8 mooie treinreizen in de Alpen

8 mooie treinreizen in de Alpen

26 november 2018

door Florien in Algemeen

Op vakantie een reis met de trein maken is altijd een leuk avontuur. Smalle sporen, historische bruggen en monumenten passeert u onderweg. Sommige trajecten zijn al eeuwenlang in gebruik en nemen u mee terug in de tijd. Daarnaast is het altijd genieten van spectaculaire uitzichten op de omliggende bergen en dalen. In de Alpen zijn veel mooie treinreizen te maken. In dit weblog licht ik voor u de 8 mooiste uit.

#1. Arlbergbahn

De Arlbergbahn verbindt de plaatsen Innsbruck en Bludenz met elkaar. De spoorweg werd gebouwd in 1880 en heeft een totale lengte van 135,7 kilometer. De Arlbergbahn rijdt, zoals de naam eigenlijk al zegt, door het Arlberg gebergte heen. Om die reden heeft de spoorweg vaak met problemen als lawines en modderstromen te maken. De uitzichten zijn in ieder geval prachtig en de verschillende stops onderweg maken dat u de route gemakkelijk kunt inkorten.

#2. Bernina Express

De Bernina Express wordt door velen gezien als één van de mooiste treinritten van de Alpen. De trein verbindt Chur, de oudste stad van Zwitserland met Tirano in Italië. De lengte van het spoor is ruim 60 kilometer en daarbij passeert u allerlei oude bruggen en viaducten. Samen met de Albula spoorlijn is de Bernina Express onderdeel van de 130 kilometer lange Rhätische spoorweg. Beide trajecten zijn opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Bernina Express
Samen met de Abula spoorlijn is de Bernina Express opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst (Foto: © Flickr, CC BY-SA 2.0, Alain Rouiller)

#3. Mont Blanc Express

De Mont Blanc Express is aan het begin van de 20e eeuw gebouwd omdat het toerisme toenam en er een behoefte kwam aan een verbinding tussen het Zwitserse Martigny en het Franse Chamonix. In ongeveer 1,5 uur brengt de trein u over het 38 kilometer lange spoor. Onderweg passeert u tunnels, bruggen, ravijnen en kloven en wordt u getrakteerd op mooie uitzichten. Tip: als u verblijft in Chamonix, dan kunt u met de'Carte d’Hote’ gastenkaart een gratis ritje maken met de Mont Blanc Express.

#4. Jungfraubahn (Top of Europe)

Ook de Jungfraubahn mag zeker niet ontbreken aan de lijst mooiste treinreizen van de Alpen. De trein brengt u in ongeveer 2 uur naar het hoogstgelegen treinstation van Europa, op een hoogte van 3454 meter. De route is indrukwekkend en u kunt genieten van mooie uitzichten op de omliggende bergen en gletsjers. Veel toppen zijn bedekt met een laag eeuwige sneeuw. Hoe hoger u komt, hoe mooier het wordt. Zo heeft u onder andere uitzicht op de Aletschgletsjer. Bij het eindstation kunt u een aantal leuke activiteiten beleven.

Jungfraubahn
Een spectaculaire rit naar 3454 meter hoogte (Foto © Jungfraubahn)

#5. Pinzgauer Lokalbahn

Franz Jozef I gaf destijds opdracht om de Pinzgauer Lokalbahn te bouwen. Aan het eind van de 19e eeuw werd de tram in gebruik genomen en nog steeds rijdt de ouderwetse stoomlocomotief van Zell am See naar Krimml. De totale lengte van het traject is 53 kilometer. Ook deze trein neemt u mee terug in de tijd en zorgt voor een nostalgisch gevoel. Het is een goede tip voor families met kinderen.

#6. Tramway du Mont Blanc

Met de Tramway du Mont Blanc, afgekort TMB, maakt u een ritje naar de hoogste berg van Europa: de Mont Blanc. U start op 584 meter hoogte in Le Fayet en na 1,5 uur en 6 tussenstops later, komt u aan bij het eindstation Nid d’Aigle op 2372 meter hoogte. Met deze hoogte behoort de spoorweg tot de hoogste van de Haute Savoie regio. De drie treinen die rijden hebben elk een eigen naam en zijn vernoemd naar de dochter van de eigenaar. Onderweg is het genieten van prachtige uitzichten.

Tramway du Mont Blanc
De 6 stops bieden de mogelijkheid om tussendoor in- of uit te stappen (Foto: © Chamonix - Mont Blanc)

#7. Ötscherland-Express

De Ötscherland-Express is zo’n spoorlijn waarbij u letterlijk en figuurlijk teruggaat in de tijd. Tijdens deze treinrit komt u erachter hoe het er ruim 100 jaar geleden aan toe ging in de trein. Het is een oude stoomlocomotief die rijdt over één van de steilste smalsporen van Oostenrijk. De totale lengte van het spoor is 27 kilometer. Met de Ötscherland-Express kunt u van Kienberg naar Göstling en andersom.

#8. Glacier Express

Over een 291 kilometer lang spoor verbindt de Glacier Express de plaatsen St. Moritz en Zermatt. Het is een sneltrein, maar wel één van de langzaamste ter wereld. De route duurt in totaal ongeveer 8 uur en dat is helemaal niet erg, want u komt veel mooie dingen tegen. Onderweg rijdt u door 91 tunnels, over 291 bruggen en door allerlei prachtige smalle valleien. Ook komt u meerdere hoogtepunten tegen, zoals de Rijnkloof, het Landwasser Viaduct en de Oberalpas op 2033 meter.

De Glacier Express
De Glacier Express behoort tot één van de langzaamste sneltreinen ter wereld (Foto: Flickr, CC BY-SA 2.0, Miroslav Volek)

Welke reizen heeft u wel eens gemaakt? Laat een reactie achter!

Reactie(s) Reageren?

Reageren op dit artikel


Zomervakantie tips