Oostenrijk wijnland: ontdek de mooiste wijngaarden

Oostenrijk wijnland: ontdek de mooiste wijngaarden

24 juli 2018

door Thijs in Algemeen

Uit Oostenrijk komen de meest heerlijke wijnen. De wijnen vallen op door hun zuiverheid en worden in ons land steeds populairder. Een witte wijn uit Oostenrijk is doorgaans fris en een rode Oostenrijkse wijn staat te boek als elegant en fruitig. De Grüner Veltliner is onder veel wijnliefhebbers geliefd en ook wordt er veel Riesling geproduceerd. In dit weblog nemen we diverse wijngebieden en wijngaarden in Oostenrijk onder de loep.

Wijnarchitectuur

De wijnboeren van Oostenrijk stellen niet alleen de hoogste eisen aan hun wijnen, maar ook aan de esthetische vormgeving van hun wijngaarden. Ze richten zich bewust op traditionele bouw, maar maken ook gebruik van moderne accenten, die het karakter van hun producten onderstrepen. Zowel in de kelders, als in de proef- en opslagruimtes: tijdens een ontdekkingsreis door de Oostenrijkse wijngebieden is de nieuwe bouwcultuur niet over het hoofd te zien.

Weingut Nimmervoll
Weingut Nimmervoll in Wagram in Niederösterreich (Foto: © Österreich Werbung / Hertha Hurnaus)

Niederösterreich

Idyllische wijnstraatjes, historische wijnboerderijen en moderne vinotheken, vormen het decor voor het begin van het wijnseizoen in Niederösterreich. Het architectonisch unieke gebouwencomplex van Freigut Thallern bevat bijvoorbeeld een historische wijngaard, een romantisch wijnmakershotel, een vinotheek en een kloosterrestaurant. De Prandtauerhof in Joching in de Wachau presenteert zich als een barok juweel, waar je op een stijlvolle binnenplaats met bogengaanderijen kunt genieten. LOISIUM wijnwereld & vinotheek in Langenlois staat garant voor visueel en smakelijk genieten: voor de vormgeving van het imposante gebouw, dat als een zilveren kubus midden in de wijngaarden ligt, tekende de New Yorkse toparchitect Steven Holl.

Steiermark

Een aantal wijngaarden in Steiermark laten op een moderne en creatieve manier zien, dat ze aansluiten op hun vruchtbare, heerlijke omgeving. In Ratsch aan de wijnroute, nodigt Weingut Bullmann uit tot een bezoek aan het stijlvolle proeflokaal midden in het groen: de Oostenrijkse architect Hermann Eisenköck zorgde met een sober gebouw van hout en glas voor een hedendaagse interpretatie van een wijnmakerij. Ook Wilfried Schilhan beschouwt zijn wijnmakerij in Gamlitz als identiteitsbepalend element. Het indrukwekkende gebouw waarin de verwerking, rijping, opslag, proeverij en verkoop onder één dak plaatsvinden, ligt hoog op de heuvelrug en is al van veraf te zien. De richting is duidelijk: internationaal, modern en creatief.

Proeflokaal van Weingut Bullmann
Het proeflokaal van Weingut Bullmann in Ratsch an der Weinstraße (Foto: © Steiermark Tourismus)

Südburgenland

In de gezellige kleine huisjes tussen de wijngaarden - de ‘Kellerstöckln' - waar vroeger de mondvullende Blaufränkisch, de pittige Welschriesling en de fruitige Uhudler rijpten, kun je uitstekend vakantie vieren. Weinloft Radlingberg bij Edlitz biedt bijvoorbeeld plaats aan twee tot vier personen. Het interieur van de huisjes, die een keuken en een klein terras hebben, is uitgevoerd in zachte wit- en bruintinten. En in het knusse hemelbed slaap je heerlijk rustig, om de volgende ochtend wakker te worden met uitzicht op de wijngaard.

Vakantiehuisje van Weinloft Radlingberg
Een tot vakantiehuis verbouwde 'Kellerstöckln' op Weinloft Radlingberg (Foto: © Weinloft Radlingberg)

Wat is jouw favoriete wijn uit Oostenrijk? Laat een reactie achter!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips