Skip to navigation Skip to main content

11 fijne berghutten in de Zillertaler Alpen

Olpererhütte Zillertal Tirol
© Tirol Werbung, Schwarz Jens

Tijdens een wandeling in de Zillertaler Alpen, heb je een brede keuze aan berghutten. Van modern tot traditioneel en zelfs met mogelijkheden voor een overnachting. Stuk voor stuk bieden ze de lekkerste Tiroler specialiteiten, gemaakt met producten uit de regio. Lekker eten, gastvrijheid, warmte en een bijzondere ervaring staan bij deze berghutten centraal en in de meeste gevallen zijn ze ook nog eens gemakkelijk bereikbaar!

1. Alpengasthaus Dominikushütte

Aan het einde van de Schlegeis Alpenstrasse, net boven het stuwmeer, ligt op 1805 meter hoogte de Dominikushütte. De hut biedt een prachtig uitzicht op het meer en de omliggende bergwereld. Het is een gezellig familiebedrijf waar je geniet van de lekkerste Tiroler specialiteiten. Ook is het mogelijk om in de hut te overnachten.

2. Berghotel Gerlosstein - Gerlosstein

Berghotel Gerlosstein is zonnig gelegen en biedt uitzichten over een groot gedeelte van het Zillertal. Het hotel ligt op een hoogte van 1650 meter, is traditioneel ingericht en heeft een heerlijk zonneterras (met speeltuin). Hier geniet je onder andere van salades uit eigen tuin en huisgemaakte taarten. Het hotel is bereikbaar met de Ramsberglift, de Gerlossteinbahn of te voet vanaf de Hainzenberg.

Wandelaars op de top van de Gerlosstein
Wandel zeker even naar de top van de Gerlosstein

3. Furtschaglhaus - Ginzling

Het Furtschaglhaus werd gebouwd in 1889. De hut ligt op een hoogte van 2295 meter en is bereikbaar via een 2,5 uur durende wandeling vanaf de parkeerplaats van het Schlegeis stuwmeer. Vanaf het zonneterras kun je de hoogste bergtoppen van de Zillertaler Alpen bekijken, terwijl je geniet van de smaakvolle gerechten van eigenaren Barbera en Hans. Ook is er mogelijkheid tot overnachten.

4. Grawandhütte - Ginzling

Onderweg naar de Berliner Hütte passeer je de Grawandhütte. Deze prachtige berghut ligt op een hoogte van 1640 meter. Alles aan de hut is authentiek en traditioneel. Er zijn kamers waar je kunt overnachten en in de gezellige Stube geniet je van allerlei huisgemaakte specialiteiten.

Berliner Hütte 6
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Na je bezoek aan de Grawandhütte wandel je zo door naar de Berliner Hütte

5. Gschösswandhaus - Finkenberg

Het Gschösswandhaus werd gebouwd in 1926 en ligt op een hoogte van 1784 meter, vlakbij het bergstation van de Penkenbahn. Er is een groot zonneterras aanwezig en een speelplaats voor de kinderen. Vanaf de berghut heb je toegang tot allerlei wandelpaden en geniet je van uitzichten op het dorp, het Zillertal en de omliggende bergen.

6. Olpererhütte - Ginzling

De Olpererhütte ligt op 2389 meter hoogte, middenin de Zillertaler Alpen. De hut en is bereikbaar via een +/- 90 minuten durende wandeling vanaf de parkeerplaats van het Schlegeis stuwmeer. De hut wordt ook wel gezien als het start- of eindpunt van de Neumarkter Runde. De hut werd gebouwd in 1881 en herbouwd in 2006. De Olpererhütte biedt ook mogelijkheid tot overnachten.

Olpererhütte Zillertal Tirol (1)
© Tirol Werbung, Schwarz Jens
In de Olpererhütte kun je ook overnachten

7. Tristenbachalm - Ginzling

Bij een bezoek aan de Tristenbachalm voel je je gelijk helemaal thuis dankzij de hartelijkheid van de familie Klausner. Deze traditionele berghut ligt op een hoogte van 1200 meter, op een groene bergweide vol met bloemen. Het terras is groot en binnen vind je twee Stubes en een speciale ruimte voor evenementen.

8. Pfitscherjoch Haus

Het Pfitserjoch Haus ligt op de grens tussen Oostenrijk en Italië, op 2276 meter hoogte. Het is een familiebedrijf dat al minstens 5 generaties oud is. De hut is bereikbaar via een gemoedelijke wandeling vanaf het Schlegeis stuwmeer. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en voert langs denderende watervallen, lariks- en dennenbomen. Het Pfitscherjoch Haus biedt mogelijkheid tot overnachten.

Schlegeis Alpenstrasse
© VERBUND Tourismus Schlegeis Alpenstraße
Vanaf het Schlegeis stuwmeer wandel je naar het Pfitserjoch Haus

9. Granatalm - Mayrhofen

Zowel zomers als ’s winters wordt de Granatalm druk bezocht. De berghut ligt op een hoogte van 2095 meter, vlakbij het bergstation van de 8er Finkenberg gondel en de Speichersee. Het is een moderne berghut in Tiroler stijl. Hier kun je terecht voor goed eten en een goed glas wijn. Tip: speeltuin Pepi’s ligt vlakbij de berghut.

10. Gasthaus Zimmereben - Mayrhofen

Gasthaus Zimmereben is een traditioneel ingerichte berghut, gelegen op een hoogte van 853 meter. De huisgemaakte specialiteiten uit de regio, de gezellige sfeer, het bergpanorama op de achtergrond en het uitzicht op het dal, maken dat je tijdens een zonnige dag uren kunt vertoeven op het terras. De hut is na een wandeling van +/- 45 minuten te bereiken. Ook heb je vanaf hier toegang tot 3 Klettersteigen.

11. Greizer Hütte - Ginzling

De Greizer Hütte is een bijzondere en historische berghut. De hut ligt op een hoogte van 2227 meter en werd gebouwd in het jaar 1983. De openingstijden hangen af van het weer, maar in de meeste gevallen is de Greizer Hütte geopend van midden juni tot begin oktober. Ook is het mogelijk om er te overnachten. Een bezoek aan de hut is een bijzondere ervaring.

Zomer Florien

Over Florien

De bergen hebben iets magisch en dat is een gevoel dat iedere keer weer naar boven komt als Florien er is. Jaloersmakende momenten vergeleken met hier, want waarom hebben wij geen bergen? Ze is voornamelijk 's winters in de Alpen te vinden, maar ook in de zomermaanden wil Florien nog meer magische plekken ontdekken in de bergen.