Skip to navigation Skip to main content

Paznauner Höhenweg: meerdaagse wandelroute in Tirol

Wandelaars in Paznaun op de Paznauner Höhenweg
© TVB Paznaun – Ischgl

Op zoek naar een prachtige meerdaagse wandeling in Tirol? De Paznauner Höhenweg is een échte aanrader! Bereid je voor op negen etappes, 11.000 hoogtemeters en een afstand van 120 kilometer waar je zo’n 60 uur over doet. Een geweldige ervaring voor iedere fanatieke bergwandelaar. Ben jij klaar voor de meest diverse meerdaagse wandelroute van Tirol?

Meerdaagse wandeling door Paznaun

Paznaun is een veelzijdig dal in het zuidwesten van Tirol en wordt omgeven door het Silvretta-, Verwall- en Samnaunmassief. De dorpen Galtür, Ischgl, Kappl en See hebben stuk voor stuk hun eigen karakter en bieden uitstekende wandelmogelijkheden. Wie van bergen houdt, houdt van Paznaun. Je kunt hier tal van activiteiten ondernemen en ieder type bergliefhebber voelt zich hier thuis. Vanuit de dorpen kun je snel met de lift naar de diverse berggebieden. De grootste uitdaging op wandelgebied is de Paznauner Höhenweg. Een 9-daagse wandelroute die je meeneemt langs de mooie plekken van Paznaun. Verheug je op bergmeren, uitgestrekte alpenweides en imposante bergtoppen.

 Gegevens Paznauner Höhenweg

Duur 60 uur
Afstand 120 km
Hoogtemeters 11.050 m
Ondergrond Bosgrond, verharde paden, grind en stenen
Niveau gevorderd
Conditie
Techniek
Uitzichten
Uitzicht op het dal van Paznaun tijdens bergwandeling
© TVB Paznaun – Ischgl

Tips voor de voorbereiding

Een meerdaagse wandeling dient goed gepland en voorbereid te worden.

Wat je in ieder geval bij je dient te hebben:

 • Bergschoenen
 • Waterdichte kleding
 • Backpack
 • Wandelstokken
 • Drinkfles en trommel voor voedsel onderweg
 • Zonbescherming (pet, zonnebril, zonnebrand)
 • EHBO-artikelen incl. blarenpleisters
 • Huttenslaapzak
 • Reishanddoek
 • Cash geld
 • Slippers

Daarnaast is het aan te raden om enkele lange wandelingen maken ter voorbereiding op de tocht en om je schoenen goed in te lopen.

Etappes van de Paznauner Höhenweg

 

Etappe 1: See – Ascher Hütte
De eerste etappe is om op te warmen en slechts 12,5 kilometer lang. Wel heb je al 1480 hoogtemeters te overwinnen om de Ascher Hütte op een hoogte van 2256 meter te bereiken. Voor ontspanning onderweg is er het wellnesspark op de Medrigalm. 

 

Wist je dat: De Ascher Hütte is onderdeel van de culinaire Jakobsweg. Het door Andreas Spitzer gemaakte gerecht is speciaal voor de hut: spareribs ravioli | gerst | wortelgroent. Dit mag jeniet missen als je de Ascher Hütte bezoekt.

 

 

Hoehenweg Etappe 1 (8)
© TVB Paznaun - Ischgl

Etappe 2: Ascher Hütte – Kappl
De 21,5 kilometer van vandaag leiden je terug naar het dal, naar Kappl. Meer dalende meters dan hoogtemeters, maar onderschat de lengte niet. Zoek je onderweg naar een culinair hoogtepunt, maak dan een tussenstop bij de Gamperthun Alm. De Kaspressknödel  kunnen we aanraden!

 

Tip: Het is zeer de moeite waard om de route te verlengen met een omweg naar de Grübele See. Omgeven door de mooiste toppen van de Samnaun Alpen, biedt de Grübelesee een mystiek en betoverend zicht, dus de omweg is zeker de moeite waard.

Hoehenweg Etappe 2 (3)
© TVB Paznaun – Ischgl

Etappe 3: Kappl – Ischgl
Na de Tweede Wereldoorlog en voordat het toerisme zijn weg naar Paznaun vond, vertrokken de dalbewoners 's nachts steeds weer naar buurland Zwitserland. Er werd voedsel gesmokkeld, maar ook luxe artikelen zoals nylonkousen, tabak en koffie. Met het "smokkelaarspodium" betreed je de paden van de voormalige smokkelaars. Op basis van het verleden zal de combinatie van meer dan 20 kilometer wandelen en 2000 hoogtemeters veel van je vragen op de derde etappe. Het landschap van het Visnitztal maakt echter veel goed.

Hoehenweg Etappe 3 (9)
© TVB Paznaun – Ischgl

Etappe 4: Ischgl – Galtür
Misschien wel de mooiste etappe van de Paznauner Höhenweg loopt van Ischgl naar Galtür. Onderweg wachten spectaculaire hangbruggen, prachtige meren en adembenemende toppen. Vanaf de Rauher Kopf (2.478 m) zie je op een heldere dag zowel het Inntal als de Bielerhöhe.

