Skip to navigation Skip to main content

De fijnste weerapps en weersites voor als je gaat wandelen

Twijfel Weer Bergen

In Nederland volgt iedereen het weerbericht altijd wel een beetje. Je kijkt het journaal of je checkt Buienradar of Buienalarm voor je op pad gaat. Dan weet je of je je moet haasten of dat je juist beter nog even binnen kunt blijven. Als je in de bergen gaat wandelen is het goed om te weten wat voor weer het gaat worden. Niet alleen voor de lol, maar ook voor je eigen veiligheid. Op een zomerse bergtocht kom je liever niet onverwacht in een onweersbui terecht. Maar waar vind je het beste weerbericht en welke apps gebruik je daarvoor? Hier een aantal op een rij.

Yr

Dit is mijn favoriete weerapp. De app is van de Noorse weerdienst (yr.no) en hij is verrassend accuraat. Hij geeft de voorspelling op de korte termijn per uur weer. Deze app kun je in Noorwegen gebruiken, maar ook daarbuiten geeft hij prima informatie. Ik gebruik hem ook vaak in Nederland en tijdens vakanties. Yr is te downloaden voor Android en iOS.

Wolkenvelen boven de bergen
© Spalder Media Group

Alpenverein.de

Op de site van de Deutscher Alpenverein is een pagina met Bergwetter te vinden. Die is heel fijn om toe te voegen aan je startscherm. Je vindt er een overzicht van de hele Alpen. Je kunt daar het gebied aanklikken waarin je geïnteresseerd bent. Ik gebruik dit weerbericht vooral als ik op de bonnefooi onderweg ben en op zoek ben naar een gebied waar de zon wél schijnt.

Alpenverein.at

Deze Oostenrijkse site splitst de Alpen in tweeën en geeft een voorspelling voor de west- en voor de oostalpen. Daarnaast wordt voor alle bundeslanden een specifiekere voorspelling gedaan. De Alpen worden buiten Oostenrijk verder onderverdeeld in 9 gebieden, met een uitgebreide voorspelling. Daarnaast zijn er satellietbeelden en zelfs telefoonnummers om het weerbericht in de Alpen te achterhalen als je geen internet hebt.

Zamg.ac.at of Bergfex

Dit is het weerbericht van de Oostenrijkse Weerdienst. De app van Bergfex/Wetter is gebaseerd op deze voorspellingen. In de app vind je het weerbericht per bestemming. In de betaalde pro versie vind je ook een buienradar. Op de site kun je per bundesland informatie vinden over het weer en achtergrond over het weer en klimaat. Bergfex/Wetter is te downloaden voor Android en iOS.

Wisselvallig weer met wolken in de bergen
© Spalder Media Group

MeteoSwiss

Dit is de app van MeteoSwiss voor Zwitserland. De Zwitsers staan bekend om heel grondige en precieze analyses van de weermodellen. Naast het weer vind je informatie over bosbrandgevaar, UV straling en pollen. Op de site staan ook goede algemene beschrijvingen van het weerbericht: meteoschweiz.admin.ch. Deze zogenaamde ‘Algemeine Lage’ is interessant om te lezen als je het weer dat voorspelt is goed wilt begrijpen. MeteoSwiss is te downloaden voor Android en iOS.

Météo-France

In Frankrijk maak je gebruik van Météo-France. De Fransen hebben een uitgebreide app. Als je in de bergen gaat wandelen, dan zoek je naar de bergvoorspelling. Deze zijn geordend op berggebied. In de winter komt daar automatisch ook een sneeuw/lawine voorspelling bij. De app is ook in het Engels, dat leest prettig als je geen Frans begrijpt. Météo-France is te downloaden voor Android en iOS.

Wandelen in dichte bewolking

Apps en websites in Nederland

Als ik ga wandelen in Nederland dan check ik vaak de app van het KNMI of Het weer in Nederland. Het KNMI voelt zo lekker vertrouwd. Dan weet ik waar ik aan toe ben. Alleen is de app tamelijk summier (Android/iOS). Vaak open ik dan ook maar de website, die geeft nog net iets meer informatie. Een andere fijne app in Nederland is: Het weer in Nederland (Android/iOS). Deze is voor een app behoorlijk uitgebreid. Naast het actuele weer en de verwachting is er een Pro tab. Hier vind je de verschillende weermodellen waarop de voorspelling is gebaseerd. Superfijn als je zelf wilt begrijpen wat voor weer er aan komt.

Winterweer

In de winter kun je voor het weer natuurlijk naar wintersport sites gaan zoals bijvoorbeeld Snowplaza. Zij geven een prima overzicht van de voorspellingen op alle plekken in de Alpen. Wepowder is een site van freeriders die hun eigen weersvoorspelling maken. Dat is natuurlijk gericht op het voorspellen van waar verse sneeuw gaat vallen en wanneer je waar lekker kunt skiën.

Ook bij alle bestemmingen op Indebergen kun je een gedetailleerd weerbericht voor vandaag en de komende 14 dagen terugvinden.

Zomer Auteur11

Over Joris

Joris houdt van actie en avontuur. Zowel in de zomer als winter is hij veel in de bergen te vinden om te skiën, mountainbiken, klimmen of te hiken. Noem een willekeurige plaats in de Alpen en Joris is er geweest, of weet er in ieder geval veel van.