Forggensee: het grootste stuwmeer van Duitsland

Forggensee: het grootste stuwmeer van Duitsland

25 juni 2018

door Thijs in Algemeen

De Forggensee ligt vlakbij Füssen en Schwangau, aan de grens met Oostenrijk. Met een lengte van 12 kilometer en een breedte van maximaal 3 kilometer, is de Forggensee het grootste stuwmeer van Duitsland en het op vijf na grootste meer van Beieren. Het meer wordt gevoed door de rivier de Lech en het waterpeil staat van juni tot midden oktober op z’n hoogst. In de winter laat men het meer vrijwel volledig leegstromen, om vervolgens het smeltwater uit de bergen weer op te kunnen vangen. In dit weblog lees je alles over het grootste kunstmatige stuwmeer van Duitsland, de Forggensee.

Forggensee: zomerse en winterse belevenis

In de zomer leent de Forggensee zich uitstekend voor zonnebaden en watersport. Er zijn verschillende zeilscholen en ook het maken van een boottochtje is mogelijk. Ook wanneer je hier in de winter op vakantie bent, is een uitstapje naar de Forggensee de moeite waard. Het stuwmeer is dan zo goed als leeg, waardoor je over de bodem kunt lopen. Op sommige plekken zijn dan zelfs nog de sporen van oude gebouwen en straten zichtbaar, die moesten worden gesloopt ten behoeve van het stuwmeer. De Forggensee heeft meerdere functies. In de eerste plaats wordt er met behulp van waterkrachtcentrales energie opgewekt, maar ook moet het meer overstromingen voorkomen die kunnen ontstaan door het vele smeltwater. In de loop der jaren heeft het meer ook een belangrijke toeristische functie gekregen, zowel bij vakantiegangers als de lokale bevolking.

Het landschap rond de Forggensee
Het veelzijdige landschap rond de oevers van de Forggensee (Foto: © Pixabay)

Ontstaan van het grootste stuwmeer van Duitsland

Aan het einde van de 19e eeuw werd er voor het eerst gesproken over een stuwmeer in de gemeente Roßhaupten. In 1910 werd het plan voor een stuwdam concreet, maar door de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd het project stilgelegd. In de jaren ’50 werd uiteindelijk begonnen met de bouw van een stuwmeer dat gevoed zou gaan worden door de rivier de Lech. Hiervoor hebben enkele boeren noodgedwongen moeten verhuizen, wat aanvankelijk tot groot verzet leidde. In 1954 was het stuwmeer voltooid en stroomden er duizenden liters water het meer in.

Landschap Forggensee
Duitslands grootste stuwmeer en het op vijf na grootste meer van Beieren (Foto: © Pixabay)

Boottocht op de Forggensee

Sinds 1955 varen er passagiersschepen over de Forggensee. Van 1 juni tot 15 oktober varen dagelijks de twee schepen MS Allgäu en Füssen uit vanuit de haven van Füssen. Tijdens een korte of een lange boottocht heb je onder andere een prachtig uitzicht op Schloss Neuschwandstein, de ‘skyline’ van Füssen en de bergwereld van de Ammergauer, Lechtaler en Tannheimer Alpen. Daarnaast zijn er gedurende het hele seizoen speciale tours te boeken, zoals romantische avondtrips of een jazzrondvaart tijdens de opening van het Füssener Jazzfestival.

Boot op de Forggensee
Op de Forggensee kun je ook boottochtjes maken (Foto: © Tourismus Füssen)

Perfecte omgeving om in te fietsen

Rond de oevers van de Forggensee is niet gebouwd, waardoor de natuur overal z’n vrije gang heeft kunnen gaan. Wandelaars en recreatieve fietsers vinden hier optimale omstandigheden. Rond het meer en de nabijgelegen Hopfensee, loopt een 38 kilometer lange fietsroute die grotendeels geasfalteerd is. Overal heb je een prachtig uitzicht op de uitlopers van de Alpen. Onderweg kom je verschillende picknickplekken tegen om even uit te rusten. Een andere aanrader is de Emmentalerradweg. Langs de route liggen meerdere kaasmakerijen die bezichtigd kunnen worden.

Fietsen langs de Forggensee
Op de Forggensee kun je ook boottochtjes maken (Foto: © Tourismus Füssen)

Meer informatie over de regio rond de Forggensee

De Forggensee ligt midden in de Allgäuer Königswinkels regio, een gebied dat met name bekend staat om kastelen en paleizen. Schloss Neuschwanstein bij Schwangau is wereldberoemd en trekt jaarlijks miljoenen toeristen vanuit de hele wereld. Het sprookjesachtige kasteel van Koning Ludwig II is een must-see wanneer je hier op vakantie bent. Andere beroemde kastelen die zich hier in de directe omgeving bevinden zijn Schloss Hohenschwangau en Schloss Linderhof. Ook kun je een uitstapje maken naar het klooster van Ettal of de historische steden Füssen, Kempten en Kaufbeuren. Wandelliefhebbers kunnen zich bij de Forggensee verheugen op tal van routes van verschillende niveaus.

Ben jij wel eens bij de Forggensee geweest? Laat een reactie achter!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips