Berghutten: de 10 oudste in de Alpen

Berghutten: de 10 oudste in de Alpen

3 september 2018

door Thijs in Algemeen

Er liggen tal van berghutten in de Alpen. De één nieuw en modern, de ander al tientallen jaren oud. Bijzondere historische gebouwen waar bergsporters vaak al honderden jaren komen. In dit blog hebben we de 10 oudste berghutten van de Alpen op een rijtje gezet. Gelegen op een prachtige locatie, met gastvrij personeel en authentiek bergvoedsel. Bij binnenkomst lijkt het net of de tijd heeft stil gestaan!

#1. De Salmhütte - 1799

Deze berghut ligt in het hart van Nationaal Park Hohe Tauern, aan de voet van de Grossglockner. De Salmhütte is één van de oudste berghutten die nog steeds in gebruik is. De hut is gebouwd door- en voor bergbeklimmers en bereikbaar middels een wandeling van 3 (vanaf het Glocknerhaus) of 5 uur (vanaf Heiligenblutt).

Gevel van de Salmhütte aan de voet van de Grossglockner
De Salmhütte (Foto: © Salmhütte)

#2. De Grünhornhütte - 1863

De Gründhornhütte ligt op een hoogte van 2448 meter in de Glarner Alpen. Het is de eerste berghut voor alpinisten die is gebouwd door de Zwitserse Alpenclub. De hut biedt plaats aan 8 personen, maar verwacht geen luxe of eten. De Gründhornhütte is meer een noodhut, omdat de Fridolinshütte zich vlakbij bevindt.

Grünhornhütte in de Glarner Alpen
De Grünhornhütte (Foto: © Grünhornhütte)

#3. De Knorrhütte - 1853

Net boven Garmisch-Partenkirchen, in het Wettersteingebergte, ligt de Knorrhütte. De berghut ligt, op Duitse bodem, het dichtst bij de Zugspitze. De Knorrhütte ligt op 2052 meter hoogte en is een perfect startpunt voor de beklimming van de hoogste berg van Duitsland.

Knorrhütte bij de Zugspitze
De Knorrhütte (Foto: © Knorrhütte)

#4. De Clarahütte - 1872

De Clarahütte werd gebouwd in opdracht van Johann Stüdl, omdat hij als één van de eerste het belang van het toerisme op de Grossglockner begreep. De hut ligt in het Umbatal. In de loop der jaren heeft de Clarahütte meerdere malen schade ondervonden door lawines. Om dit te voorkomen heeft men tegenwoordig lawinebrekers om de hut heen gebouwd.

Clarahütte in het Umbatal
De Clarahütte (Foto: © Clarahütte)

#5. De Bochumer Hütte - 1832

De Bochumer Hütte wordt ook wel de Kelchalpe of Kelchalm genoemd. De hut ligt vlakbij het plaatsje Aurach en werd in 1832 gebouwd om onderkomen te kunnen bieden aan de mijnwerkers. Daar kwam in 1928 verandering in, want vanaf toen werd de hut gebruikt voor alpinisten. De hut heeft haar naam te danken aan de Bochumse sectie van de Duitse Alpenvereniging. Zij veranderden in 1964 de naam naar Bochemer Hütte.

Bochumer Hütte vlakbij Aurach
De Bochumer Hütte (Foto: © Bochumer Hütte)

#6. De Kürsingerhütte - 1842

De Kürsingerhütte ligt in Nationaal Park Hohe Tauern, aan de voet van de Keeskogel, midden tussen de gletsjers van de Grossvenediger en boven de Obersulzbachkeesgletsjer. De hut werd gebouwd in 1842, maar omdat deze enkele jaren daarna compleet was vergaan, werd de hut in 1874 helemaal opnieuw gebouwd.

De Kürsingerhütte in Nationaal Park Hohe Tauern
De Kürsingerhütte (Foto: © Kürsingerhütte)

#7. De Studlhütte - 1868

De Studlhütte werd gebouwd in 1868. De hut ligt op een hoogte van 2802 meter, op de flanken van de Grossglockner. Door verbouwingen is de hut inmiddels flink uitgebreid en kunnen er maar liefst 122 personen overnachten. De gasten worden onder begeleiding van gastheer Georg Oberlohr iedere avond voorzien van de lekkerste Tiroler specialiteiten. Alles wordt gemaakt van lokale producten.

De Studlhütte op de flanken van de Grossglockner
De Studlhütte (Foto: © Studlhütte)

#8. De Johannishütte - 1857

De Joannishütte werd in 1857 gebouwd door Franz Keil. Sinds de opening heeft de hut al diverse metamorfoses ondergaan en kunnen er inmiddels 50 personen overnachten. De Johannishütte bevindt zich in het Hinterbircher Dorfertal, op de zuidflank van de Grossvenediger. Deze berg is middels een 5 uur durende wandeling vanaf de hut bereikbaar.

De Johannishütte in het Hinterbircher Dorfertal,
De Johannishütte (Foto: © Johannishütte)

#9. De Berliner Hütte - 1879

De Berliner Hütte ligt op 2042 meter hoogte, middenin het hooggebergte van het Zillertal. De hut werd geopend in 1879 en is een historisch monument. Door de vele verbouwingen in de afgelopen jaren is de berghut flink gegroeid en kunnen er nu ruim 200 personen overnachten. De Berliner Hütte biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergwereld van het Zemmgrunddal.

De Berliner Hütte in het Zillertal
De Berliner Hütte (Foto: © Berliner Hütte)

#10. De Gamskarkogelhütte - 1828

De Gamskarkogelhütte ligt op een hoogte van 2467 meter, op de top van de gelijknamige berg en wordt ook wel de Badgasteinerhütte genoemd. De Gamskarkogel staat ook wel bekend als de hoogste grasberg van Europa. In het oudste gedeelte van de hut is de keuken gevestigd. Er is een speciale goederenlift die zorgt voor de bevoorrading en er kunnen 31 personen overnachten.

De Gamskarkogelhütte op de hoogste grasberg van Europa
De Gamskarkogelhütte (Foto: © Gamskarkogelhütte)
Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips