Skip to navigation Skip to main content

Wandelen Winterberg: start van het zomerseizoen

7157 - Wandelen Winterberg: start van het zomerseizoen

Prachtige vergezichten, zuivere berglucht, pure natuur. Als u echt wilt genieten van de eerste warme, zonnige dagen met een lekkere wandeltocht, dan heeft de Vakantieregio Winterberg heel wat wandelplezier te bieden. De Rothaarsteig, de Hochsauerland bergkamroute of de Winterbergse Hoogtetoer, hier op het ‘Dak van Sauerland’ komt u als wandelaar allerlei bezienswaardigheden en panorama’s tegen.

Wandelactiefweekeind 5 tot 7 mei

Met zijn prachtige uitzicht rondom over het ‘Land van de Duizend Bergen’ is Altastenberg een echt wandeljuweel. Tijdens het ‘wandelactiefweekeind van 5 tot en met 7 mei toont het dorp al zijn schatten. Zo leren de wandelaars de ‘weerkeuken’ op de Kahler Asten kennen, het weerstation, en wandelen ze over bergpaden door het in bloei staande landschap. Onlangs kreeg Altastenberg de onderscheiden ‘leisteendorp’ vanwege zijn prachtige leisteengevels. U kunt hier zien hoe de ruwe leisteen wordt bewerkt en zelf ook een poging wagen en leisteen te splijten.

Op zoek naar een schat of yoga?

Aan het begin van de zomer staan de beschermde bergweides van Winterberg in volle bloei. Tussen de bonte kleurenpracht ziet u vlinders dartelen, hoort u de krekels zingen en brommen gemoedelijk dikke hommels van plant naar plant. Om aandacht te vestigen op deze soortenrijke natuurtuinen, is er in juni een speciale actiemaand. Zo zijn er wandelingen onder begeleiding van een gids door de in de hoog gelegen delen gelegen unieke weidelandschappen. Ook zijn er gps-tochten voor gezinnen, waarbij een verstopte schat gevonden moet worden. Een diepe ontspanning ervaart u tijdens bergweide-yoga.

Op zoek naar een schat of yoga?
(Foto: © Winterberg Touristik)

Wandelen in Winterberg
(Foto: © Winterberg Touristik)

Hochsauerland wandelfestival

Een eindeloos tapijt van heide, grassen en mossen. Daartussen jeneverbesstruiken en kromgegroeide grove dennen. Die fascinerende natuur is ook het toneel van het Hochsauerland wandelfestival van 7 tot en met 9 oktober. Dit wandelevent vindt elk jaar op een andere plek plaats. Dit keer staat het beschermde natuurgebied van het Hilletal bij de dorpen Hildfeld en Niedersfeld centraal. Ook dit jaar is er weer een uitgebreid programma. De deelnemers wandelen onder meer rond het hoogstgelegen meer van Nordrhein-Westfalen, de Hillebachsee, over het ‘Gouden wandelpad’ en naar het Clemenskruis. Ook is er weer een culinaire wandeling door de groene natuur.

Landschapstherapiepad

Diep doorademen, mediteren en de schoonheid van het landschap in u opnemen. Tijdens een wandeling over het ‘Landschapstherapiepad’ maakt u niet alleen een wandeling door de natuur, maar ook in uzelf. Heel wat natuurvrienden hebben inmiddels het ‘Gouden wandelpad’ door de hoogheide van Niedersfeld leren kennen. Tien informatiestations langs de route stimuleren de wandelaar de alledaagse dingen met andere ogen te zien: de ene keer een verre blik over de bergen, dan intensief kijken naar de bossen of naar een murmelend beekje. Start is het dorpscentrum van Niedersfeld.

Lees meer over een vakantie in Winterberg >

(Foto: © Winterberg Touristik)
Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.