Skip to navigation Skip to main content

Mag je wandelstokken meenemen in het vliegtuig?

Wandelstok

Wanneer je je wandelstokken wilt meenemen in het vliegtuig moet je aan bepaalde richtlijnen voldoen. Wil je op zeker spelen, kies er dan altijd voor om je wandelstokken in je ruimbagage te stoppen. Je wandelstokken als handbagage bij je houden is niet altijd verstandig. Hoewel iedere luchtvaartmaatschappij andere regels hanteert, is de kans aanwezig dat je er niet mee langs de douane komt. In dit artikel alles over wandelstokken meenemen in het vliegtuig.

Ruimbage of handbagage

Wanneer je op wandelvakantie gaat met het vliegtuig dan vraag je je altijd weer af hoe je je wandelstokken gaat meenemen. Als je ze in je ruimbagage stopt, loop je het risico dat ze beschadigen. Kies je ervoor om ze als handbagage mee te nemen, dan moet je ze eerst door de douane en in het vliegtuig zien te krijgen. En de kans hierop is klein. Het korte antwoord op de vraag ‘Mag je wandelstokken meenemen in het vliegtuig?’ is nee. Lees je je goed in en houd je van een gokje, dan kan het je ook zomaar wél lukken.

Richtlijnen van luchtvaartmaatschappijen

Iedere luchtvaartmaatschappij en vliegveld heef eigen regels met betrekking tot (hand)bagage. Soms zijn wandelstokken toegestaan in de cabine, terwijl bij andere duidelijk staat dat je ze moet inchecken. Op vliegvelden waar veel wandelaars passeren, zijn ze mogelijk net iets makkelijker dan elders. Ben je van plan om je stokken mee te nemen in het vliegtuig, doe hier dan navraag na bij de airline en het vliegveld.

Wandelstokken meenemen in ruimbagage

Wandelstok als handbagage meenemen

Mocht je ervoor kiezen om je wandelstokken mee te nemen als handbagage, zorg dan dat de (stompe) punt van je stok korter dan 6 centimeter is en dat deze zijn voorzien van beschermdoppen. Ook de maximale afmetingen mogen niet worden overschreden. Hoe kleiner je wandelstok kunt opvouwen of inschuiven, hoe beter.


Bekijk het aanbod van wandelstokken bij Bever >

Wandelstok als ruimbagage meenemen

Wanneer je je wandelstokken als ruimbagage wilt meenemen dien je deze goed in te pakken. Je wilt niet dat je stokken beschadigen, of dat je overige bagage schade oploopt. Maak je wandelstokken zo klein mogelijk en verpak ze in een speciaal hiervoor ontworpen tas of bubbeltjesplastic. Zo zijn je wandelstokken goed ingepakt en kunnen ze tegen een stootje.

  • Transavia: ja, je mag je wandelstokken meenemen als ruimbagage.
  • KLM: ja, je mag je wandelstokken meenemen als ruimbagage.
  • TUI FLY: ja, je mag je wandelstokken meenemen als ruimbagage.
Wandelstokken mee in het vliegtuig?

Alternatief voor wandelstokken in het vliegtuig

Is dit voor jou allemaal veel te veel gedoe, dan is wandelstokken ter plaatse huren een goed alternatief. Kijk online alvast naar het aanbod en de locatie van de verhuurshop. Wees kritisch op de stokken die je gaat huren en kijk of ze aan je verwachtingen en wensen voldoen.
Wil je je wandelstokken niet bij je overige bagage stoppen, dan kun je deze ook alvast vooruit sturen. Zo kun je net wat meer aandacht aan de bescherming van je stokken besteden, omdat de rest van je spullen niet ook nog in de tas hoeft te passen.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.