Skip to navigation Skip to main content

Dit vinden pubers wél leuk om te doen op vakantie

53635 - Dit vinden pubers wél leuk om te doen op vakantie (2)

Pubers kunnen soms extreem lastig zijn, en al helemaal op vakantie. Op een pechdag voor jou willen ze hun telefoon niet loslaten en zijn ze de hele dag chagrijnig. Alles is saai en stom, en een vakantie met je ouders is al helemaal een no-go. Dit kun je maar op één manier veranderen, ga een paar activiteiten doen die zij ook super vet vinden. Dan gaan ze zo op in de spanning en de activiteit, dat ze geen tijd hebben om aan hun nukken te denken.  Vakantie vieren in de bergen biedt ontzettend veel leuke dingen om te doen, ook voor pubers. Tenminste, als ze een beetje actie aan durven. Mocht dat het geval zijn, schrijf dan zeker deze activiteiten in de agenda, want dan wordt je vakantie naar de bergen met je puber (s) sowieso een geslaagde vakantie.

Een vakantie met pubers wordt op deze manier een succes:

Het is bij elke puber ouder vast wel bekend, maar soms kunnen ze echt verschrikkelijk zijn. Als ze een egoïstische, brutale, chagrijnige, luie of verveelde houding hebben kun je je hier ontzettend aan ergeren. Maar, zoals je vast al een gelezen hebt, “ze kunnen er niks aan doen”. Er zijn nog een aantal aspecten in hun hersenen nog niet (volledig) volgroeid, zoals bijvoorbeeld het inlevend vermogen. Gelukkig zijn ze buiten deze kwalen meestal wel erg lief. Maar toch, als je met ze op vakantie bent, wil je je niet aan ze ergeren, zodat je toch een leuke vakantie met je puber(s) hebt. Maar hoe doe je dat? Eén: houd in je achterhoofd dat ze er niks aan kunnen doen. Twee: Ga niet voortdurend met ze in discussie tijdens je vakantie. En drie: zorg ervoor dat ze genoeg leuke activiteiten te doen hebben tijdens hun vakantie. En waar kan dat beter dan in de bergen?

53635 -  (10)
Pubers doen het liefst samen leuke dingen

#1. Naar een camping gaan

Campings, en vooral grote campings, hebben als groot voordeel dat er veel leeftijdsgenoten zijn voor je puber(s). Dus kunnen ze snel in contact komen met elkaar op plekken als het voetbalveld, de chill plek of het jeugdhonk. Zo ontstaan er vriendengroepen die samen leuke activiteiten gaan doen (of juist niets ;-)). Nu is je puber steeds ergens anders zich aan het vermaken, en dan heb jij ook eindelijk vakantie! Het enige gespreksonderwerp waar jullie meningen nog over kunnen verschillen is hoe laat ze ’s avonds in de tent moeten liggen.

#2. De adventure sport canyoning

Bij de adventure sport canyoning ga je onder leiding van een gids een kloof of ravijn in, terwijl je in een dik neopreen pak met helm en klimgordel gehuld bent. Onderweg loop je door het water en kom je onder andere natuurlijke glijbanen tegen. Daarnaast kun je spectaculaire sprongen maken en rutschen en abseilen. Als canyoning je nou echt top lijkt dan zit je goed in de Alpen! Er zijn namelijk erg veel mogelijkheden om deze sport uit te oefenen hier, bijvoorbeeld in het Ötztal, in Gerlos (Oostenrijk), in de buurt van het Lac d'Annecy (Frankrijk) en het Ledromeer (Italië). Ook de wat kleinere mogen op de eenvoudige routes mee (vanaf zes jaar) en als de routes wat lastiger worden geldt vaak een minimale leeftijd van tien jaar.

53635 -  (11)
De meeste tieners vinden canyoning geweldig

#3. Klimmen in een klimpark

Jong of oud, klimmen vindt iedereen leuk. En al helemaal in een klimpark tussen de bomen waar veel verschillende trajecten zijn. Je moet wel even een helm en uitrusting huren, maar nadat je dat gedaan hebt en de korte introductie gekregen hebt over de veiligheidsregels, ben je klaar om te gaan! Over de veiligheid van je tiener hoef je je geen zorgen te maken, doordat de carabiners vaak zo beveiligd zijn dat er eentje gesloten moet zijn. In Livigno (Italië) vind je een geweldig klimpark, maar ook Saalbach (Oostenrijk) heeft een geweldig groot klimpark.

#4. Karten van de berg af

Is jouw puber een echte snelheidsduivel, dan zou hij of zij waarschijnlijk helemaal weg zijn vak mountainkarten. Deze kart heeft ten opzichte van een normale kart bredere banden met profiel, en daarmee ga je over een parcours de berg af. Driften vinden tieners vaak ook helemaal leuk, en tijdens het mountainkarten leg je vaak een parcours af met veel brede scherpe bochten, ideaal dus om te slippen! Mountainkarten kun je op veel verschillende plekken in de Alpen doen. Bijvoorbeeld in de Wildkogel Arena in Oostenrijk, of op de Mutterealm vlakbij Innsbruck en in St. Johann in Tirol. Ook zijn er banen die bestaan uit houten planken, zo eentje vind je onder andere in Entlebuch in Zwitserland.

53635 -  (12)
Mountainkarten op de Mutterer Alm bij Innsbruck

#5. Downhill mountainbiken

Afdalen in verschillende moeilijkheidsgraden op speciale trails, nadat je in een berglift omhooggegaan bent, dat is downhill mountainbiken. Om de beginselen onder de knie te krijgen, hebben veel gebieden speciaal terrein met bochten en jumps. Aangeraden wordt om je puber van tevoren op les te doen, zodat als hij/zij zich van een berg stort een bepaalde basistechniek heeft. Bescherming van ellebogen, knieën, rug en handen en een full face helm zijn geen overbodige luxe. Serfaus-Fiss-Ladis, Saalbach en Sölden bieden geweldige mogelijkheden voor downhill mountainbiken.

#6. Klettersteigen (via ferrata)

Pubers vinden wandelen meestal maar saai, dus ga eens klettersteigen met ze. Dit is een stuk spannender, want je volgt een bergroute die beveiligd is door middel van staalkabels waaraan je je kunt vast zekeren. Klettersteigen heeft routes voor verschillende niveaus. Het is verstandig om de eerste keer een cursus te volgen waarin de gids uitlegt wat belangrijk is en hoe je jezelf veilig door de route manifesteert. Uitrusting (helm en gordel) zijn ter plekke te huur. Er zijn veel verschillende plekken in de Alpen waar je kunt klettersteigen, ook wel via ferrata genoemd, onder andere in Obergurgl, Val d’Anniviers en Galtür. Pubers (en ouders ;-)) met hoogtevrees opgepast, deze activiteit is helaas ongeschikt voor jullie.

53635 -  (13)
Klettersteigen is avontuurlijker dan wandelen

#7. Raften

Raften doe je in een wilde rivier, in een rubberboot. Het avontuur begint wanneer je met een busje en de boot je bij een bepaald punt van de rivier gedropt wordt, met een groepje en een gids. Daarna begint het spektakel pas echt en ga je stroomafwaarts door het wilde water. De begeleider van de tocht geeft je de benodigde uitrusting, een peddel, een helm en een neopreen pak hij is tevens de stuurman van de raft. Een nat pak loop je zeker op tijdens een rondje raften! Het Oostenrijkse Ötztal is een van de vele plekken waar je kunt raften.

#8. E-bikes huren

Wil je je puber even een beetje verwennen? Huur dan een e-bike, want van normaal mountainbiken wordt je puber waarschijnlijk ‘een beetje moe’. De berg op fietsen wordt een stuk makkelijker op deze manier, want deze e-bike heeft een elektromotortje. De tocht naar beneden blijft even vet; off road naar beneden crossen. Van tevoren is het handig om samen met je puber dit artikel over de meest gemaakte fouten op de mountainbike te lezen. Ook is het verstandig om niet gelijk een hele lastige route te kiezen. In de Alpen kun je bijna op elke bestemming wel een fiets huren om een mooie tocht te maken, want e-biken is enorm in opkomst de laatste jaren.

#9. Met vrienden slacklinen

Eigenlijk kun je overal wel slacklinen, want je kunt je eigen slackline gemakkelijk maken tussen twee bomen. Maar op diverse plekken in de Alpen en op campings hangen ze sowieso vaak. Wie kan het langste balanceren? Met vrienden doen pubers ook vaak wedstrijden wie de meest vette trucks uit kan halen en wie het langst kan blijven staan. Slacklinen bewijst dat een activiteit niet ingewikkeld of duur hoeft te zijn.

#10. Vliegen in de Flying fox of ziplinen

Heb je altijd al het gevoel willen hebben dat je kan vliegen? In een flying fox zul je in elk geval dichtbij dat gevoel komen. Je vliegt namelijk naar beneden in een harnas met je gezicht naar beneden, alleen vlieg je niet maar zit je vast aan een stalen kabel. Ziplinen doe je niet in een harnas, maar de constructie is wel ongeveer hetzelfde. In een flying fox stappen of van een zipline afgaan kan op veel verschillende plekken in de Alpen. SyFly in het Oostenrijkse Ischgl is ongetwijfeld een van de langste trajecten. Hier kun je snelheden van wel 85 km/u halen, hang je 50 meter boven de grond en leg je een parcours af van zo’n twee kilometer.

53635 -  (16)
De SkyFly in Ischgl