Skip to navigation Skip to main content

Huttentocht met kinderen: de Stubaier Höhenweg

Steenmannetjes

Een huttentocht vinden die geschikt is voor de hele familie, kan in de praktijk nog wel eens lastig zijn. Moeilijkheidsgraad en afstand zijn belangrijke factoren die hieraan bijdragen. Kinderen kunnen natuurlijk minder dan getrainde volwassenen. Daarnaast kunnen oudere kinderen meer dan jonge kinderen en het ene kind vindt een huttentocht leuker dan het andere kind. Één van onze favoriete huttentochten met het hele gezin is dan ook de Stubaier Höhenweg.

Waarom geschikt voor kinderen?

De Stubaier Höhenweg is een huttentocht over de bergen rondom het Stubaital, met als begin- en eindpunt Neustift. De route is ongeveer 55 kilometer lang, waar u zo’n 40 uur over wandelt, verdeelt over acht etappes. Het algemene niveau van de route is zwaar. Maar, wat maakt deze tocht nou zo populair bij families? Vanwege één simpele oplossing: vanaf 7 van de 8 berghutten kunt u direct terug naar Neustift. Hierdoor kunt u er zelf voor kiezen hoeveel en welke etappes u wilt lopen. Mocht u voor het eerst met de kinderen een huttentocht gaan lopen, dan kunt u hier bijvoorbeeld 2 etappes doen. Mocht het dan bevallen, dan kunt u altijd nog een derde etappe toevoegen!

Stubaier Höhenweg: waar beginnen

De Stubaier Höhenweg kunt u natuurlijk op vele manieren bewandelen. Maar, wilt u de hele tocht doen, dan kunt u aan 2 kanten beginnen. Zie bovenstaande kaart voor de route. U kunt beginnen bij de Starkenburger Hütte of bij de Innsbrucke Hütte. Afhankelijk van uw keus loopt u de route tegen de klok in of met de klok mee.

Begint u bij de Starkenburger Hütte, dan kunt u hier op twee manieren komen:
- U neemt de gondel in Fulpmes en vanaf bergsation Schlick 2000 is het 1,5 uur lopen.
- U loopt vanuit Neustift naar de Hut, in ongeveer 3,5/4 uur.

Begint u bij de Innsbrucker Hütte, dan kunt u ook hier op twee manieren komen:
- U neemt de Shuttlebus door het Pinnistal naar de Karalm. Vanaf daar is het 1,5/2 uur lopen naar de Innsbrucker Hütte.
- Vanuit Neustift neem u de Elferbahn naar de top. Vanaf daar loopt u of via de Pinnisalm (door het dal, ongeveer 1 uur) of via de Elferhütte naar de Karalm (over de top, ongeveer 1,5 uur).

De ultieme route voor families

Waarschijnlijk heeft u nu nog één vraag, welke route kunt u het beste met uw kinderen lopen? Zoals ik al schreef verschilt het natuurlijk per kind. Een leuke ‘gemiddelde’ route is een 3-daagse wandeltocht. U begint bij de Dresdner Hütte. Vanaf daar loopt u in 3 uur (4km) naar de Sulzenau Hütte. De tweede etappe duurt 4 uur (5km) en eindigt bij de Nürnberger Hütte. Vanaf daar loopt u in 4 uur naar de laatste hut, de Bremer Hütte.

Heeft u wel eens de Stubaier Höhenweg gelopen met kinderen?

Zomer Yvonne

Over Yvonne

Yvonne kreeg de liefde voor bergen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje stond ze al op de ski’s en de Alpen werden ook tijdens de zomervakanties bezocht. De landschappen hebben vanaf het begin een grote indruk op Yvonne gemaakt. Ze ontdekt de bergen het liefst te voet, met de lift of de trein.