen van de Aiguille du Midi. Spanning vind je op het glazen uitzichtplatform ‘Step into the Void’. Verder kom je alles te weten over de geschiedenis en het alpinisme op de Mont Blanc in Espace Vertical en Espace Mont-Blanc.

2. Klein Matterhorn, 3821m

De mooiste en bekendste berg in Zwitserland is toch wel de Matterhorn. De hoogste skilift van Europa gaat, vanaf Trockener Steg (2939m), naar het kleine zusje van dit icoon: Klein Matterhorn (Matterhorn Glacier Paradise). Vanaf de Italiaanse zijde vertrekt er sinds de zomer van 2023 een 3S-lift vanaf Testa Grigia naar hetzelfde punt. Deze liftverbinding maakt het mogelijk om een uitstapje van Zwitserland naar Italië te maken en andersom (Matterhorn Alpine Crossing). Vanaf het bergstation op Klein Matterhorn vertrekken er twee sleepliften die nóg hoger gaan, naar de Gobba di Rollin op 3899 m.

Gondel Matterhorn Glacier Ride II
© Zermatt Bergbahnen AG

3. Punta Helbronner, 3466 m

Aan de Italiaanse zijde van de Mont Blanc kun je met de Skyway Monte Bianco naar Punta Helbronner/The Sky. De futuristische brengt je vanuit Courmayeur (1300m), via Pavillon du Mont Fréty (2173m) door naar Punta Helbronner op een hoogte van 3466 meter. De glazen cabine draait tijdens het klimmen langzaam rond. Het Adelaarsnest bovenop Punta Helbronner biedt een groot terras met 360 graden uitzicht op de omliggende bergtoppen. Wat de Skyway het meest bijzonder maakt is misschien wel de kans om door te reizen met de Panoramic Mont Blanc, een lift óver de Mer de Glace, door naar de Aiguille du Midi. Met deze lift ga je de grens over van Italië naar Frankrijk en dat hoog in de bergen tussen de Mont Blanc-toppen!

4. Hinteren Brunnenkogel, 3440 m

De naam van de lift, Wildspitzbahn, is bekender dan de top. Op de top van de Hinteren Brunnenkogel ligt het hoogste bergstation van Oostenrijk, op 3440m hoogte. Binnen vind je Café 3440, waar je niet alleen geniet van koffie en taart, maar ook van een waanzinnig uitzicht op gletsjers, sneeuw en ijs. De lift en het bergstation maken onderdeel uit van de Pitztaler Gletscher, aan het einde van het Pitztal.  

Uitzichtpunt Pitztaler Gletsjer
© Pitztaler Gletscher / TVB Pitztal

5. Dôme de Puy Salié, 3400 m

In Les Deux Alpes is het voor voetgangers mogelijk om een hoogte van 3400 meter te bereiken. Via de Jandri Express I, II en het bergtreintje kom je op je deze bijzondere plek. Hier kun je onder andere een wandeling maken door een ijsgrot en van het uitzicht op de Écrins genieten. Reken op een uitstapje van zo'n drie uur inclusief heen- en terugreis.

6. Cime Caron, 3200m

In Val Thorens vind je de Cime Caron, met één van de mooiste uitzichten van Europa. Een panorama van 360 graden laat meer dan 1000 toppen zien in Frankrijk, Italië en Zwitserland. Een oriëntatietafel zorgt dat je de Mont Blanc, La Meije en andere bergen daadwerkelijk herkent. Lunchen kun je bij Etape 3200. Vanuit Val Thorens bereik je de Cime Caron via 3 gondels (VT31 Cairn, VT32 Caron en VT33 Cime Caron).

Gondel naar de Cime Caron in Val Thorens
© OT Val Thorens / C.Cattin

7. Titlis, 3020m

Een van de bijzondere kenmerken van de lift naar de Titlis, is dat deze ronddraait. Vanaf het middenstation Stand naar de top op 3020m draait de lift 360 graden rond in de vijf minuten dat je onderweg bent. Onderweg kijk je naar steile rotswanden, diepe gletsjerspleten en sneeuwtoppen rondom. Op de top ligt de Titlis Cliff Walk, de hoogste hangbrug van Europa. Deze hangbrug op een hoogte van 3041 meter overspant een afgrond van 500 meter. Stalen zenuwen heb je nodig om de 150 voetstappen te nemen naar de overkant. De hangbrug bereik je via een ondergrondse tunnel en het uitzichtplatform. In het bergstation van de Titlis Rotair is uiteraard een restaurant.

8. Kitzsteinhorn, 3029m

Vlak onder de top van de Kitzsteinhorn ligt het hoogste punt van Salzburgerland, dat bereikbaar is met de lift. De Kitzsteinhorn, in het gletsjergebied rondom Zell am See/Kaprun wordt Gipfelwelt 3000 genoemd. Rond de top is een uitzichtplatform, een bioscoop en het Nationaal Park museum. Dit ondergrondse museum met informatie over de Hohe Tauern is uniek. De Gipfelbahn brengt je van het Alpincenter naar het hart van de Kitzsteinhorn. Door meerdere tunnels zijn alle onderdelen verbonden. Via een lift bereik je Top of Salzburg uitzichtplatform, je kijkt niet alleen op de Grossglockner, maar ook in de diepte naar Kaprun en Zeller See. Het Gipfelrestaurant laat je genieten van de gletsjerwereld achter grote ramen.

Uitzichtpunt Top of Salzburg op de Kitzsteinhorn
© Gletscherbahnen Kaprun

9. Zugspitze, 2962m

De Zugspitze, op de grens van Oostenrijk en Duitsland, is de hoogste berg van Duitsland (2962m). Op de top is van alles te beleven. Naast een restaurant met op het dak een uitzichtplatform vind je hier ook de ‘Faszination Zugspitze’. In dit museum krijg je informatie over de geschiedenis van de berg, de eerste beklimming en alles over de bouw van de liften. Het uitzicht reikt 250 km ver en toont hoge toppen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Vanaf Oostenrijk (Ehrwald) bereik je de top met de Tiroler Zugspitzbahn. Uit Duitsland vertrekt uit Garmisch-Partenkirchen een tandradbaan naar Zugspitzplatt (2600 m). Daar vandaan neem je de Gletsjerbahn naar de top. Of je stapt over, bij Eibsee, op Seilbahn Zugspitze. Deze hypermoderne gondellift verbrak drie wereldrecords: de hoogste liftpaal, grootste hoogteverschil en grootste afstand tussen twee liftpalen.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.