De 5 mooiste kastelen van Zuid-Tirol

De 5 mooiste kastelen van Zuid-Tirol

20 augustus 2018

door Thijs in Algemeen

Zuid-Tirol heeft meer dan 800 kastelen, herenhuizen en forten, waarvan de meeste zich in de buurt van Bolzano bevinden. Dit is niet verwonderlijk, omdat de Dolomietenroute lange tijd de enige route was die Noord- en Zuid-Europa met elkaar verbond. De Romeinse legioenen, de barbaarse cohorten, evenals de Napoleontische en Oostenrijkse troepen lieten sporen van hun veldslagen achter. Zelfs vandaag staan ​​wallen, wachttorens en kerkers boven op de toppen van de bergen of verbergen ze zich in de valleien. In dit weblog hebben we de 5 mooiste kastelen van Zuid-Tirol voor je op een rijtje gezet.

#1. Kasteel Tirolo/Tirol

Kasteel Tirolo in het Meraner Land, was de bakermat van de graven van Merano, de stad die tot de 15e eeuw ook de hoofdstad van Tirol was. Het eerste kasteel werd gebouwd vóór 1100, de tweede fase van de bouw vond plaats rond 1139/40 en de derde fase tegen de tweede helft van de 13e eeuw. Het zijn vooral de fresco's van de kapel en de prachtige romaanse portalen die marmeren sculpturen mythologische wezens vertegenwoordigen en de religieuze en geometrische motieven die een artistiek belang hebben. Het opmerkelijke gotische polyptische altaar is een replica, het origineel is in het Ferdinandeum-museum in Innsbruck. Sinds 2003 is het kasteel een museum, gewijd aan de geschiedenis en cultuur van Zuid-Tirol.

#2. Kasteel Roncolo/Runkelstein

Het kasteel Roncolo in de buurt van Bolzano, gebouwd in 1234 in gotische stijl, is een bijzondere plek omdat het de grootste aantal fresco's uit de Middeleeuwen herbergt. Bijzonder interessant zijn de groenaardschilderijen die Tristan en Iseult illustreren en de zeer zeldzame Garel-cyclus van de bloemenvallei, genoemd naar een van Arthur's beroemde ridders. Dit kasteel geeft een unieke kijk op hoe de adel in de late middeleeuwen, namelijk in de 14e eeuw leefden. Het kasteel is inmiddels omgetoverd tot museum en kan het hele jaar bezocht worden.

Buitenzijde van Kasteel Roncolo
In kasteel Runkelstein vind je een groot aantal fresco's (Foto: © DM Südtirol-Alto Adige)

#3. Fortezza/Franzensfeste

Fortezza, op het kruispunt van de Isarco en Pusteria vallei, is het grootste Oostenrijks-Hongaarse fort op het grondgebied van het voormalige Tirol. Het werd gebouwd tussen 1833 en 1838 als reactie op het Napoleontische uitbreidingsbeleid, maar kreeg nooit een aanval en veranderde al snel in een "kathedraal in de woestijn". Na de wapenstilstand van 1943 hebbn de Duitsers een bunker gebouwd in het fort om het goud van de Bank of Italy op te bergen, het 'Nazi Gold'. In 2005 is het fort heropend na restauratie. Je kunt het fort nu bezoeken als museum.

#4. Castel Coira/Churburg

De Churburg is een van de meest indrukwekkende burchten van Zuid-Tirol en ligt in het Val Venosta/Vinschgau. De binnenplaats van het kasteel, dat stamt uit de renaissance, wordt omzoomd door prachtige arcardebogen. Binnen vind je een unieke verzameling van wapens en harnassen uit de riddertijd.

#5. Castello Tasso/Burg Reifenstein

Vlakbij Sterzing ligt Burg Reifenstein, dat een van de best bewaard gebleven burchten van Zuid-Tirol is. De burcht bevindt zich bovenop een rots en wordt beschermd door een ringmuur. De voorburcht en hoofdburcht zijn met elkaar verbonden door middel van een metershoge brug. Reifenstein stamt uit het jaar 1100 en destijds verbleven hier diverse hoge functionarissen. Vlakbij de burcht staat het historische St. Zenokerkje.

Gevel van Burg Reifenstein
Burg Reifenstein is een van de best bewaard gebleven burchten van Zuid-Tirol (Foto: © Wikimedia Commons)
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips