Skip to navigation Skip to main content

Vignet Oostenrijk 2023

Vignetoostenrijk2023

Het vignet Oostenrijk 2023 is verplicht voor alle motorvoertuigen (tot 3500 kilo) die op de Oostenrijkse snelwegen rijden. Niet alleen als je op vakantie gaat naar het land, maar ook wanneer je via Oostenrijk naar bijvoorbeeld Italië rijdt. Uitzonderingen zijn de zogeheten ‘Sondermautstrecken’. Op deze wegen is geen vignet nodig en moet apart tol betaald worden. Je kunt het vignet vooraf aanschaffen, maar ook onderweg of digitaal. In dit weblog lees je alles wat je moet weten over het vignet Oostenrijk 2023.

Waarom heb je een vignet nodig in Oostenrijk?

Op bepaalde Oostenrijkse wegen geldt sinds 1997 tolplicht. Je hoeft gelukkig niet om de zoveel kilometer te stoppen bij een tolpoortje. Dit gaat automatisch met het vignet Oostenrijk 2023. De tolplicht geldt voor alle motorvoertuigen die niet zwaarder dan 3500 kilo wegen. Zwaardere voertuigen, zoals campers en vrachtwagens, betalen tol via de speciale ‘GO-box’ die zij vooraf kunnen aanvragen op de website van ASFiNAG, de beheerder van de Oostenrijkse wegen. Het vignet Oostenrijk 2023 is verkrijgbaar bij de ANWB en Vignetbestellen.nl.

Vrijstellingen van het Vignet in Oostenrijk 2023

Sinds december 2019 zijn er een aantal plaatsen in Oostenrijk waar geen vignet (meer) nodig is. Dus rijd je via onderstaande wegen, dan is hier nu geen vignet meer nodig. Bekijk ook voor de zekerheid deze kaart van de ASFINAG met de vignetplichtwegen.

  • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbranz – Hohenems)
  • Linzer Autobahn A26
Vignet Oostenrijk 2022 op de voorruit plakken
© Spalder Media Group

Vignet Oostenrijk 2023: ook digitaal

Het vignet Oostenrijk 2023 is ook digitaal verkrijgbaar. Geen sticker op je voorruit, maar een digitaal vignet dat gekoppeld is aan het kenteken van je auto. De prijs is hetzelfde als het fysieke vignet. Het digitale vignet 2023 kun je online bestellen via ASFiNAG of VignetBestellen.

Belangrijke informatie over het digitale vignet Oostenrijk

Als je ervoor kiest om het digitale vignet online aan te schaffen, dan geldt het recht van 14 dagen bedenktijd. Daarom is het digitale vignet pas na 18 dagen geldig. Zorg er dus voor dat je op tijd bent met de aanschaf ervan. Ook is het sinds enige jaren mogelijk om het digitale vignet bij een aantal tolstations en verkoopkantoren van ASFiNAG aan te schaffen en bij automaten van een aantal tankstations (vlakbij de grens). Kies je voor één van deze opties, dan vervalt de termijn van 18 dagen en is het vignet Oostenrijk 2023 direct geldig.

Ford met vignet 2022 Oostenrijk op voorruit
© Spalder Media Group

Wat kost het vignet Oostenrijk 2023?

Het vignet Oostenrijk 2023 is verkrijgbaar voor 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Het voordeel van het jaarvignet is dat je 2 maanden extra cadeau krijgt en dat dit vignet dus 14 maanden geldig is. Kies je voor een sticker vignet, dan kun je dat vooraf in Nederland aanschaffen, maar ook onderweg bij een aantal tankstations vlakbij de grens. Hieronder vind je de prijzen van website ASFiNAG.

Prijzen auto’s
10 dagen 2 maanden 1 jaar
€ 9,90 € 29,- € 96,40
Prijzen motoren
10 dagen 2 maanden 1 jaar
€ 5,80 € 14,50 € 38,20
16424 - met de auto op de snelweg in oostenrijk
Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.