Skip to navigation Skip to main content

Kun je in de bergen water uit een bergmeer of beek drinken?

54025 - Kun je in de bergen water uit een bergmeer of beek drinken? (2)

We weten allemaal dat je tijdens het wandelen voldoende water moet drinken. Maar in de bergen kom je veel bergbeken of meren tegen, en kun je dat water zomaar drinken? Het antwoord hierop is over het algemeen: nee, dit water kun je beter niet drinken. Zorg ervoor dat je drinkwater uit de kraan of een bron drinkt, want dat is een stuk veiliger. Van het water wat je in de bergen tegenkomt kun je namelijk ziek worden, want er kunnen bacteriën, virussen of micro-organismen in zitten. Toch zijn er genoeg mensen die hun flesje met drinken gewoon bijvullen als ze in de bergen zijn, ook al is het niet heel verstandig. Daarom alles over water drinken in de bergen in dit artikel.

Welk water in de bergen kun je veilig drinken?

Over het algemeen kun je in veel landen in de Alpen zorgeloos water uit de kraan drinken. En sterker nog: op weinig plekken is het water lekkerder dan in de bergen. Maar let op: in veel restaurants en berghutten kun je het water uit de sanitaire ruimtes beter niet drinken. Dit staat dan altijd aangegeven met: 'Kein Trinkwasser', 'Niente acqua potabile' of 'Pas d'eau potable: als je dit ziet, vul je waterfles dan niet bij. Als er niks van deze aanduidingen bij staat, kun je er van uitgaan dat het water drinkbaar is. Water uit drinkbronnen kun je ook prima drinken, en zijn ook nog eens heerlijk fris.

54025 -  (6)
Zorg dat je voldoende water meeneemt op je tocht

Wat als je nou écht water nodig hebt?

Uiteraard kunnen er omstandigheden voordoen dat je echt water uit de natuur nodig hebt. En als zo’n situatie zich voordoet en je wilt toch water uit de bergen drinken, houd dan rekening met de volgende punten:

  • Hoe hoger, hoe schoner. Des te hoger je op pad bent in de bergen, des te schoner het water is. Want als je hoog in de bergen bent, ben je dichterbij de bron waardoor de kans op vervuiling door bijvoorbeeld koeien kleiner is. Water boven de 2500 meter of op een gletsjer is een stuk schoner dan onder 2000 meter.
  • Stroomt het water snel?Ook een belangrijk aspect om op te letten is het feit of het water wel snel stroomt. Wanneer het water snel stroomt is het over het algemeen veiliger om eruit te drinken.
  • Kijk waar het water vandaan komt. Als je kunt zien waar het water vandaan komt, dan is het het meest veilig. Water vanuit een gletsjer is veiliger dan het water dat uit een bron komt die je niet kunt zien.
  • Test eerst met een klein slokje. Als je het water wilt drinken en het goed bekeken en geroken hebt, start dan door een klein slokje te nemen en dit gelijk uit te spugen. Als je het niet vertrouwt, neem dan geen risico en drink niet verder.
  • Nooit drinken: stilstaand water, warm water of water dat zichtbare deeltjes bevat.
  • Filteren: Als je er af en toe niet aan ontkomt om water in de bergen te drinken, gebruik dan een waterfles met filter. Deze vind je bij de betere outdoorwinkel. Daarnaast bestaan er ook chemische tabletten om water te zuiveren. Laat je bij de aankoop hiervan goed adviseren.
  • Koken. Als je het water goed kookt (minimaal één minuut), dood je al een hoop bacteriën en andere narigheid. Echter dien je kleine deeltjes als stof en zand er op een andere wijze uit te filteren.

Kortom, voorkom liever dat je water uit de natuur moet drinken wanneer je onderweg bent in de bergen.

54025 -  (7)
Water uit een bron is lekker koud en smaakt vaak heerlijk

Drink geen water uit bergbeekjes, rivieren of meren

Hoe fris of hoe lekker het water er ook uitziet: drink liever geen water uit rivieren, meren of beekjes in de bergen. Hier kunnen namelijk bacteriën, virussen of micro-organismen in zitten, en die kunnen ons ziek maken. Ook kan het goed zo zijn dat een dier of mens net voordat je uit dat lekkere frisse water wilt gaan drinken zijn behoefte in dat water gedaan heeft, of dat er ergens een dood dier in het water ligt te rotten. In bergmeren leven uiteraard ook veel dieren die allerlei stoffen uitscheiden, die niet goed voor ons zijn. Je zult niet de eerste zijn die na het drinken van bergwater last van maag- en/of darmproblemen krijgt. Dit kan flink roet gooien in je fijne wandelvakantie in de bergen. En dit zou zonde zijn, neem dus geen onnodig risico, en drink geen water uit beekjes, rivieren of meren in de bergen.

54025 -  (8)
Het water stroomt snel, maar grote kans dat er uitwerpselen van koeien in dit water zitten...

Zorg dat je altijd voldoende veilig drinkwater meehebt

Er is op veel plekken in de bergen voldoende water te verkrijgen, maar zorg er toch voor dat je altijd zelf een goede voorraad drinkwater bij je hebt wanneer je op pad gaat in de bergen. Een wandeling van zes tot acht uur betekent dat je zo’n twee liter water moet drinken. De daadwerkelijke behoefte aan drinkwater hangt van de persoon af en van het weer. Als het erg warm is heb je uiteraard meer water nodig dan op een koude dag in de herfst. Maar ook dan is het belangrijk om goed te drinken als je wandelt in de bergen.