Skip to navigation Skip to main content

Thüringer Wald: highlights, tips & bestemmingen

53876 - Thüringer Wald: highlights, tips & bestemmingen

Het Thüringer Wald, of Thüringerwoud in het Nederlands, ligt in het midden van Duitsland in de deelstaat Thüringen . De regio wordt gevormd door het Natuurpark Thüringer Wald, het Natuurpark Schiefergebirge-Obere Saale en het UNESCO Biosfeer Reservaat Thüringer Wald. Met een oppervlakte van meer dan 300.000 hectare is dit het grootste aaneengesloten natuurgebied van Duitsland. In dit weblog alles over een vakantie in het Thüringer Wald.

Thüringer Wald: vakantie in het groene hart van Duitsland

Tijdens een vakantie in het Thüringer Wald begrijp je direct waarom dit het groene hart van Duitsland wordt genoemd. Het uitgestrekte bosgebied, dat met name uit sparren, dennen en beuken bestaat, is qua oppervlakte groter dan de provincie Overijssel. De noordzijde van het Thüringerwoud is steiler en ruiger dan de zuidzijde. Het gebied strekt zich uit tussen Eisenach in het noordwesten en Sonnestadt in het zuidoosten. De regio, waar van massatoerisme geen sprake is, beschikt niet alleen over ongerepte natuur, maar ook over pittoreske dorpjes en tal van bezienswaardigheden. Vanuit Utrecht is het Thüringer Wald zo’n zes uur rijden.

Over Thüringer Wald:

  • 120 kilometer lang
  • 35 kilometer breed
  • Hoogste berg: Großer Beerberg (982 m)
  • Afstand vanaf Utrecht: 500 km

53876 - wartburg in eisenach in he avondlicht
Het Thüringer Wald leent zich uitstekend voor een wandelvakantie (Foto: © Thüringer Tourismus - Guido Werner)

Dorpen met vakwerkhuizen en burchten

In en rond het Thüringer Wald liggen tal van fijne vakantiebestemmingen. Het is een ideale regio om met de auto doorheen te rijden en een rondtrip te maken. Er is een 450 km lange ‘ferienstrasse’ die goed op de verkeersborden staat aangegeven. Aan deze route liggen onder andere de volgende bestemmingen:

Eisenach
Eisenach staat bekend als de Wartburgstad. Boven de stad torent de Wartburg uit, een van de best behouden middeleeuwse burchten van Duitsland. Een ander leuk feitje is dat Eisenach de geboorteplaats is van componist Johann Sebastian Bach. Je kunt hier diverse musea bezoeken en er heerst een levendige sfeer. Eisenach is een ideaal startpunt voor wandelaars van de Rothaarsteig.

53876 - vakwerkhuizen in schmalkalden
De Wartburg in Eisenach (Foto: © Thu¨ringer Tourismus - GmbH Moritz Kertzscher)

Oberhof
Oberhof is in ieder jaargetijde een geschikte vakantiebestemming, aangezien je hier ook aan wintersport kunt doen. Je kunt hier niet alleen skiën, maar er is ook een skischans en een indoor langlaufhal. Oberhof wordt omgeven door natuur, wat de bestemming geliefd maakt bij wandelaars en mountainbikers. Een leuk uitstapje is de Rennsteiggarten, een botanische tuin waar 4000 plantensoorten groeien die alleen in de bergen voorkomen.

Schmalkalden
Schmalkalden neemt je mee terug naar vervlogen tijden. Zo bestaat het centrum vrijwel volledig uit vakwerkhuizen en zijn er tal van historische gebouwen zoals de St. Georg Kerk en Schloss Wilhelmsbrug. Een wandeling door Schmalkalden voelt aan als een wandeling door een openluchtmuseum. Er zijn genoeg terrassen om van een biertje en een 'Thüringer Rostbratwurst' te genieten.

Andere populaire bestemmingen in het Thüringer Wald zijn: Suhl, Ilmenau, Saalfeld en Bad Liebenstein.

53876 - rennsteiglauf hardlopers
Vakwerkhuizen in Schmalkalden (Foto: © Tourist Information Schmalkalden - Wolfgang Benkert)

Rennsteig: beroemdste wandelroute van Duitsland

Het Thüringer Wald leent zich uitstekend voor het maken van prachtige wandelingen. In totaal vind je hier maar liefst 16.000 km aan wandelpaden! Van een ontspannen wandeling tot een meerdaagse tocht, het is hier allemaal mogelijk. Grote trekpleister van deze regio is de Rennsteig. Dit is de oudste en bekendste wandelroute van Duitsland. De Rennsteig bestaat uit zes tot tien etappes, is 169 kilometer lang en loopt van Hörschel bij Eisenach naar Blankenstein aan de Saale. Een must-do voor iedere fanatieke wandelaar! Andere aanraders zijn de Gipfelwanderweg, Goethewanderweg, Vessertal-Rundwanderweg en de Schwarzatal Panoramaweg.

53876 - toren van boomkroonpark nationalpark hainich
De route van de Rennsteig staat duidelijk aangegeven (Foto: © Rennsteiglauf GmbH - Norbert Wilhelmi)

Bezienswaardigheden in het Thüringer Wald

Het Thüringer Wald heeft aan highlights geen gebrek. Waar je zeker naartoe moet is de Wartburg in Eisenach. Het kasteel staat boven op een bergtop en wordt door velen omschreven als de mooiste burcht van Duitsland. De Oberweissbacher Bergbahn is het enige kabelspoor van Thüringen en het steilste bergspoor ter wereld voor rijtuigen met een normale spoorbreedte. Eenmaal bij het bergstation kun je naar het ‘Maschinarium’, waar je een blik achter de schermen van deze kabelspoortrein krijgt. De Saalfelder Feengrotten (sprookjesgrotten), zijn beroemd om hun kleurige druipstenen. Deze grotten, die meer dan 100 jaar geleden werden ontdekt, zijn goed begaanbaar en er worden dagelijks rondleidingen georganiseerd. Daarnaast zijn er in het Thüringer Wald nog tal van andere burchten (o.a. burcht Greifenstein) en musea (o.a. wapenmuseum in Suhl). Even ten noorden van de regio vind je de prachtige steden zoals Weimar en Erfurt.

53876 -
Boomkroonpad Nationalpark Hainich (Foto: © Thu¨ringer Tourismus GmbH - Florian Trykowski)

Vakantie Thüringer Wald: campings & accommodaties

Een camping in Thüringer Wald is zo gevonden. Er zijn diverse campings, zowel voor rustzoekers en natuurliefhebbers als families. Populaire campings in het Thüringer Wald zijn Camping Paulfeld, Camping Georgenthal en Campingpark Eisenach. Wie liever in een hotel of pension overnacht heeft ook uitgebreide mogelijkheden. In ieder dorp zijn gemoedelijke accommodaties te vinden.

Zomer Thijs

Over Thijs

Thijs verkent de bergen in de zomer het liefst op de racefiets. De schoonheid van het landschap en de strijd aangaan met de berg zijn aspecten waarvoor hij graag afreist naar de Alpen. Naast het beklimmen van bekende Alpenreuzen als Alpe d’Huez, Col du Galibier en Mont Ventoux fietst hij ook graag in de heuvels van Zuid-Limburg.