 

Tip: de kleine omweg naar de Bergli See zorgt niet alleen voor een van de mooiste fotomomenten, maar biedt ook de mogelijkheid om even af ​​te koelen in het ijskoude water.

Hoehenweg Etappe 4 (10)
© TVB Paznaun – Ischgl

Etappe 5: Galtür – Friedrichshafener Hütte
Tijdens etappe 5 kun je even op adem komen door de geringe lengte. Je hebt vandaag 7 kilometer af te leggen, met 850 hoogtemeters.
Als alternatief is er de '1000 hoogtemeter route', die over de Sonnenkogel naar de Friedrichshafener Hütte leidt. Als je het nog uitdagender wilt, heb je ook de mogelijkheid om een ​​omweg te maken naar de Grießkogel.

 

Wist je dat: De Friedrichshafener Hütte maakt deel uit van de Culinaire Jacobsweg. Het gerecht dat het #YoungChefsPaznaun speciaal voor de hut heeft gemaakt - Alpina Schlutzkrapfen - paprika - chorizzo - roomkaas - mag bij een bezoek aan de Friedrichshafener Hütte niet ontbreken.

Hoehenweg Etappe 5 (11)
© TVB Paznaun – Ischgl

Etappe 6: Friedrichshafener Hütte – Darmstädter Hütte
Er zijn twee verschillende varianten van etappe 6. Voor welke je ook kiest, reken toch maar op een uur of zeven wandelen. De technische variant over de ‘Ludwig-Dürr-Weg’ heeft onze voorkeur!

 

Let op: Afhankelijk van het seizoen kunnen er nog sneeuwvelden zijn die overgestoken moeten worden - dit deel is dus niet voor geschikt voor beginners.

Hoehenweg Etappe 6 (7)
© TVB Paznaun - Ischgl

Etappe 7: Darmstädter Hütte – Niederelbe Hütte
Na de dag van gisteren, gaat het er vandaag weer iets gemoedelijker aan toe. Je blijft op hoogte en het terrein blijft uitdagend, de af te leggen afstand is echter een stukje korter. Ook hier zijn er twee varianten.

 

Tip: Als de 'Hoppe-Seyler-Weg' te moeilijk voor je is, biedt de 'Sepp-Höchel-Weg' langs de Seßladsee een goed alternatief. Beide paden zijn niet voor beginnende wandelaars.

Hoehenweg Etappe 7 (11)
© TVB Paznaun – Ischgl

Etappe 8: Niederelbe Hütte – Edmund Graf Hütte
Je wandelt langs meerdere meren en in de diepte zie je Kappl liggen. Die 700 meter klimmen en 600 meter dalen begin je zo tegen het einde van de Paznauner Höhenweg hoe dan ook te voelen.

 

Tip: Ervaren bergbeklimmers kunnen richting de Hohen Riffler (3168 m) gaan. De wandeltijd vanaf de Edmund Graf Hütte is ca. 2,5 uur. Voor deze routeverlenging dient je de juiste uitrusting mee te nemen.

Hoehenweg Etappe 8 (3)
© TVB Paznaun – Ischgl

Etappe 9: Edmund Graf Hütte – See
De Paznauner Höhenweg gaat allerminst als een nachtkaars uit. Om het eindpunt in See te bereiken moet je op de laatste dag nog meer dan 20 kilometer wandelen. Geniet nog één keer van de Blankasee, die niet alleen uitnodigt om te blijven hangen, maar ook een geweldige gelegenheid biedt voor verfrissing en het uitzicht op de Peziner Spitze!

Hoehenweg Etappe 9 (1)
© TVB Paznaun – Ischgl

Goodie bag bij het volbrengen van de tocht

Voor wie de Paznauner Höhenweg volledig weet af te leggen ligt er aan het einde van de route een goodie bag klaar. Je kunt aanspraak maken op deze goodie bag door voor de start een stempelkaart op te halen bij het toeristenbureau. Tijdens de negen etappes verzamel je stempels om na afloop je volle kaart te laten zien bij het VVV. Eventueel kun je er zelfs voor kiezen om de route in twee verschillende vakanties te lopen. Het is niet verplicht om de route in negen dagen achter elkaar te wandelen.

Praktische informatie Paznauner Höhenweg

Het wandelen van de Paznauner Höhenweg vraagt om een serieuze voorbereiding. Je moet in goede conditie zijn en ervaring hebben met het maken van meerdaagse wandelingen. Heb je dit niet, dan kun je beter voor een etappe of een andere wandeling in Paznaun kiezen. Zorg dat je bent voorbereid op diverse weersomstandigheden en check dagelijks het weerbericht. Deze interactieve wandelkaart van de Paznauner Höhenweg is handig bij de voorbereiding en planning van de tocht. Bagagetransport is niet mogelijk.

Tip: als je slechts een deel van de Paznauner Höhenweg wilt doen, mag je de "Obertaler Traumetappe" niet missen, die van Ischgl naar Galtür leidt. Tip: Als je op zondag op pad bent, moet je de andere kant op wandelen en de wandeling beginnen met een heerlijke brunch op de Larein Alpe.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met TVB Paznaun – Ischgl

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.