Over de Gotthardpas

gotthardpas door het tremoladal

11 april 2019

door Joanne in Reisverslagen

De Gotthardtunnel kent iedereen die dóór Zwitserland, naar Italië rijdt. Door de vele vakantiegangers, die deze route nemen, is deze tunnel in de zomer altijd erg druk. De drukte zorgt voor lange wachttijden, een groot nadeel van de tunnel. Wij staan nu dan ook stil, in de file. En files, zijn natuurlijk nooit leuk. Dit is dan ook hét moment om eens over de pas te gaan rijden. We verlaten de snelweg bij Wassen en beginnen aan de klim naar bijna 2100 meter hoogte.

Motorrijders over de pas

Meteen al bij het eerste dorpje valt op hoeveel motorrijders hetzelfde doen. Die nemen allen liever de pasweg, dan de tunnel. En dat is ook logisch, op een motor door een tunnel rijden is niet alleen ongezond, het is ook erg saai. Zeker als die tunnel 17 kilometer lang is! Een grote camper draai vlak voor ons de weg op. Dat is pech, niet alleen gaat de camper als een slak door de haarspeldbochten, het blokkeert ook ons uitzicht. Even later kunnen we deze slak, gelukkig, nog voorbij.

bergen rondom gotthardpas
Pasweg over de Gotthard (Foto: © PIxabay)

Twee wegen omhoog

We passeren Andermatt. Dit rustige dorpje is vooral bekend als wintersportbestemming. Als we een wit bordje zien met 'Gotthardpas' slaan we rechtsaf. Als de weg smaller wordt en het asfalt plaats maakt voor klinkers, beginnen we te twijfelen. Rijden we wel goed? We stoppen even om te checken. Er blijken inderdaad twee verschillende wegen naar boven te zijn; een brede, normale weg en dit oude straatje. Onze 4x4 zou dit aan moeten kunnen. We zien het als een avontuur en besluiten door te gaan op dit spannende weggetje.

Drukte op de pas

Terwijl we genieten van de uitzichten, hobbelen we verder over het oude straatje. Bovenop de Gotthardpas is het opeens echt toeristisch. Veel auto's en motoren stoppen om te genieten van het uitzicht. Er is een restaurant, een museum en er zijn winkeltjes. Wij rijden verder richting het dal over de normale weg. Deze weg is goed onderhouden, breed en prima te rijden. Te laat zien we dat onze gezellige, rustige klinkerweg ook een dalafdaling heeft. Jammer, maar omdraaien lukt hier niet direct. Als we al een paar kilometer verder zijn besluiten we dan maar de normale weg te blijven volgen naar Airolo.

Kaart van Gotthard tunnel en Gotthardpas
Neem jij de Gotthard tunnel of Gotthardpas? (Foto: © Googlemaps)

Uurtje genieten

Eenmaal gedaald naar Airolo sluiten we weer aan op de A2. Onze detour over de Gotthardpas, zo'n 35 km, heeft ons een klein uurtje gekost. Dat is inclusief een stop van 10 minuten om even te genieten van het uitzicht. Deze trip over de Gotthardpas is veel beter dan een uur in de file staan voor de tunnel!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips